Od čega zavise cene stanova?

Brava

Cene na tržištu nekretnina su raznolike, što može potvrditi svako ko je u poslednje vreme istraživao tržište u nameri da kupi nekretninu. Pored same lokacije i kvadrature stana, na formiranje cena u određenoj meri utiču i drugi faktori.

Ono što se može primetiti je da je cena kvadrata u Beogradu poslednjih godina drastično skočila, a jedan od razloga za to je i velika potražnja za stanovima uz konstantnu ponudu.

U nastavku teksta pročitajte od čega zavise cene stanova i šta sve utiče na krajnju cenu po kojoj možete kupiti nekretninu.

#1 Lokacija stana – od presudnog značaja za cenu kvadrata

Ono što najviše utiče na cenu kvadrata, kao što se može i pretpostaviti je lokacija nekretnine. Zato prilikom traženja nekretnine ovo predstavlja prvu odluku koju morate da donesete.

Da li vam je lokacija presudna i da li ste spremni da zbog nje izdvojite više novca za vaš stan?

Za razliku od zapadnih zemalja u kojima su cene skuplje što je nekretnina udaljenija od centra grada, na našim prostorima je u potpunosti suprotna situacija. Najcenjenije su nekretnine koje se nalaze u samom centru grada, dok su one u prigradskim naseljima znatno povoljnije i pristupačnije.

#2 Kvadratura, struktura i orjentacija stana – koliko je prostran stan i da li je prostor maksimalno iskorišćen?

Drugi faktor koji je podjednako uticajan na cenu stana je njegova kvadratura. Ono što se može primetiti je da su određeni stanovi traženiji od drugih pa je njihova cena kvadrata veća. Kada govorimo o Beogradu, najtraženije su garsonjere i jednoiposobni stanovi od oko 50 metara kvadratih, dok su oni veliki preko 100 kvadrata najmanje traženi, ali im je i ponuda manja.

Pored same kvadrature stana, važna je i njegova struktura i da li su prostorije adekvatno raspoređene. Stan sa dobro raspoređenim i funkcionalnim prostorijama može se prodati po većoj ceni od onih kod kojih prostor nije maksimalno iskorišćen. Takođe, važna je i orjentacija stana – orjentacija sever-jug je znatno traženija od orjentacije istok-zapad.

Kod stana koji je orjentisan sever-jug, raspored prostrija treba da bude takav da dnevni boravak i spavaće sobe budu ka jugu, jer to obezbeđuje najviše prirodnog svetla, dok ostave, stepeništa i prostorije u kojima nije potrebno prirodno svetlo trebaju biti orjentisane ka severu.

Bez obzira na to što su stanovi orjentisani istok-zapad manje vrednovani, i oni mogu biti pogodni za život ukoliko su dobro raspoređeni. Kod ovih stanova, spavaće sobe trebaju biti pozicionirane ka zapadu, jer one na istoku mogu biti pretople tokom letnjeg perioda.

Luksuzna zgrada

#3 Dokumentacija stana – da li je stan ukljužen?

Ono što je veoma važno je da stan koji se kupuje bude uknjižen, ali sa tim dolazi i veća cena nekretnine.

Šta uopšte znači knjiženje stana i zašto je to važno?

Uknjižene nekretnine su upisane u katastar nepokretnosti i njihova kupovina sa sobom donosi najmanji rizik, pa je samim tim i njihova cena veća. Ukoliko je stan koji planirate da kupite neuknjižen, međutim postupak za knjiženje je pokrenut – to možete učiniti po znatno povoljnijoj ceni.

#4 Zgrada u kojoj se stan nalazi – novgradnja ili starogradnja

Naravno, na cenu stana utiče i izgled, funkcionalnost i starost same zgrade u kojoj se on nalazi. Ključno je da li je u pitanju novogradnja ili starogradnja – cena stanova u novogradnji je znatno veća od onih u starogradnji.

Stanovi koji su u izgradnji su najpovoljniji za kupovinu, međutim sa sobom nose određeni rizik pa je važno da prilikom ove vrste kupovine dobro proverite da li je pouzdan investitor.

Pored toga da li je starogradnja ili novogradnja u pitanju, važan je i kvalitet gradnje. Što je kvalitet gradnje veći, manje su šanse da će novi vlasnici morati da renoviraju stan, menjaju sanitarije, kao i da postavljaju nove parkete i podne obloge.

Zatim, važan je i položaj stana u samoj zgradi. Stanovi koji se nalaze u prizemlju ili na prvom spratu su jeftiniji od onih koji su na nekom višem spratu. Međutim, ukoliko je u pitanju zgrada sa preko 10 spratova, onda su najtraženiji oni do petog spata. Pored toga, cena stana se dodatno snižava ukoliko zgrada u kojoj se nalazi ne poseduje lift, koji je u današnje vreme postao jedan od najvažnijih faktora.

Kako je tržište nekretnina doživelo veliku ekspanziju poslednjih godina, a raspon cena stanova je sve veći, važno je da prilikom kupovine stana izdvojite vreme i dobro istražite ponudu koja je pred vama. Nadamo se da smo vas ovim tekstom uputili na koje sve faktore treba da obratite pažnju, kao i koji od njih su najvažniji.

Scroll to Top