Prirodni materijali – zašto je važan materijal prilikom odabira garderobe?

Materijali za odeću

Koje kriterijume imate prilikom odabira odeće? Koliko često gledate sastav materijala? Ili vam je ipak najvažniji njen izgled?

Masovna proizvodnja u tekstilnoj industriji i takozvana “brza moda” dovele su do toga da proizvođači više vode računa o količini proizvedene odeće nego o njenom kvalitetu. U prodavnicama pretežno možemo naći odeću od veštačkih materijala i u većini slučajeva to ne predstavlja faktor koji utiče na to da li ćemo određeni komad kupiti ili ne.

Nedovoljna informisanost dovodi do toga da se kvalitet odeće zanemaruje prilikom kupovine iako bi on trebao da bude jedna od prvih stavki na koje treba obratiti pažnju. U nastavku teksta pročitajte koje prirodne tkanine postoje i koje su prednosti nošenja odeće od prirodnih materijala.

Šta su prirodni materijali i koji su najzastupljeniji?

Pirodni materijali su materijali u čiji sastav ulaze vlakna biljnog ili životinjskog porekla. Pamuk, lan i konoplja su materijali koji su biljnog porekla, dok su vuna i svila životinjskog porekla.

Ovi materijali pružaju veću udobnost prilikom nošenja ali i imaju antibakterijska svojstva koja su veoma važna za zdravlje naše kože. Zato je važno birati odeću visokog kvaliteta, pogotovo onu koja dolazi u dodir sa najosetljivijim delovima kože.

Od prirodnih materijala najviše je zastupljen pamuk, međutim i on može biti različitog kvaliteta. Za proizvodnju donjeg veša, Jasmil koristi ariljski pamuk koji važi za najkvalitetniji pamuk koji se može naći na našem tržištu.

Šivenje odeće

Koje su prednosti nošenja odeće od pamuka?

Ukoliko imate osetljivu kožu, nema osobe koja vam neće preporučiti odeću od 100% pamuka. To je zato što pamuk odgovara svim tipovima kože, lepo prijanja uz nju, nežan je da dodir, i ima veliku moć upijanja znoja i vlage. Osim toga, pamuk takođe važi za hipoalergijski materijal koji ne izaziva različite osipe i alergijske reakcije na koži. Pamučna odeća se najviše preporučuje za bebe, jer se može otkuvati u proključaloj vodi i na taj način u potpunosti dezinfikovati.

Zbog svojih karakteristika, pamuk je materijal koji je najčešći odabir tokom vrelih, letnjih dana. Takođe koristi se za izradu donjeg veša, odeće za spavanje i sportske odeće.

Ovaj prirodni materijal karakterišu i njegova jačina i velika otpornost na toplotu, pa se koristi za izradu odeće koja se često nosi, a samim tim i pere i pegla. Pamučna odeća se može prati veliki broj puta, a da njen kvalitet ostane nepromenjen. To podrazumeva oblik, ali i ispiranje boje sa odeće.

Ono o čemu jedino treba voditi računa je da prilikom pranja u veš mašini ne dođe do mešanja odeće različite boje, zato što pamuk ispušta boju. Zato je važno sortiranje po boji. Perite odvojeno svetlu, tamnu i šarenu odeću.

Koji je najbolji prirodni materijal za izradu zimske odeće?

Sada kada smo naveli materijal koji je najpogodniji za letnji period i velike vrućine, sledi materijal koji će vas najbolje ugrejati tokom hladnih zimskih dana.

Da, vaš odgovor je tačan – u pitanju je vuna!

Vuna je za razliku od pamuka, prirodni materijal koji ima životinjsko poreklo. Postoji više različitih vrsta vune, međutim najzastupljenija je runska vuna. Ova vrsta vune se dobija šišanjem ovce i najčešće se koristi za izradu džempera, kaputa i zimskih kapa.

Čuli ste za merino vunu i kašmir? Pitate se koja je razlika?

Prva razlika koja se može primetiti je u ceni. Kašmir vuna smatra se luksuznim materijalom, zbog toga što je veoma redak. On se dobija šišanjem kašmirske koze koja godišnje proizvede malu količinu vune, a proizvodi od ove vune su i do 8 puta topliji od ovčije. Takođe, kašmir je znatno mekši i prijatniji na koži od merino vune.

Sa druge strane, merino vuna važi za najmekšu i najkvalitetniju vunu koja se dobija od ovaca. Za razliku od ostalih, merino vuna je mekša, elastičnija i ne izaziva svrab kože.

Bez obzira na to za koju se odlučite, nema sumnje da je vuna najbolji zimski materijal koji će vam obezbediti toplotu čak i kada je temperatura ispod 0 stepeni.

Prirodni materijali i pozitivan uticaj na očuvanje životne sredine

Da li ste znali da osim što su dobri za zdravlje ljudi, prirodni materiali imaju pozitivan uticaj i na životnu sredinu?

Tekstilna industrija je danas jedan od najvećih zagađivača životne sredine, kako zbog masovne proizvodnje, tako i zbog materijala koji su najviše zastupljeni u njoj. Upravo su veštački materijali ti koji predstavljaju najveću pretnju po očuvanju životne sredine.

Za razliku od sintetičih materijala, većina prirodnih materijala je biorazgradiva. Na primer, pamuku je potrebno samo oko 3 meseca da se razgradi, a može se uzgajati i organski, bez pesticida i ostaih štetnih materija.

Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta uvideli višestruku važnost odeće od prirodnog materijala, te da ćete promeniti svoje potrošačke navike i sledeći put kada krenete u kupovinu posvetiti pažnju i sastavu materijala odeće koja vam se dopada.

Scroll to Top