Najbolje društvene igre – igre koje će zabaviti celu ekipu

Društvena igra

Najbolje društvene igre su u većini slučajeva u početku zanemarene usled pomisli da kada neko u ekipi spomene društvene igre misli na Monopol ili Čoveče, ne ljuti se i slične primere, koje smo još odavno izgustirali. 

Zapravo, društvene igre su mnogo više od toga, a veliki broj ljudi odbija da pokuša nove upravo iz razloga što se odmah pomisli na one gorenavedene. Takođe, neki pružaju otpor usled straha da neće biti dovoljno pametni za uspešan završetak partije. 

Međutim, kada jednom uđete u fantastični svet prezanimljivih i zaraznih društvenih igara, nikada vam ih neće biti dosta i uvek ćete želeti još. Zato, dajte priliku ovom hobiju da postane deo vaše svakodnevnice i, verujte nam, bićete nam zahvalni.

Ukoliko vas zanima koje su to najbolje društvene igre koje možete da igrate sa svojom ekipom tokom zajedničkog druženja, pročitajte do kraja naš tekst i isprobajte sve naše opcije kako biste naišli na svoju omiljenu!

Društvena igra

#1 Cluedo – najbolje društvene igre za sve prikrivene detektive

Cluedo društvena igra predstavlja logičku igru koja je nastala u Velikoj Britaniji, a koju je osmislio muzičar Antoni Prat još davne 1943. godine. Prvi put se pojavila na tržištu 1949. 

U ovoj igri može da učestvuje između 3 i 6 igrača, a mogu je igrati svi uzrasti, od mlađigh osnovaca i stariji. Ime ove igre je u početku bilo Ubistvo (Murder), dok je sadašnje ime nastalo kada se igra pojavila na tržištu.  

Igra počinje tako što se prvo predstavi zločin koji se desio, a vaš zadatak je da otkrijete ko ga je počinio, gde i čime. Svi likovi iz igre imaju svoj određen karakter, biografiju i veoma sumnjivu prošlost. Uzo to, svi su oni povezani nekim porodičnim, poslovnim ili prijateljskim vezama. 

Sve počinje kada učesnici postave figure na startne pozicije svoje boje, te odvoje karte prema sadržaju i promešaju. Iz svake gomile treba izvaditi po jednu, ali da se ne vidi njen sadržaj i staviti ih u tajni koverat. Te tri karte odgovaraju na postavljena pitanja – ko je zločinac, gde je počinjen i čime je izvršen, te se na taj način i dolazi do rešene početne zagonetke.

#2 Riziko društvena igra – kada želite da osvojite svet

Riziko društvena igra ima za cilj ostvarenje datog zadatka koji svaki takmičar dobija na početku igre. Igra je osmišljena za minimum tri, a maksimum šest igrača. Na samom početku, svako bira svoju boju (plavu, zelenu, crnu, ljubičastu, crvenu ili žutu). 

Na tabli se nalazi karta sveta i obeleženi svi kontinenti koji su podeljeni na manja područja. Igrači u kutiji dobiju i figurice vojske, od kojih jedan vojnik predstavlja jedan bataljon, konjanik pet bataljona a top deset bataljona. Uz njih, u kutiji će se naći i dva špila karata, kako i pet kockica.

Svaki igrač treba da iz špila izvuče jednu kartu koja će sadržati tekst njegovog zadatka. U jednom špilu se nalaze zadaci koji moraju da se izvrše da bi se partija uspešno odigrala, a u drugom su obeležene granice područja s imenom. 

Kada na kraju igre igrač ispuni zadatak koji mu je dodeljen na početku igre, on može da pokaže kartu da bi dokazao ostalima da je zadatak ispunjen i time se ova društvena igra završava.

Catan igra

#3 Catan društvena igra – strateška društvena igra za odrasle koja razara prijateljstva

Catan društvena igra nastala je 1995. godine, kada je pokrenula novi talas društvenih igara. Catan predstavlja zamišljeno ostrvo na kom svaki od igrača pokušava da osvoji što više oblasti. 

U svakom krugu svaki od igrača dobija priliku da načini tri stvari, a to su: bacanje kocice, nakon čega dobija određene karte, a onda se može krenuti sa gradnjom, odnosno trgovinom resursima. Svi igrači za sebe skupljaju sirovine, a kada dobiju broj koji se naslanja na selo, onda se dobijaju karte koje možete da koristiti za gradnju ili trgovinu.

Ova društvena igra poseduje i pljačkaša koji krade od igrača. Pobeđuje onaj igrač koji prvi dođe do 10 poena, a igra u proseku traje od 60 do 120 minuta. Catan je toliko popularan da postoji evropsko i svetsko prvenstvo koje se održava redovno svake druge godine.   

#4 DiXit – najbolje društvene igre za igrače s bujnom maštom

DiXit društvena igra je osvojila mnogobrojne nagrade. Spada u definitivno najzanimljivije igre sveta, s obzirom na činjenicu da se takmičari uvek mnogo smeju u toku igranja. Koliko god da provodite vremena sa svojom bliskom ekipom, nekada ne znate koliko oni zapravo imaju bujnu maštu dok sa njima ne odigrate koju partiju DiXita. 

Pre svega, kartice u igri sadrže veoma interesantne crteže koji su jako kreativni. Na početku ćete dobiti svi po šest karata, od kojih izaberete jednu i opišete je nekim nazivom. Na osnovu vaše reči ili fraze ostali igrači biraju jednu od svojih karata koja ih najviše podseća na zadati naziv.

Te karte se mešaju i stavljaju na sto, te igrač koji je dao naziv svojoj karti sada mora da odredi koja od karata mu je najpribližnija datom opisu. Osoba koja prva skupi traženi broj bodova iz ove igre izlazi kao pobednik.

Ovo su bile najbolje društvene igre koje možete danonoćno igrati sa svojim članovima porodice i prijateljima. Verujemo da će vas, ukoliko do sada niste bili veliki ljubitelj istih, upravo ovi naši izdvojeni primeri uvesti u čaroban svet društvenih igara. 

Želimo vam sreću u narednoj partiji!

Scroll to Top