Mobilni telefoni sa najboljim kamerama za nezaboravne fotografije

Devojka fotografiše

Jedna od glavnih stavki koju razmatramo kada uzimamo novi telefon jeste performans kamere. Krećemo se na raznim mestima, putujemo i želimo mogućnost da uhvatimo veličanstvene momente koji će zauvek ostati u memoriji našeg telefona ili računara. Na njih ćemo se vraćati u budućnosti, kako bismo se prisetili koliko smo uživali u zatečenom prizoru.

U narednim redovima, pišemo o značaju kvalitetne kamere i predstavljamo mobilne telefone sa najčistijim kamerama, koji će najbolje prikazati zanimljive momente što su zagolicali vašu maštu.

Kvalitet kamere je glavna specifikacija kod odabira telefona

Svi moderni telefoni su adekvatno opremljeni karakteristikama dobrog displeja, velikog memorijskog prostora i efikasnog procesora. Ide se u korak s vremenom i tome se prilagođava funkcionisanje telefona. Međutim, stvar koja je tema najviše debata, kada se poredi kvalitet različitih telefona, jeste kamera.

Ovde su ukusi različiti, da li više volite Iphone ili Android telefone? Nekima je bitan čistiji zoom, dok drugi preferiraju da prednja kamera bude kvalitetna pod noćnim uslovima. Fokus kamere je takođe jedan od kriterujuma koji se često uzima u obzir.

Takođe, ljudima je bitan softver, odnosno koliko dugo telefon podržava aktuelna ažuriranja. IOS telefoni se generalno smatraju nešto dugovečnijim, ali i ukoliko dođe do neočekivanog kvara – servis iPhone telefona i tableta može lako otkloniti problem.

Sa druge strane, kod Android uređaja, oprema i servisi su dosta rasprostranjeniji, tako da je usluga popravke i pomoći još pristupačnija.

Povratak na glavnu temu – sada ćemo izlistati nekoliko telefona sa kamerama koje prave najbolje slike, u zavisnosti od ukusa i toga kakve fotke volite.

Iphone 14 Pro Max – najnoviji model sa nikad kvalitetnijom kamerom

Iphone 14 Pro Max je praktično iste veličine kao i prethodni model Iphone 13 Pro Max koji je bio onaj sa najvećim ekranom do tada. To je bilo povećanje od 0,6 inča, što je dovelo do sadašnje veličine od 6,7.

Ukoliko uporedimo 14 sa njegovim prethodnikom, gledajući slike sa Fejsbuka ili Instagrama – ne može se uočiti neka razlika. Ali, postoji mali napredak u novom modelu, koji ima nešto brži otvor blende i širi senzor. Takođe 14icu prati nešto bolja prednja kamera, bolja stabilizacija i fokus, nego što je slučaj kod svih prethodnih modela.

Ovaj model hvata svetlo veoma efikasno i daje dobar fokus na lice. To omogućava nikad bolje video razgovore i selfije.

Muškarac fotografiše

Xiaomi MI 11 Ultra – gigantski senzor za bolje fotografije

Ono što izdvaja ovaj model jeste najveći foto senzor ikada upotrebljen u pametnim telefonima. Ovakav senzor se ranije koristio isključivo na minijaturnim profesionalnim fotoaparatima. Xiaomi MI 11 Ultra kamera je vrlo pogodna za hvatanje prelepih pejzaža kod odlazaka u prirodi, kada idete na odmor ili možda neko planinarenje.

Odlična optička stabilizacija vam otklanja brigu o drhtanju ruke. Pored toga, telefon pravi odlične fotografije čak i dok ste u pokretu. Snimanje u područjima sa slabijim osvetljenjem takođe ne predstavlja veliki problem i ovde slika bude vrlo kvalitetna.

Huawei Nova 9 – za noćne fotografije

Ovaj telefon poseduje 4 modula na zadnjoj strani: dve glavne kamere sa još dva mala pomoćna senzora od 2MP. Prema tome, ovde imamo glavni modul, makro, ultraširokougani i senzor dubine za portretne fotografije. Ultra Vision tehnologija pomaže uređaju da se lako nosi sa uslovima gde je osvetljenje slabo.

Zbog drugačijeg raspona boja matričnih piksela, kamera Nova 9 sjajno koncentriše svetlost, tako da fotografije izgledaju prirodno svetlije, iako su uslovi mračniji. Ova kamera je odlična za ljubitelje nočnih fotki.

REALME 8 Pro – kamera koja ima sjajan zoom

Ovaj model pametnog telefona se izdvaja od mnogih drugih svojim kvalitetnim zoomom. Sa njim možete uveličati detalje koji su dosta udaljeni od vas, a da se kvalitet snimka ne umanji.

Glavna kamera ovog telefona je doživela veliki napredak što se tiče rezolucije, koja je praktično udvostručena, kada je poredimo sa prethodnim modelom. Prešla je sa 64MP na 108. Pored toga, povećana je i osetljivost na svetlost u mračnim uslovima. Tokom noćnog snimanja, kamera odlično kombinuje nekoliko kadrova u jednu celinu i time se povećava opseg slike.

OnePlus 9 Pro – za realistične prikaze

Ukoliko ste ljubitelji što realnijih prikaza i oživljavanja fotografija – ovaj model telefona je pravi izbor. Njegova kamera može da ispravlja prirodno svetlo koje zauzvrat daje ultra-realistične snimke i fotografije sa savršenim bojama.

Ovaj model je razvijen u saradnji sa švedskom kompanijom Hasselblad koja se bavi proizvodnjom kamera. OnePlus 9 Pro poseduje odličan interfejs za podešavanje fotografija. Širokougana kamera koju poseduje, daje korisnicima ovog modela dosta fleksibilnosti u slikanju.

Bonus – saveti za pravljenje što boljih fotografija

Novi telefoni imaju odlične kamere i to je nešto što prirodno dolazi uz njih. Međutim, najbolje fotografije ne zavise samo od toga koliko je telefon nov ili skup, već ko slika i da li koristite maksimum mogućnosti vaše kamere.

Prvenstveno, kameru telefona treba redovnjo održavati čišćenjem. Konstantno nosimo telefon sa sobom, u džepu, rancu i slićno, pa na njega padaju prašina i prljavština. Obično čišćenje krpicom za naočare ili nekom sličnom, finom tkaninom je dovoljno za pravilno održavanje higijene naše kamere.

Onda, kada je reč o samom fotografisanju, gledajte da zauzmete što bolji ugao da biste uhvatili bolji prikaz detalja i onoga što želite da uslikate. Koristite grid, kako biste na osnovu paralelnih linija postavili fotografiju u savršen položaj i poravnanje.

Još jedan dobar savet je da stavite fokus na što manje objekata na slici. Logično, želite da prikažete pojedinosti. Tako da je manje zapravo više, kada pričamo o kvalitetu.

Uvek se možete igrati sa fotografijom i uređivati je po svojoj volji nakon što ste je uslikali. Detalji koje primećujete su vaši i autentični, tako da je uvek dobro isprobati razne varijante fotografije i testirati zamisao.

Uz naše preporuke i par jednostavnih smernica – ulovićete grandiozne i unikatne momente koji traju dugo!