Obrada drveta kao hobi – šta vam je sve potrebno?

Muškarac majstor

Ukoliko ste u potrazi za zanimljivim i kreativnim hobijem, koji će ispuniti vaše slobodno vreme i pomoći vam da zaboravite na svakodnevicu, onda je obrada drveta pravi izbor za vas.

Jednom kada uđete u svet stolarije, nećete se pokajati. Ova oblast je toliko zanimljiva i raznovrsna, da se retko ko u njoj nije pronašao. Obradom drveta možete se baviti u različite svrhe: možete restaurirati stari nameštaj i udahnuti mu nov život ili pak praviti korisne predmete ili zanimljivu dekoraciju od drveta.

Pre nego što se bacite na posao, potrebno je dobro istražiti tehniku i nabaviti potrebne alate i neophodnu zaštitu za rad. U nastavku teksta saznajte koji alat i zaštitna oprema su vam potrebni za efikasnu obradu drveta.

Priprema je pola posla – upoznajte se sa zanatom i svom neophodnom opremom

Pre nego što krenete sa kreativom, neophodno je da nabavite odgovarajući alat koji će vam pomoći da obrađujete drvo na adekvatan način. Ne brinite, ne morate potrošiti čitavo bogatstvo na svoj novi hobi! Početnicima je dovoljno da nabave par alata koje će korisititi dok se ne upoznaju sa zanatom i ne izvežbaju tehniku na nekim lakšim projektima.

Kako postajete iskusniji i prelazite na zahtevnije zadatke, biće vam potrebno sve više pribora. Alati po odličnim cenama danas se mogu naći i online, te nema potrebe da posećujete različite prodavnice u potrazi za onima koji će vam odgovarati. Sve što vam treba možete naručiti na vašu adresu.

Cirkular ili kružna testera – najvredniji saveznik tokom obrade drveta

Postoji mnogo različitih alata za obradu drveta, koji se koriste za merenje, sečenje, sastavljanje i završnu obradu drveta. Međutim, dovoljno je početi sa par osnovnih alata.

Prvi korak obrade drveta jeste rezanje materijala, kojim postojeću sirovinu počinjete da oblikujete u delove koje ćete kasnije spajiti u krajni proizvod. U te svrhe, biće vam potrebna adekvatna testera.

Danas postoji mnogo vrsti testera, koje se razlikuju prema veličini, vrsti pogona i dodacima koji uz njih dolaze. Međutim, u svrhe obrade drveta, najkorisnija i najsvestranija od svih njih jeste kružna testera.

Kružna testera ili cirkular alat je sa kojim ćete moći da obavite najveći broj rezanja, te je obavezno morate imati u svojoj kolekciji. Od vrste materijala koji obrađujete zavisiće i sečivo koje ćete koristiti, ali za početak vam preporučujemo kombinovano sečivo, kojim možete postići i poprečno i prorezno rezanje.

Drvo alat

Koji alat se koristi za obradu i spajanje drveta?

Kada ste isekli drvo na željene komade, potrebno je oblikovati i obraditi ih, kako bi bili spremni za dalje korišćenje. U te svrhe, biće vam potrebni glodalica i set dleta.

Glodalica za drvo koristi se za obrađivanje ivica, kako biste dobili ravan i gladak komad drveta u željenom obliku. Takođe, možete je koristiti za sečenje materijala po šablonu.

Sa druge strane, dleta se koriste za pravljenje udubljenja, rezanje žlebova i struganje hrapavih površina. Ona vam neće biti potrebna za svaki projekat, ali dobro je imati ih na umu, jer su u određenim situacijama vrlo korisna.

Prilikom spajanja delova, u zavisnosti od predmeta koji želite da napravite, na raspolaganju su vam električne i aku bušilice, električne heftalice i pištolji za lepljenje. Uz pomoć ovih alata možete bušiti rupe za postavljanje šarki, spajati materijal spajalicama i ekserima ili ga lepiti specijalnim lepkom.

Bez obzira da li želite da napravite komad nameštaja ili kućicu za vašeg psa, ovi alati pomoći će vam da lako i precizno odradite sve neophodne korake.

Zaštitna oprema kao neophodna dopuna alatu za svakog hobistu

Ma koliko bio zanimljiv i ispunjavajuć posao, obrada drveta nije laka jer zahteva upotrebu alata kojim se mora oprezno rukovati. Iako kod ovog procesa postoji opasnost od povreda, odgovarajuća zaštitna oprema i razumevanje kako alat treba koristiti znatno će smanjiti verovatnoću od nepoželjnih scenarija.

Pre svega, nabavite odgovarajuću zaštitnu opremu i smatrajte je svojom radnom uniformom. Možete je pronaći u istoj prodavnici u kojo ste kupili sav alat, budući da prodavnice alata uvek imaju sekciju sa zaštitnom opremom.

Ono što će vam biti potrebno jesu zaštitne naočare i zaštitne rukavice, kao i zaštita za sluh u vidu čepova za uši ili antifona. Takođe, preporučljivo je da nosite dugačku odeću koja nije mnogo široka, kao i da vežete kosu.

Naime, prilikom obrade drveta potrebno je zaštiti se od slučajnih povreda alatom, ali i od sitnih komadića drveta koji nastaju kao nuspojava obrade i koji često umeju da budu vreli. Zaštitne rukavice, dugački rukavi i zaštitne naočare zaštitiće vas od vrelog drveta i hemikalija tokom hemijske obrade drveta, a čepovi za uši i antifoni zaštitiće vaš sluh od buke koju prave električni alati.

Prilikom upotrebe alata, obavezno detaljno pročitajte uputstvo kako biste naučili pravilno da rukujete njima. Ukoliko ste apsolutni početnik, poželjno bi bilo da za početak imate pomoć od nekog iskusnijeg. Čak i ako ste već upoznati sa vrstom alata ali sada koristite novi model, pročitajte uputstvo pre upotrebe kako biste bili sigurni da ga pravilno koristite.

Na kraju, kada ste nabavili sav neophodni alat i upoznali se sa merama predostrožnosti, preostaje vam samo da se upustite u kreativni proces!

Scroll to Top