Kako da odaberete savršenu veš mašinu za vas?

Osoba uključuje veš mašinu.

Da bi odabrali adekvatnu veš mašinu za vaš dom, potrebno je da prvo dobro razmislite o tome koje potrebe želite da zadovoljite.

Koliko vremena odvajate za pranje veša, kolika je veličina vaše porodice i koliko ste aktivni? Su samo neka od pitanja koja morate uzeti u obzir prilikom odabira mašine.

Ako živite u manjem stanu, prostor će sigurno biti problem. Zbog čega morate da razmislite o tome da li vam je potrebna samo mašina za pranje veša ili kombinovana mašina u kojoj ćete da radite i sušenje?

Kako bi ste bili sigurni prilikom vaše sledeće kupovine, u daljem tekstu smo naveli sve detalje na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom kupovine mašine za pranje veša.

#1 Uzimite u obzir sve vrste veš mašine

Postoje par kriterijuma na osnovu kojih su mašine za veš podeljene, jedan od njih je način na koji se veš stavlja u mašinu. Ovaj kriterijum uzmite u obzir prilikom odabira prostora u kojem će mašina biti smeštena.

Postoje veš mašine sa prednjim punjenjem (front-load) i veš mašine kod kojih se veš ubacuje sa gornje strane (top-load).

Prednost veš mašina sa prednjim punjenjem je znatno lakše održavanje i nešto jeftinija cena u odnosu na mašine kod kojih se veš ubacuje sa gornje strane, dok je prednost top-load mašine ušteda prostora i manji kapacitet bubnja, zbog čega su idealne za manje porodice.

Što se tiče kvaliteta pranja, obe mašine pokazuju iste rezultate, dok se prilikom odabira brenda, najčešće preporučuju Bosch veš mašine, jer svojim kupcima nude najbolji odnos cene i kvaliteta.

Drugi način po kom se razlikuju mašine je broj obrtaja po centrifugi. Kod mašina sa više obrtaja odeća ne zadržava veliku količinu vode u sebi i zbog toga se brže suši, zbog čega treba uzimati mašine sa što većim brojem obrtaja.

 

#2 Odaberite veš mašinu na osnovu kapaciteta

Kapacitet veš mašine može da bude od 4kg do 14kg, od kapaciteta zavisi zapremina bubnja, veličina i težina mašina.

Zbog čega je prilikom odabira potrebno pronaći savršen balans između potrebne kilaže i dostupnog prostora u kojem planirate da smestite mašinu.

Prema istraživanjima, za prosečno domaćinstvo od četiri člana je mašina od 6 do 7 kilograma sasvim dovoljna da zadovolji sve potrebe porodice.

Osim broja članova, vaše navike igraju izuzetnu ulogu prilikom odabira mašine.

Za domaćinstva u kojima se veš pere češće, ali u manjim količinama najbolja opcija je mala zapremina bubnja. Dok je za domaćinstva u kojima se odeća pere ređe, ali u većim količinama, rešenje što veći bubanj.

Bitno je napomenuti da prilikom pranja odeće nikada ne pređete kilažu koja je namenjena za pranje, zato što to dovodi do velike štete poput izbacivanja bubnja iz ležišta za koje vam je potrebna intervencija majstora.

Poređane veš mašine.

#3 Kakva je razlika između motora veš mašine

Prilikom kupovine mašine za pranje veša, susrešćete se sa tri vrste motora kolektorskim, inverterskim ili direct drive motorom?

Kod mašina sa direct drive motorom, motor je zakačen direktno na osovinu veš mašine, a njeni obrtaji se vrše pomoću magneta.

Kod ovog motora broj obrtaja zavisi od toga koliko energije mašina treba da ispostavi, zbog čega su ove mašine odlične za životnu sredinu i uštedu električne energije.

Mašine sa kolektorskim motorom, poznate i kao mašine sa motorom sa četkicom, se sastoje od rotora i statora. Rotor je deo motora koji se rotira i koji uz pomoću svojih četkica stvara mehaničku komutaciju, dok je stator deo koji je fiksiran za mašinu.

Ove mašine su nešto starijeg tipa, one imaju znatno veću potrošnju električne energije nego direct drive ili invertarske mašine, a najčešći kvarovi se javljaju u rotirajućem delu motora i na njegovim četkicama.

Invertni motori, za razliku od kolektorskih nemaju karbonske četkice, nego koriste snagu magnetnog polja.

Kod ovih mašina ne dolazi do trenja tokom rotacije, zbog čega su znatno tiše prilikom rada, životni vek motora im je duži nego kod mašina sa kolektorskim motorom.

#4 Prilikom kupovine pripazite na potrošnju električne energije

Kada kupujemo mašinu za veš ili bilo koji drugi uređaj bele tehnike, potrebno je da obratimo pažnju na energetsku klasu. Svrha energetske klase je da nam prikaže kolika je potrošnja struje i vode, ali i koliko buke uređaj proizvodi prilikom rada.

Preporučujemo da prilikom kupovine odaberete minimalno mašinu A klase.

Na taj način ćete uštedeti na potrošnji vode i struje, a ako je vaše domaćinstvo veće ili imate potrebu da svakodnevno koristite mašinu, preporučuje se kupovina viših klasa poput A++ i A+++.

Ove klase ostvaruju veću uštedu prilikom povećanog broja korišćenja uređaja, pored toga još jedan način na koji možete da uštedite je pranjem veša na nižim temperaturama.

Prilikom kupovine veš mašine je potrebno dobro organizovati sve informacije, kako bi kupac bio siguran da je uzeo uređaj po svojoj meri.

Zbog toga se nadamo da će vam ovaj tekst biti od koristi prilikom sledećeg odabira veš mašine za vaše domaćinstvo

Scroll to Top