Kako se prave makete – saveti za početnike

Maketa zgrade

U potrazi ste za novim hobijem kroz koji ćete moći da ispoljite vašu kreativnost i umetničku crtu?

Kako vam se čini ideja o maketarstvu – veštini kreiranja minijaturnih i realističnih replika, koja je poznata još iz antičkog perioda?

Nekoliko sati provedenih u sklapanju i oslikavanju makete može vam pomoći da se u potpunosti isključite iz svakodnevice, ostavite po strani probleme i situacije koje vas muče i budete apsolutno fokusirani na trenutak stvaranja makete.

Samim tim, ukoliko se bavite stresnim poslom, ovo može biti pravi hobi za vas.

Najčešća inspiracija su zgrade, avioni, helikopteri, brodovi i vojna vozila, ali i automobili, železnice, svemirske letelice, čitava naselja…

U nastavku smo pripremili nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da se uspešno otisnete u umetničke vode i kreirate svoju prvu maketu.

#1 Odlučite kakvu maketu želite da napravite

Pre nego što se bacite na pravljenje makete, potrebno je da vizualizujete predmet/objekat koji želite da napravite. Detaljno razređen plan i jasna ideja su osnov za uspešan projekat.

Kako biste testirali vašu ideju, skicirajte model iz više uglova. Napravite grubi nacrt, pokazujući kako će izgledati sa svake strane. Istaknite eventualne specifične karakteristike dizajna. Ukoliko pravite zgradu, obavezno uzmite u obzir pogled na krov.

Skica ne mora da bude savršena – ona će služiti samo kao vizuelna pomoć koja će vas voditi kroz proces sečenja i sklapanja različitih delova vaše makete.

Imajte u vidu da je preporučljivo da početnici izaberu jednostavnu kuću, šupu ili neku drugu tradicionalnu strukturu za svoj prvi rad. Kako se vaše veštine budu poboljšavale, moći ćete da se okušate i u pravljenju kompleksnijih maketa.

Bonus savet: slobodno modifikujte originalni dizajn na način koji smatrate prikladnim, kako biste proces učinili lakšim i prilagodili ga vašem nivou znanja, kao i materijalima i alatima koje koristite u radu.

#2 Izaberite odgovarajući materijal

Materijali koje koristite u radu su vrlo važni jer utiču na krajnji rezultat.

Ako nisu jednostavni za upotrebu i u skladu sa vašim veštinama, velike su šanse da vaša maketa neće biti nalik originalu. To može biti frustirajuće.

Maketarstvo treba da bude zabavan hobi, a ne da izaziva anksioznost.

Kao početniku, predlažemo vam korišćenje sledećih materijala:

 1. Karton i hamer papir
  Ima ih u raznim bojama i debljinama. Da ne bi lelujali, sa unutrašnje strane se ojačavaju tankim lestvicama.
 2. Stirodur i stiropor
  Izuzetno zahvalni materijali, mekani i kompaktni. Koriste se pravljenje podloge i za površine koje zahtevaju manju preciznost (stene, različita zemljišta). Lako se obrađuju i režu skalpelom.
 3. Pluta
  Korisna je ukoliko planirate neka ispupčenja na zgradi ili neravan teren.
 4. Drvene letvice
  Od njih se izrađuju stubovi, ograde, okviri prozora i vrata, krovna konstrukcija i drugi detalji.
 5. Furniri
  Reč je o tankim listovima od drveta. Koriste se i za krovne površine, kao i za izradu balkonskih ograda, okvira za prozore i sl. Služe i za oblaganje vidljivih strana panel-ploča.

Od ostalih materijala tu su i: pena papir ili karton pena, panel-ploče, puno drvo, iverica, pleksiglas, metal, sunđer, žica, lim, linoleum, pesak, kamenčići, šibice, šišarke, lomljena keramika, boje, lakovi, tempere, glet masa…

Ukoliko ste u škripcu sa vremenom i budžetom, a želite da napravite jednostavniji model, savetujemo vam da se opredelite za one materijale sa liste kojima se lako manevriše.

Maketa zamka

#3 Potreban vam je adekvatan alat

Baš kao što graditelj ne bi izgradio kuću bez čekića, električnih bušilica ili mernih instrumenata, tako i vi ne bi trebalo da počnete da pravite maketu ako nemate potrebne alate.

Imajte u vidu da možete brzo upropastiti projekat ili ga učiniti mnogo težim za završetak ukoliko se odlučite za pogrešan, slab ili jeftin alat.

Zato je, nakon što izaberete materijal kojim ćete raditi, vrlo važno da nabavite nekoliko osnovnih alata.

Šta god radili, neminovno ćete morati da isečete neki materijal. Dobar par oštrih makaza i alat za sečenje, sa setom promenljivih oštrica, biće vam od velike koristi pri izradi.

I ne zaboravite: tup nož je često opasniji od oštrog.

Takođe, odabir dobrog lepka je jedan od bitnijih aspekata. Sigurno ne želite da dođete u situaciju da se vaša maketa raspadne.

Ukoliko želite da obojite maketu, četkice za farbanje treba da budu kvalitetne. Vlakna ne bi trebalo da se raspršuju i odvajaju od četke.

Međutim, ne prijanjaju sve boje jednako dobro na svaku vrstu materijala. Važno je da kupite odgovarajuće boje. Takođe, možda će vam biti potrebni i prajmeri.

#4 Higijena je imperativ – neka vaše ruke i prostor budu čisti i uredni

Izrada maketa može izazvati pravi haos na vašem stolu, a otpaci i prljavština mogu i potpuno uništiti vaš rad.

Zato vas postavljanje kante za otpatke ili odvajanje prostora za sečenje od prostora za sklapanje može osloboditi briga i problema.

Takođe, ukoliko ne brišete redovno ruke nakon sečenja i obrade materijala, rizikujete da razmažete ostatke po maketi. Uz to, ulje se prirodno stvara na rukama, zatim se meša sa prljavštinom i taj “koktel” može završiti na vašoj maketi. Zaključak: perite ruke često!

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan. Vaša prva maketa ne mora biti savršena da biste uspešno savladali ovaj zanat. Bitno je da počnete.

Potrebno je vreme i praksa da biste stekli rutinu, a zatim i uspeli da napravite kompleksnije modele, ali budite sigurni da ćete se osećati veoma ponosno svaki put kada budete savladali novi i teži vid izrade.

Ukoliko želite da pročitate još korisnih vesti iz društva i života, nastavite da pratite WWF portal.

Scroll to Top