Šta podrazumeva čišćenje zgrade?

Osoba u rukavicama čisti

Čišćenje zgrade se odnosi na održavanje higijene i kvaliteta poslovnih i stambenih objekata. Čist prostor za svakodnevni život i rad ima mnoštvo benefita – ne samo da čini da se osećate prijatno i ugodno, već dokazano povećava produktivnost na radnom mestu i odaje profesionalni utisak svima koji u njega kroče.

Međutim, usled urbanizacije i sve “zauzetijeg” životnog stila, mnogi nisu u stanju da se odreknu svog slobodnog vremena zarad dugotrajnog održavanja prostora, koji se pritom ne nalazi u njihovom vlasništvu.

Stoga smo svedoci ekspanzije agencija za čišćenje, koje pomažu u uspostavljanju i održavanju higijene eksternog ambijenta. Ukoliko i sami razmišljate o angažovanju ovakve pomoći, u narednim redovima ćemo pojasniti šta sve podrazumeva čišćenje zgrade.

#1 Održavanje enterijera

Održavanje enterijera stambene zgrade ili poslovnog prostora se najpre odnosi na čišćenje ulaznih vrata, hodnika i stepeništa.

Ovde su uključene aktivnosti poput metlanja stepeništa i njegovo brisanje specijalizovanim sredstvima za razlaganje i eliminisanje prljvštine, potom metlanje hodnika i predvorja, skidanje paučine, zamena sijalica i brisanje svih površina (gelendera, ulaznik vrata, prozora, zidova, …)

Takođe, pod ovom uslugom se uglavnom podrazumeva i skidanje reklamnog materijala, odnosno nalepnica, postera i neželjenih grafita sa fasada i zidova. Uklanjanje grafita može biti vrlo kompleksan poduhvat, jer je potrebno ukloniti crtani ili pisani motiv, a da ne okrznete farbu koja se nalazi ispod.

Faktori kao što su stepen zaprjanosti, habanje, spoljašnje atmosferske prilike i štetno UV zračenje mogu otežati proces skidanja, te je potrebno da iskoristite adekvatne hemijkse supstance.

Prema neustanovljenom pravilu, obavlja se i mašinsko pranje podova i to obično 2 puta godišnje – tokom proleća i jeseni.

Brisanje parketa

#2 Održavanje eksterijera – viskinski radovi

Održavanje eksterijera, tj. spoljašnjosti zgrade, se odnosi na aktivnosti koje uključuju čišćenje staklenih površina, fasade, oluka i crepa, pa čak i omanje popravke i montaža kvarova.

Jednostavno sročeno, ove aktivnosti se odnose na vršenje visinskih radova. Oni se najčešće realizuju ručnim pranjem i to zahvlajujući deterdžentu za staklo i ručnim brisačima. Važno je napomenuti da je potrebo da potražite uslugu dezjoniriziranom vodom koja nije koncipirana od kamenca.

Spoljašnji izgled prostora je podjednako važan kao i unutrašnji, a mnogi smatraju da će čist i uredan prostor ubrzati prodaju nekretnine.

#3 Odnošenje kabastog smeća

Ukoliko ste ikada želieli da se otarasite starog glomaznog namštaja, neadekvatne i neupotrebljive tehnike, kao i kancelarijskih predmeta i građevinskog šuta, ovo je dobra vest za vas!

Odnošenje kabastog smeća najčešće potpada po kategoriju celokupnog čišćenja zgrade, a odnosi se na sledeće stvake:

  • Uklanjanje građevisnkog otpada – nezavisno od čiinjenice da li je u pitanju šut, cigle, cevi ili pločice, mnoge agencije nude mogućnost odvoženja ovih materijala iz vašeg privatnog ili poslovnog ambijenta.
  • Odvoženje stolarije i nameštaja – odvoženje starih prozora, vrata, parketa, laminata pohabanog i demontiranog nameštaja i drugih produkata obrade drveta.
  • Odnošenje neispravne tehnike – neupotrebljiva bela tehnika, termoakulacione peći (TA peć) i mali kućni aparati.
  • Čišćenje dvorišnog otpada – uključuje sređivanje bašte, vrta ili dvorišta, tj. uklanjanje prljavštine, grančica i otpalog lišća

Bilo da je u pitanju komunalni otpad ili kabasto smeće, ključno je da se raspitate za ovu uslugu jer će vam ona pospešiti izgled eksterijera i učiniti da se osećate komforno i prijatno dok ovde boravite.

#4 Održavanje liftova

Održavanje liftova je još jedna aktivnost koja se ubraja u čišćenje zgrade. Bezbednost stanara treba da bude prva na listi prioriteta, a zahvaljujući adekvatnom održavanju liftova biste drastično povećali sigurnost vaših stanara.

Ova mera predostrožnosti se odnosi na servisiranje i obavljanje manjih popravki unutar samog mehanizma lifta, ali i na održavanju njegove higijene. U skladu sa tim, servis liftova se najčešće radi jednom godišnje, a provera njegove ispravnosti svaga jednom mesečno.

#5 Održavanje zelenih površina oko zgrade

Održavanje zelenih površina je ključna stavka ukoliko želite da imate uredan prostor, međutim ova aktivnost često biva zapostavljena od strane stanara.

U mnogim agencijama, održavanje zelenih površina uključuje sledeće usluge:

  • Redovno košenje trave i navodnavanje travnjaka
  • Otklanjanje otpalog lića u periodu jeseni
  • Orezivanje žbunja
  • Zalivanje cvetnih površina

Tokom zimskog perioda, mnoge kompanije nude i mogućnost čišćenja leda i snega sa travnjaka, drveća, ali i ispred prilaza. Neretko se posipa rizla i so kako bi se sneg otopio i kako bi na taj način staza bila prohodna. Sređuju se i parking mesta stanara, ali i njihove garaže, tavani i podrumi.

Takođe, uglavnom je uključena i usluga čišćenja prilaza i staze od soli nakon zimske sezone, jer se u suprotnom zaprljuju pomenute površine.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantih informacija kako biste imali jasniju sliku o tome šta uključuje angažovanje pomoći prilikom čišćenja zgrade.