Šta je sve potrebno da organizujete savršenu kućnu sedeljku?

Okupljanje prijatelja

Bilo da ste ekstrovertna ili introvertna osoba, kućne sedeljke su idealna solucija ukoliko želite da napravite privremenu pauzu od klupskih žurki i noćnog provoda. Osim što predstavljaju sjajan način da se u prijatnoj i ležernoj atmosferi ponovo povežete i zabavite sa prijateljima, ovaj vid razonode može biti kompleksan za organizovanje.

Ukoliko želite titulu “najboljeg domaćina” potrebno je uložiti više truda i mašte kako biste realizovali nesvakidašnje okupljanje vredno pomena. 

Umesto da panično pretražujete što više online portala u potrazi za inspiracijom i savetima, za vas smo u narednim redovima pripremili spisak neophodnih stavki koje morate čekirati ukoliko želite da organizujete savršenu kućnu sedeljku o kojoj će se pričati godinama.

#1 Izaberite hranu za dostavu i osveženje

Prva i osnovna stavka na našem spisku je svakako odabir adekvatnih grickalica ili delikatesa. Elementarni korak ovde se odnosi na to da dobro procenite koju ćete vrstu hrane pripremati – a kako biste to odredili, morate najpre znati kulinarske afinitete vaših gostiju. Raspitajte se koliko njih preferira aromatična i nesvakidašnja jela, kombinaciju slatko-slanih specijaliteta, ili možda ljutih gastronomskih jela.

Dalje, odlučite da li želite da spremate standardna jela ili želite da se oprobate u spremanju egzoitičnih i autentičnih đakonija. Poznato je da Italijani imaju ukusa, kako za modu, tako i za gastronomiju, te su specijaliteti od paste i testenine uglavnom najsigurnija opcija – niko neće odoleti klasičnoj margariti ili špagetama sa mesnim kuglicama.

Naravno, ukoliko ne želite da utrošite previše vremena u kuhinji, tu je i druga opcija – dostava pice, salate ili paste na vašu adresu

Ukoliko ipak želite da eksperimentišete sa egzotičnim delčikatesima, predlažemo da rekreirate jela iz japanske ili korejske kuhinje, ili pak da se okušate u pripremi meksičkih jela, poput burita.

Prilikom odabira pića, u većini slučaja kvantitet ima prednost u odnosu na kvalitet – predlažemo vam da za ovu posebnu priliku prevagne kvalitet. U zavisnosti od izbora jela, možete se odlučiti za kraft piva sa osvežavajućim voćnim ukusom ili pak za kvalitetna crna ili bela vina. 

Posluženje možete postaviti na odvojenom stolu kako bi bili lakše dostupni. Možete otići i korak dalje, te dekorisati sam sto ili pult na kojem će se posluženje naći – garantujemo vam da ovaj gest neće proći bez pohvala.

Pica pepperoni

#2 Odaberite razonodu

Sledeća važna stavka se odnosi na izbor konkretne tematike večeri – da li biste radije pogledali najnoviji film sa društvom ili možda igrali zabavnu društvenu igru. Ovo će, naravno, zavisiti direktno od preferencije vaše grupe.

Ukoliko se odlučite za film, postarajte se da organizujete prostoriju tako da svim ljudima bude prijatno i ugodno, kao i da svi imaju dobar pogled na film. Ukoliko želite da odete korak dalje, možete čak i iznajmiti filmski projektor i organizovati kućnu sedeljku napolje. Sve što vam je potrbno ovde jeste svetla ravna pozadina i dobra volja.

Ako ste, kao grupa, pristalica društvenih igara možete se odlučiti za neke od klasika poput monopola, potapanja brodova ili rizika. Tvist je uvek na raspolaganju ako želite da razdrmate masu i unesete malo smeha. Pantomime i asocijacije su nepresušan izvor zabave za sve generacije, tako da defintivno nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za ovu igru.

U dogovoru sa komšijama, možete čak i organizovati karaoke žurku, te provesti celo veče u pesmi i igri. Plejliste su, u tom slučaju, ključne, te morate odabrati onu vrstu muzike koja će goditi svim gostinama. Domaći i strani pop hitovi su obično favoriti u ovim situacijama, pa predlažemo da ih ubacite na listu. Mogućnosti je bezbroj, a sve što vam je potrebno jeste optimizam i kreativnost.

Za sve pristalice nestandardnih zabava, možete se opredeliti i za maskiranu plesnu žurku – tematiku možete odabrati u skladu sa omiljenom serijom, filmom ili knjigom, opcije su velike.

Kućna sedeljka

#3 Odredite prostor za kućnu sedeljku 

U zavisnosti od izabrane tematike i vremenskih uslova, kućnu sedeljku možete organizovati napolju ili unutra. Ako preferirate da provodite letnje i prolećne noći napolju, možete izneti baštensku garnituru i raširiti šator. Prostor možete oplemeniti raskošnim svetiljkama ili svećama i cvećem, koji će dodatno persoinalizovati prostor.

Važno je samo imati na umu ukupan broj ljudi koji će prisustvovati kućnoj žurci, kako biste mogli adekvatno da rasporedite mesta. 

Osvetljenje i dekoracija mogu umnogome odrediti raspoloženje i ton proslave – pa tako ako želite da imate dinamičan plesni ambijent, potrebno je da podesite energičnu muziku i jaču rasvetu. Dekoracija može biti minimalistička ili luksuzna, ako težite da organizujete prestižnu žurku.

Intimna atmosfera, sa svećama i bakljama će uticati na to da se masa primiri, te je prikladnija za dublje razgovore, veče posvećeno društvenim igrama ili za filmsko veče. Važno je da budete samouvereni i da prikupite što više informacija kako biste zabavu organizovali tako da većinski bude u skladu sa afinitetima gostiju.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio korisan, koliko i inspirativan, te da ćete se i sami odvažiti da primenite prethodno navedene savete i organizujete svoju verziju kućne sedeljke.

Scroll to Top