Saveti za brzu i efikasnu prodaju nekretnina

Stambena zgrada

Da li ste se odlučili da prodate svoj stan?

Iako je neosporno da je na tržištu nekretnina zadnjih godina mnogo veća tražnja od ponude, proces prodaje stanova nije jednostavan. Uspešna prodaja nekretnina zahteva angažovanost i posvećenost, kako pre, tako i u samom procesu prodaje.

Ukoliko želite da vaš stan ima što veću potražnju kako biste pronašli što adekvatnijeg kupca, nastavite sa čitanjem ovog teksta i saznajte šta je potrebno da uradite i na koje detalje posebno da obratite pažnju.

#1 Način prodaje – samostalna prodaja ili angažovanje agencije za nekretnine

Kada prodajete nekretinu imate dve opcije kako to možete uraditi – samostalno ili angažovanjem agencije za nekretnine.

Ukoliko se odlučite da samostalno prodajete stan, budite spremni da odvojite vreme kako bi sve naredne korake koje ćemo navesti sami učinili. Ovaj vid prodaje zahteva više vremena i manje ulaganja novca.

Međutim, ukoliko nemate vreme na raspolaganju i želite da prodate stan u što kraćem roku, agencija za nekretnine Beograd će vam pomoći u tome. Uz izuzetne pregovaračke veštine, najpovoljnije uslove na tržištu i konstantnu podršku pravnog tima, vaš stan će biti prodan u rekordnom roku. Profesionalne fotografije koje agencije nude, odaće utisak ozbiljnog prodavca.

#2 Tržišna vrednost nekretnine i obavezna dokumentacija

Kako biste mogli da prodate stan neophodna vam je kompletna dokumentacija – osim vlasničkog lista, potreban vam je dokaz da je nekretnina uknjižena. Ukoliko vaš stan nije uknjižen, biće vam potrebna sva dokumentacija od prvog vlasnika stana do trenutnog.

Uknjiženi stanovi su znatno lakši za prodaju, zbog posebne mogućnosti koju oni pružaju – mogu se kupiti uz pomoć stambenog kredita. Iz tog razloga ovo je jedan od glavnih kriterijuma potencijalnih kupaca.

Tržišnu vrednost ćete mnogo jednostavnije odrediti ukoliko angažujete agenta za nekretnine koji dobro poznaje aktuelno stanje na tržištu nekretnina. Na nju utiče više različitih faktora – lokacija stana, kvadratura, novogradnja ili starogradnja, lift u zgradi, parking mesto i mnogi drugi faktori.

U praksi se pokazalo da najpovoljije prolaze prodavci koji prodaju garsonjere do 35 kvadrata i velike stanove preko 120 kvadratnih metara.

#3 Prednost prvog utiske – da biste prodali stan morate uložiti u njega

Kako bi stan ostavio što bolji utisak na potencijalne kupce i zainteresovao ih za kupovinu, neophodno je uložiti određeno vreme i novac kako bi ga pripremili za prodaju.

Estetika stana – uredite stan kako bi privukao kupca

Estetika stana je ono što prvo zapadne za oko potencijalnim kupcima. Temeljno očistite stan, okrečite zidove u neutralne i svetle boje, podignite roletne i obezbedite dovoljno osvetljenja u stanu. Ukoliko kupac obilazi stan u večernjim časovima, osvetlite prostorije prijatnim svetlom koje nije ni previše jako, a ni previše slabo.

Sklonite sve nepotrebne stvari iz stana i nemojte prenatrpavati stan nameštajem, već ostavite samo osnovne komade. Na taj način stan će vizuelno izgledati veće i prostranije.

Dopustite kupcu da slobodno razgleda i sam obiđe stan. Budite tu da mu pružite sve informacije koje su mu potrebne, ali isto tako mu ostavite prostora da samostalno i u miru pogleda svaku prostoriju.

Fukncionalni problemi – uložite u popravku kvarova

Svi veći ili manji kvarovi i nedosaci u stanu u različitoj meri utiču na tržišnu vrednost nekretnine. Bilo da u stanu postoji problem sa stolarijom, instalacijama, grejanjem, klima uređajem ili neki drugi problem, neophodno je uložiti u njihovu popravku. 

Stambena zgrada

Koje greške pri prodaji prodavci najčešće prave?

Veoma često prodavci postavljaju previsoku početnu cenu nekretnina i njom odbijaju potencijalne kupce koji bi verovatno bili zaineresovani za njihovu ponudu kada bi cena bila realnija.

Na ovaj način oni propuštaju priliku za većom potražnjom za njihove nekretnine. Zato se savetuje angažovanje agencije za nekretnine koja će objektivno proceniti tržišnu vrednost stana uzimajući u obzir trenutno stanje na tržištu.

Sa obzirom na to da većina kupaca traži stan u koji neće morati dodatno da ulaže, odbijanje sitnih popravki mogu znatno smanjiti potražnju za stanom. Novac koji uložite će vam se prodajom isplatiti, a takođe ćete lakše i brže naći kupca.

Čak i ako kupac pristane na kupovinu stana u koji mora da uloži određeni novac kako bi ga uredio i osposobio za život, on će u svoju ponudu uračunati vrednost tih popravki, a vi ćete dobiti znatno manje novca nego da ste te popravke sami obavili pre same prodaje.

Sa obzirom na to da smo već naveli koliko je prvi utisak važan, ukoliko prodajete kuću sa dvorištem, obratite pažnju i na njenu spoljašnjost jer je to ono prvo što kupac vidi pre nego što uopšte i dobije priliku da vidi unutrašnjost kuće. Sitni detalji, kao što su pokošena trava, uredno dvorište i ofarbana ograda, mogu značajno uticati na celokupni doživljaj potencijalnog kupca.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom dali sve neophodne informacije koje će vam pomoći kako bi prodali nekretninu po što boljoj ceni i u što kraćem vremenskom periodu.

Ukoliko želite da pročitate još korisnih vesti iz društva i života, nastavite da pratite WWF portal.agencija za nekretnine Beograd

Scroll to Top