Apartmani ili hoteli – koji vid smeštaja je bolji?

Hotelska soba

Odlučili ste da sebi priuštite odmor i sve što je preostalo je da ga organizujete?

Iako organizacija putovanja obuhvata više koraka, ukoliko znate šta želite ona može proći poprilično brzo i jednostavno. Nakon što ste odredili lokaciju, sledeće na redu je odabir smeštaja u kojem ćete boraviti.

Pred vama je sledeći izbor – apartmanski ili hotelski smeštaj. Koji od ova dva vida smeštaja ćete izabrati zavisi od više faktora. Međutim, kako bi doneli odluku koji je pogodniji za vas, potrebno je da uvidite razliku između njih.

U nastavku teksta pročitajte koja je razlika između apartmana i hotela u pogledu cene, lokacije i ostalih pogodnosti i na osnovu ovih informacija odlučite koji od ove dve vrste smeštaja odnosi pobedu.

Cena – koji vid smeštaja je povoljniji?

Cena smeštaja, bilo da su u pitanju hoteli ili apartmani može značajno da varira u zavisnosti od datuma putovanja, lokacije na koju putujete kao i lokacije samog smeštaja.

Kada upoređujemo cene smeštaja u istom vremenskom periodu, noćenje u apartmanu koji je istog ranga kao i određeni hotel, može biti znatno povoljnije. To je zato što hoteli ipak pružaju određenu dozu komfora – svakodnevno čišćenje sobe, menjanje posteljine, spremanje kreveta i sve ostale propratne usluge.

Lokacija – veći izbor lokacija za apartmane

Jedna od najvažnijih stavki prilikom odabira smeštaja je lokacija. Kada je u pitanju letovanje to znači da je smeštaj u blizini mora i plaže, ali i centra grada kako biste bili u blizini svih dešavanja.

Na primer, ukoliko letujete u Crnoj Gori, luksuzni apartmani u Tivtu nalaze se na samoj obali u okviru kompleksa Porto Montenegro koji će vam obezbediti sve ono što tražite – bilo da je to odmor i uživanje ili bogat kulturni i zabavni sadržaj. Ukoliko ste više tip koji voli da bude izolovan od dešavanja i ljudi, opet kao izbor imate i smeštaj koji se nalazi u brdskim predelima.

Kada su u pitanju putovanja u gradove, lokacija je još važnija. U velikim metropolama, smeštaj treba da bude na dobroj lokaciji, ali šta dobra lokacija u ovom slučaju podrazumeva?

Stari grad na obali mora

Ocena lokacije zavisi od više stvari, a najveći uticaj imaju koliko je smeštaj blizu samog centra i da li se u njegovoj blizini nalazi gradski prevoz kojim možete stići do svih važnih odredišta koje planirate da obiđete.

E sad na red dolazi pitanje, koja je ponuda hotela i apartmana na različitim lokacijama? Kada su u pitanju hoteli, najveći izbor hotela ćete naći upravo u centru grada ili letovališta koje posećujete. Tu ćete moći da birate tačnu lokaciju, ali i rang hotela – da li će imati 2, 3, 4 ili 5 zvezdica.

Međutim, što ste udaljeniji od centra grada, vaš izbor se polako sužava, pa ukoliko želite da budete smešteni u hotelu, velika je verovatnoća da ćete morati da se prilagodite oskudnijoj ponudi.

Sa druge strane, ponuda apartmana je podjednako široka kako u samom centru, tako i u prigradskim naseljima, pa ukoliko se odlučite za ovu vrstu smeštaja imaćete pregršt opcija pred sobom.

U ponudi apartmana postoji veliki broj apartmana koji su različite kvadrature, broja prostorija i ležaja, kao i cenovnog ranga. Oni skromniji su pristupačniji, dok ono što vam pružaju luksuzni apartmani opravdava njihovu visoku cenu.

U čemu se još razlikuju hoteli i apartmani?

Osim u glavnim stavkama koje smo naveli hoteli i apartmani se razlikuju po manje očiglednim ali i ne manje bitnim stvarima. Hoteli uglavnom nude uslugu noćenja sa doručkom, polu pansiona ili punog pansiona, dok apartmani ne nude mogućnost obroka.U apartmanima postoje kuhinje za samostalno pripremanje hrane.

Takođe, u hotelima možete oprati svoju odeću uz dodatnu novčanu naknadu, dok u apartmanima veoma često postoje veš mašine koje možete sami koristiti. Iako i u jednom i u drugom smeštaju postoji određeni red po pitanju buke i pravila ponašanja, ova pravila su znatno blaža i opuštenija u aparmanskom smeštaju.

Na osnovu pruženih informacija, i dalje vam nije jasno koji smeštaj izabrati?

Na ovo pitanje nema tačnog odgovora, već on zavisi od vas i vrste odmora koji preferirate. Ukoliko volite da imate kompletnu uslugu i da ne razmišljate o ishrani na putovanju, hotel je definitivno bolja opcija.

Međutim, ukoliko ste ipak tip turiste koji voli da istražuje mesto koje posećuje, isprobava različitu hranu i upoznaje se sa novim kulturama, apartmanski smeštaj će vam pružiti slobodu koja vam je potrebna.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pojasnili razliku između hotelskog i apartmanskog smeštaja i pomogli u donošenju odluke koji smeštaj vam više odgovara kako bi organizacija vašeg putovanja prošla što brže i jednostavnije.