Šta obići i raditi za vikend u Novom Sadu?

Petrovaradin

Jedan od bisera Vojvodine, njen najveći grad i administrativni centar, Novi Sad, ima mnogo toga da ponudi turistima. Jedan je od tri najveća grada u Srbiji i 2022. godine ponosno novi titulu Evropske prestonice kulture, što svedoči o bogatstvu koje krije. 

Ako ste rešili da vikend provedete u Srpskoj Atini, posetite tržni centar u Novom Sadu, ili obiđete neke od njegovih najpoznatijih atrakcija, nastavite da čitate naš tekst i pronađite inspiraciju za zabavan vikend!

Petrovaradin – tvrđava sa koje se pruža impozantan pogled

Petrovaradinska tvrđava jedna je od simbola Srpske Atine, te je neizostavna tačka prilikom obilaska Novog Sada. 

Do nje se iz samog centra grada stiže veoma jednostavno, kako javnim gradskim prevozom, tako i sopstvenim automobilom. Ukoliko volite da šetate, automobil možete parkirati u samom podnožju i uživati u usponu do tvrđave. 

Petrovaradinska tvrđava kakvu danas znamo, u velikoj meri izgrađena u periodu od 17. do kraja 18. veka. Izgradila ju je tadašnja Austrija, kako bi se odbranila od Turaka. Istorijski podaci pokazuju da je na ovim prostorima, naselje postojalo dalekih 4500. godina pre nove ere. 

Na ovoj lokaciji nalazi se čuveni toranj sa satom. Izgrađen je u baroknom stilu i zanimljivo je da se zbog starosti mehanizma navija ručno svakoga dana. 

Osim toga, ovde je smešten i Muzej grada Novog Sada, kao i druge zgrade raskošne arhitekture. Nakon šetnje tvrđavom i uživanja u impozantnom pogledu koji se odavde pruža, predah možete pronaći u nekom od ugostiteljskih objekata na tvrđavi. 

Centar grada – iskoristite dan za šetnju 

Turistički centar Novog Sada prečnika je oko 500 metara i obuhvata nekoliko ulica i trgova impozantnog izgleda. 

Šetnju možete započeti od Srpskog narodnog pozorišta, najstarijeg profesionalnog pozorišta Srba. Nastavite dalje ka Trgu Slobode gde centralno mesto zauzima najveća crkva u Novom Sadu, crkva imena Marijinog. Put će vas voditi ulicom Zmaj Jovinom, a potom i Dunavskom ulicom, jednom od najstarijih ulica u srpskoj Atini. 

Šarmanta Dunavska ulica dovešće vas do prave prirodne oaze u gradu – Dunavskog parka. Ovaj najlepši novosadski park krije preko 250 biljnih vrsta na nešto više od 33.000 kvadratnih metara. 

Osim visokih krošanja drveća, raskošnih cvetova i žbunastih biljaka, u Dunavskom parku nalazi se i jezero koje se povremeno poribljava. Ljubitelji istorije i kulture oduševiće se sa nekoliko spomenika među kojima je najpoznatiji rad Jovana Soldatovića – spomenik Đure Jakšića. 

Novi Sad neće razočarati ni ljubitelje šopinga, budući da se za nešto više od 30 minuta pešačenja iz centra grada stiže do velikog tržnog centra sa mnoštvom prodavnica i ugostiteljskih objekata.

Štrand – neizostavna tačka za obilazak tokom leta

O popularnosti Štranda među Novosađanima i turistima, svedoči i činjenica da ovo kupalište na Dunavu postoji od davne 1911. godine. Prostire se duž 700 m peščane plaže i ispunjen je kafićima koji služe hranu i piće. 

Ceo jedan dan vikend putovanja možete provesti na Štrandu i uživati kako u Dunavu, tako i u sunčanju uz osvežavajuće piće i sportskim igrama na nekom od terena. 

Tokom leta, Štrand je jedno od najživljih delova Novog Sada gde se održavaju najrazličitiji događaji koje posećuju Novosađani i turisti različitih interesovanja. 

Muzeji u Novom Sadu – šta ljubitelji umetnosti i kulturnog nasleđa ne smeju propustiti

Novi Sad je tokom istorije igrao veoma važnu ulogu za Srbiju, posebno tokom XIX veka. Jedan je od tri najveća grada u našoj zemlji i postoji nešto više od 300 godina. Na njegovim prostorima živeli su i stvarali neki od najvećih srpskih umetnika, kao što je pesnik Jovan Jovanović Zmaj, po kojem je jedna od centralnih ulica i dobila naziv. 

U različitim istorijskim periodima, a posebno u XIX veku, u Srpskoj Atinici, kako je nazivao Svetozar Miletić, na teritoriji Novog Sada nikao je veliki broj građevina koje i danas postoje i nastala su brojna umetnička dela koja možete videti u muzejima u gradu. 

Ukoliko ste ljubitelji istorije, kulture i umetnosti ne smete propustiti da obiđete čuvenu galeriju Matice srpske koja krije umetnička dela stvarana na teritoriji Vojvodine od 18. veka do danas. O znajaču ove ustanove svedoči i činjenica da se u galeriji nalazi veliki broj umetničkih dela – slika, grafika, crteža, skulptura iz perioda od 18. do 20. veka koje će vam nesumnjivo preneti duh prošlih vremena. 

Nezaobilazna tačka je takođe i Muzej Vojvodine koji ima nekoliko odeljenja na različitim lokacijama u Novom Sadu, od kojih je jedno od najpoznatijih u čuvenoj Dunavskoj ulici. 

Za ljubitelje kulture, umetnosti i istorije, spisak se ovde ne završava. Novi Sad nudi još mnogo toga za obilazak poput Pozorišnog muzeja Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj umetnosti, itd. 

Novi Sad most

Noćni život – Novi Sad ima mnogo toga da pruži

Ljubiteljima noćnog života u Novom Sadu neće biti dosadno. Jedna od najpopularnijih lokacija za obilazak svakako je ulica Laze Telečkog u kojoj se nalaze brojni lokali – kafane, kafići, restorani i klubovi za koje se uvek traži mesto više! Smeštena u samom centru grada, ova popularna ulica, centar je zbivanja i mesto okupljanja kako Novosađana, tako i turista koji posete ovaj prelepi grad. 

Osim toga i van centra, pronaći ćete brojne lokale u kojima se pušta popularna muzika, ali i održavaju svirke koje odgovaraju na različite muzičke ukuse. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, te da ste se upoznali sa nekim od najpoznatijih turističkih atrakcija Novog Sada. Sve što vam je preostalo jeste da se spakujete, zaputite na sever naše zemlje i uživate u lepotama Novog Sada!