Kako da vaš dnevni boravak izgleda kao sa naslovnice časopisa?

Dnevni boravak

Treba da se uselite u novi stan ili je došlo vreme za renoviranje starog? Ovo nikad nije lak posao, ali zašto ne bi bio zanimljiv?

Uređenje stana ili bilo koje prostorije u njemu nije odluka, već proces koji traje neko vreme. Ono što morate imati na umu jeste da, odluke o izboru podova, zavesa i ostalog krupnog i sitnijeg nameštaja umnogome utiču na naš život kasnije.

Dnevni boravak je prostorija u kući u kojoj provodimo najviše vremena i koristimo je za različite potrebe. U nastavku sledi par saveta koji će vam pomoći da je uredite tako da bude udobna, moderna i funkcionalna.

Podovi i podne podloge

Za početak je najbitnije da odaberete pod ili podnu podlogu. Ova odluka se ne tiče samo izgleda prostorije, već na nju utiče još mnogo faktora. Neki od njih su: vlažnost, UV-zračenje, da li imate ili nemate decu i slično. U zavisnosti od materijala od kojeg je su izrađeni, postoji više vrsta podova.

#1 Drveni podovi – laminati ili puno drvo

Podovi od punog drveta su za mnoge pravi izbor zbog neospornog kvaliteta drveta od kog su napravljeni. Ali, to ne znači da treba zanemariti laminat koji može simulirati izgled punog drveta uz niže troškove.

Laminat je materijal koji je najvećim delom izrađen od drveta. Sastoji se iz 4 sloja od kojih svaki sloj ima svoju funkciju i namenu. Glavne prednosti laminata su to što se lako održava, obezbeđuje termalnu stabilnost, otporan je na udarce i ekonomičan.

Ako želite da vaši podovi poseduju sve gorenavedene karakteristike, kvalitetna ponuda za laminat na teritoriji prestonice je ono što vam je potrebno. Moramo napomenuti da laminati često nisu dobar izbor za vaša kupatila, zbog visoke vlažnosti vazduha u njima, ali za dnevni boravak su idealni!

#2 Keramika, kamen, beton

Od ovih materijala se postavljaju ploče, pločice i mozaici. Jedina razlika je u veličini. Glavna mana ove vrste poda je rešena podnim grejanjem. Sve su češće kombinacije različitih materijala kod ove vrste podova, kao što su: keramičke pločice sa mlevenim kamenom ili betonske ploče sa recikliranim staklom.

Mineralni materijali su idealni za ovu vrstu podova jer jako dobro zadržavaju toplotu i omogućavaju efikasno grejanje.

#3 Podovi od polimera

Podove od polimera karakteriše elastičnost i dugotrajnost, a nemaju ograničenja ni po pitanju boja i ukupnog vizuelnog doživljaja. Odlično trpe sve vrste negativnih uticaja, a lako se i popravljaju.

#4 Podovi liveni na licu mesta

Podovi liveni na licu mesta su idealan izbor za prostore koji zahtevaju posebne karakteristike funkcionalnosti i viši stepen higijenskih uslova. Ovi podovi su dobar izbor za škole, bolnice, objekte za pripremu hrane i slično.

Komoda na zidu

Izbor i raspored nameštaja

Bez obzira na to da li tek treba da odaberete nameštaj ili ste već odabrali pa vam je preostalo da ga rasporedite, uvek počnite od najkrupnijeg dela nameštaja. Što se tiče dnevnog boravka, prva stvar koju treba da odaberete je garnitura za sedenje – sofa, kauč, fotelje i slično.

Poslednjih godina je u trendu mix&match način kombinovanja nameštaja. Ne morate ograničavati svoju kreativnost izborom istih delova nameštaja, već možete kombinovati različite stilove, ali se potrudite da nameštaj ima neki zajednički element dizajna.

Što se tiče rasporeda, potrudite se da sofa, dvosed ili ugaona garnitura ne budu ispred prozora, kako ne bi zaklanjali svetlost. Uvek najveći komad nameštaja za sedenje okrenite ka objektu koji privlači najviše pažnje – što može biti televizor, kamin, zid sa slikama i slično.

Ako u vašoj dnevnoj sobi često dočekujete goste, postavite nameštaj tako da delovi za sedenje budu okrenuti jedan drugom. U sredini postavite sto za kafu kako bi piće koje poslužite svima bilo na dohvat ruke.

Kako da uklopim tepih?

Tepisi mogu poslužiti kao idealan način da oplemenimo izgled dnevnog boravka. Sav nameštaj za sedenje bi trebalo da staje na tepih. Ukoliko tepih nije dovoljno velik, uverite se makar da su prednje noge svakog komada nameštaja na njemu.

Zidovi – boja, dizajn i dekor

U zavisnosti od veličine prostora i stila kojim se vodite biraćete i boju. Ako imate manji dnevni boravak, svetle pastelne boje su nepogrešiv izbor. Sa druge strane, ako imate dovoljno prostora, imate i slobodu da birate boju po vašoj želji.

Od skoro su popularne boje sa zemljanim tonovima i bogatim kontrastima – smele nijanse plave, narandžaste i crvene će dominirati sledeće godine po svim prognozama.

Zidove možete ukrastiti muralima po vašem izboru, zidnim tapetima, omiljenim umetničkim delima ili knjigama ukoliko ste ljubitelj čitanja. Za poseban doživljaj možete odabrati jedan zid i postaviti upadljivu tapetu veselih boja, a ostale okrečiti u neku neutralnu boju.

Đavo je u detaljima

Kada smo rešili krupne komade, sada prelazimo na ukrase. Ukrasi su podjednako bitni kao i kurpniji nameštaj, a uz malo truda daće vašem domu poseban šarm.

Kada birate zavese za vašu dnevnu sobu, krenite od materijala i boje. Ako ste išli na monohromatski izgled kada ste birali nameštaj, možete ga upotpuniti izborom zavese sa printom i obrnuto.

Stolovi za kafu su neizbežan deo svake dnevne sobe danas. Stakleni stočić je uvek moderan, ali i ako odaberete neki u vintidž stilu sigurno nećete pogrešiti.

Police, komode i čiviluci su jako korisni i neizbežni u svakom dnevnom boravku. Osim što pružaju prostor za odlaganje stvari, dolaze u mnogo boja i dizajnova. Ukoliko ne pronađete ništa što odgovara vašem senzibilitetu, uvek se možete oprobati u obradi drveta samostalno.

Ovo su samo neki od koraka koje morate preći da biste dobili dnevni boravak iz snova. Želimo vam da uživate u novom ambijentu koji ste izabrali za vaš novi stan!