Koje sve delatnosti zahtevaju nošenje radnih uniformi?

Kuvar u radnoj uniformi

Nošenje uniforma na radnom mestu postalo je obavezno u raznim delatnostima. U pojedinim profesijama ona je neophodna iz higijenskih uslova, u nekim radi zaštite i bezbednosti zaposlenih, dok je u nekim ona način da se istakne profesionalizam kompanije i koristi se u promotivne svrhe.

Koji god razlog bio za uošenje obaveznih uniformi u mnoge profesije, one su postale deo naše svakodnevice i veoma je važno da one budu kvalitetne i udobne, kako bi zaposlenima omogućile komfor tokom osmočasovnog radnog vremena.

U nastavku teksta izdvojili smo nekoliko delatosti u kojima su radne uniforme obavezni deo poslovanja.

#1 Ugostiteljstvo – višestruka uloga uniformi 

Kada je u pitanju ugostiteljstvo, uniforme imaju dvojnu funkciju. Prva i glavna funkcija obaveznih uniformi je iz higijenskih razloga i njih je najvažnije da nose kuvari i svo osoblje koje ima kontakt sa hranom. 

Pored toga što štite hranu, uniforme kao što su Ice uniforme za kuvare, pružaju komfor, pokretljivost i neometano obavljanje zadataka u kuhinji, kao i zaštitu od opekotina i ostalih povreda. Kuvarske uniforme imaju dugu istoriju, pa su one od nekadašnjih obaveznih visokih šešira, koji su bili oličenje prestiža i umeća kuvara, evoluirali u današnje moderne uniforme koje su praktične za upotrebu.

Uniforma glavnog kuvara se obično po nečemu izdvaja od uniforme ostalih radnika u kuhinji, dok konobari i konobarice imaju uniforme iste boje, dizajna i kroja i one su uglavnom sačinjene od majice ili košulje i pantalona.

Druga funkcija koju uniforme imaju u ugostiteljstvu su brending i izgradnja imidža. One odaju utisak profesionalizma, omogućavaju prepoznatljivost ugostiteljskog objekta i olakšavaju gostima da lakše prepoznaju osoblje kafića i restorana među ostalim gostima.

Kako postoji veliki broj ugostiteljskih objekata, pogotovo u većim gradovima, uniforme omogućavaju da se jedan restoran ili kafić izdvoji u moru sličnih.

Zaposleni u hotelijerstvu takođe imaju svoje prepoznatljive radne uniforme, a njih mora da nosi kompletno osoblje na bilo kojoj poziciji u hotelu. Na taj način oni odaju utisak profesionalizma i usmeravaju goste na zaposlene ukoliko im je potrebna određena usluga ili pomoć.

#2 Državni sektor – policija, vojska i vatrogasci

Gotovo sva lica zaposlena u državnom sektoru moraju da nose uniforme na svom radnom mestu. U zavisnosti u kom sektoru rade, uniforme imaju različite funkcije.

Uniforma koju nose vatrogasci ima prvenstveno zaštitnu ulogu i napravljena je od materijala koji štiti od toplote i ostalih rizika sa kojima oni mogu doći u susret.

Zaposleni u policiji takođe moraju nositi uniformu a njihova funkcija je prepoznatljivost službenih lica, kao doprinos njihovom autoritetu. Ona je obavezna u svim zemljama sveta, a između zemalja se može razlikovati po boji i dizajnu.

Takođe i pripadnici vojske Srbije su takođe u obavezi da nose uniformu po kojoj će biti prepoznatljivi. One su karakteristične boje i dizajna i napravljene su od posebnih materijala koje omogućavaju nesmetano obavljanje njihove dužnosti.

Vatrogasac u zaštitnoj uniformi

#3 Zdravstvo – bela uniforma kao simbol zdravstvenih radnika

Iako su prve uniforme medicinskih radnika bile crne boje, zato što su prvi medicinski radnici bili monasi i monahinje u okviru manastira, bela boja uniformi zdravstvenih radnika je zastupljena vekovima. Ona predstavlja simbol čistote, sigurnosti i bezbednosti. Iako postoje pojedine razlike između lekarskih uniformi u svetu, te razlike su minimalne.

Uniforme mogu biti u nekoliko oblika. Dok se muške uniforme sastoje od mantila, majice i pantalona, žene mogu birati da li žele pantalone, suknju ili jednodelnu uniformu u vidu haljine.

U državnim medicinskim ustanovama pravilo je da uniforme mogu biti bele, svetlo ili tamno zelene i svetlo ili tamno plave, u zavsnosti od položaja i funkcije zaposlenog.

U privatnim klinikama situacija je malo drugačija. Pojedine privatne klinike eksperimentišu sa bojama i modelima svojih uniformi, međutim one su uvek svetlih nijansi koje odaju utisak higijene.

#4 Uslužne delatnosti – kozmetički saloni i saloni lepote

U većini kozmetičkih salona i salona lepote obavezno je nošenje uniformi, pa ćete teško pronaći onaj u kome ovo nije praksa. Na ovaj način njihova profesija se povezuje sa zdravstvom i dobija na značaju.

Sa obzirom da je posetiocima salona važna higijena, uniforme takođe odaju utisak urednosti, profesionalizma i čistote. Za razliku od drugih profesija, oni mogu birati uniforme različitih boja i dizajna, koje će na najbolji način oslikati i unaprediti njihov brend i doprineti njihovom ličnom imidžu.

Sopstvenu promociju salona, zaposleni mogu vršiti postavljanjem prepoznatljivog i upečatljivog loga na vidljivo mesto na uniformi. Na taj način zaposleni radnici predstavljaju neki vid pokretne reklame.

Bez obzira koja delatnost je u pitanju, neosporno je da uniforme utiču na utisak koji zaposleni ostavlljaju i podižu profesionalizam na viši nivo. Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta shvatili njihov značaj i da ćete na osnovu prednosti koje njihovo uvođenje donosi vašem poslavanju, razmisliti o uvođenju istih.

Ukoliko želite da pročitate još zanimljivih i vesti i zanimljivosti iz društva i života pratite WWF portal.

Scroll to Top