Kako da pripremite vaš automobil za dug put?

Žena pakuje prtljag u auto

Period pre samog odlaska na godišnji odmor, često ume da bude veoma stresan. Pakovanje, putna osiguranja i priprema automobila za put su samo neki od detalja na koje je potrebno obratiti pažnju pre nego što krenemo.

Prilikom dugačkog putovanja, veoma je bitno da možete da se oslonite na vaš automobil. Zato bi bilo veoma značajno da ga dobro pripremite pre nego što se uputite na željenu destinaciju.

U daljem tekstu smo vam pripremili nekoliko ključnih stvari koje je potrebno odraditi sa vašim automobilom pre nego što odete na godišnji odmor.

#1 Odaberite pomoć na putu koja odgovara vašim potrebama

Pomoć na putu vam obezbeđuje asistenciju u slučaju saobraćajne nezgode, dostupna je 24 sata, sedam dana u nedelji.

Asistencija pomoći na putu obuhvata: Popravku manjih kvarova na licu mesta, šlepanje vozila do najbližeg servisa, privremeno čuvanje vozila, prevoz putnika i Izvlačenje vozila usled većih havarija.

Pomoć na putu može da pokriva područje cele Srbije, ali i inostranstva. Zbog čega je bitno da prilikom odabira šlep službe potražite onu koja se najbolje uklapa sa vašim potrebama.

Nema potrebe da brinete u slučaju da dođe do neplaniranog kvara, pošto su šlep vozila u Srbiji odlično opremljena i poseduju sve potrebne alate uz pomoću kojih će vas brzo vratiti na put.

#2 Proverite stanje vaših pneumatika

Gume na automobilu utiču na sigurnost, komfor i efikasnost trošenja goriva, zbog čega je izuzetno važno proveriti njihovo stanje pre dužeg putovanja.

Ono što možete sami da uradite pre puta, je da proverite vazdušni pritisak u gumama. Vaši pneumatici ne smeju da budu nedovoljno ili previše napumpani.

Nedovoljno naduvani pneumatici u velikoj meri utiču na potrošnju goriva, što može da vas košta ukoliko idete na dugačak put, dok prenaduvani pneumatici utiču na komfor prilikom vožnje.

Tačan pritisak pritisak u gumama za vaš automobil možete pronaći na nalepnici koja se nalazi sa unutrašnje strane vozačevih vrata ili na poklopcu od goriva.

Ukoliko primetite da su vaše gume izobličene i da su izgubile šaru, možda je vreme da ih promenite.

Vulkanizeri preporučuju promenu seta pneumatika na svakih 30 do 40.000 kilometara, ali je to često u praksi znatno ranije.

kontrolna tabla automobila

#3 Očistite automobil spolja i iznutra

Prilikom putovanja dosta vremena provodimo u našim automobilima, zbog čega je bitno da u njima bude čisto i komforno.

Počnite od čišćenja unutrašnjosti automobila, pošto je to deo koji se najčešće zanemari. Očistite one delove sa kojima ste najviše u kontaktu, kao što su sedišta, podmetači za noge, fioka za stvari i kontrolna tabla.

Nakon toga pređite na detaljno čišćenje gepeka, bitno je da ga dobro očistite, kako ne bi došlo do prljanja prtljaga koji će se u toku putovanja tu prevoziti.

Na kraju nemojte zaboraviti da očistite automobil i spolja, postoji više načina na koji to možete da uradite, ali jedan od najlakših je odlaskom u samouslužnu perionicu.

Tamo ćete moći da detaljno očistite vaš auto, a pored pranja mnoge perionice nude i crevo za usisavanje uz pomoću kog ćete veoma lako pokupiti sve nečistoće u vašem automobilu.

Ako ipak nemate vremena da sami očistite automobil, najbolje bi bilo da ga odvezete u perionicu. Tamo je moguće profesionalno čišćenje automobila spolja i iznutra, na taj način ćete biti siguran da je auto detaljno očišćen i spreman za put.

#4 Zakažite servis kod vašeg automehaničara

Kako ne bi došlo do iznenadnih kvarova prilikom putovanja, veoma je važno da pre puta auto odvezete kod vašeg automehaničara na kontrolu.

Zamolite ga da da promeni ulje i ostale tečnosti bitne za funkcionisanje automobila, poput tečnosti za kočnice i servo volan.

Redovna promena ulja je veoma bitna, pošto ulje služi za podmazivanje mehaničkih delova u motoru i njegovo normalno funkcionisanje.

Kako ne bi napravili štetu na motoru, ulje je potrebno menjati na svakih 5000 kilometara ili osam meseci, ali može i češće u zavisnosti od toga kako i koliko koristite vaš automobil.

Pored tečnosti, veoma je važno da proveri stanje kočnica, vazdušnih filtera i signalizacije, pošto su ovo stvari koje se najčešće kvare na automobilu.

Diskovi na kočnicama služe za stvaranje trenja koje je vitalno prilikom kočenja, zbog čega se veoma brzo troše. Automehaničari preporučuju menjanje diskova na 100.000 pređenih kilometara, dok se pločice unutar kočnica menjaju na 40.000 kilometara.

Međutim, često se dešava da je ranije potrebna promena. Ukoliko čujete da kočnice zapinju ili škripe prilikom kočenja, obavezno odvezite automobil kod majstora pošto su to prvi znakovi oštećenja na sistemu za kočenje.

Veoma je bitno da se informišete noć pre putovanja o stanju na putevima, za šta su vesti iz auto-moto sveta odličan izvor. Spakujte dovoljno tečnosti i hrane, u slučaju da dođe do neplaniranih stajanja i vozite oprezno.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da pripremite vaš auto za putovanje, želimo vam lep odmor i srećan put.

Scroll to Top