Kako se vratiti čitanju nakon čitalačke krize?

Otvorena knjiga

Jeste li ikada iznova pokušavali i bezuspešno se trudili da poboljšate svoje navike u čitanju, ali vam jednostavno nije polazilo za rukom? Gubili ste fokus čim biste se malo duže zadržali na određenim stranicama i time remetili sebi sveukupan doživljaj? 

A kada se napokon odlučite da uzmete željenu knjigu u ruke, neretko vam se desi da već nakon nekoliko rečenica ne znate šta ste pročitali, te neprestano morate da se vraćate kako biste osvežili memoriju?

Ovaj problem nam se može desiti i sa knjigama koje veoma dugo želimo da pročitamo i koje nam stoje na spisku za sledeći izbor. 

Ukoliko ponovno prelaženje pasusa, vraćanje na prethodnu stranicu i zaboravljanje razvoja fabule predstavlja neizostavan deo vašeg čitalačkog iskustva, vrlo je verovatno da ste zapali u čitalačku krizu.

Imate li želju da se vratite svojim ranijim navikama i nepresušnom izvoru uživanja tokom svakodnevnog čitanja i ne biste da budete rob ograničavanja na lagano štivo samo da biste nastavili da hranite trenutnu ometenost fokusa? 

Ako je vaš odgovor potvrdan, pročitajte nastavak našeg teksta za pravo rešenje ovog problema i prevazilaženje čitalačke krize.   

Devojka čita knjigu u biblioteci

#1 Počnite laganijim tempom – portali i magazini kao prava stvar za zagrevanje

S obzirom na činjenicu da se tokom čitalačke krize javlja jaka želja za neprestanim pregledavanjem društvenih mreža i surfovanjem internetom u globalu, možete svoj prvi korak načiniti upravo odatle – čitanjem magazina i portala sa interneta. Među zanimljivim primerima je ženski magazin To sam ja na kom možete naići na interesantne teme koje vam mogu održavati pažnju.

Nakon toga, možete preći na lagano čitanje elektronskih kniga, kada će vam, usled navike da većinu vremena provodite na telefonu, upravo korišćenje njega pomoći u pokušaju adaptiranja na nove navike. 

Kada pređete i taj nivo, možete pokušati sa čitanjem fizičkih kopija, bilo da su to kraće knjige, magazini, novine ili nešto slično. Budite spremni da vam tokom ovog prelaska ruka mahinalno posegne za telefonom veliki broj puta, ali to će se, sigurni smo, tokom vremena dešavati sve ređe.

#2 Čitajte kratke priče – laganim koracima do cilja

Baš onda kada imate određene probleme u vezi sa fokusom i održavanjem pažnje, kratke priče su mnogo bolji izbor od knjiga koje imaju veliki broj stranica u kojima ćete se izgubiti svaki put kada uplovite u more nepotrebnih reči.

Ono što vam, za razliku od toga, jeste potrebno je nešto što vrlo lako može da uhvati pažnju čitalaca. Zato izaberite sažetije priče koje do pika dešavanja dolaze mnogo brže nego što se to dešava u knjigama gde do rasplamsavanja moramo da pređemo ogroman broj strana. 

Među opcijama su dela književnika koji u jednoj knjizi pišu mnoštvo zanimljivih, međusobno nezavisnih priča, koje su obično kratke i mogu se čitati svaka za sebe. Ovakav vid čitanja vam može omogućiti da posle svake pričice napravite pauzu dugu koliko god vi želite, te da nastavite s narednom tek onda kada za time dobijete želju, bez bojazni da ćete zaboraviti šta se prethodno dešavalo.

#3 Oformite čitalački klub – skupite zainteresovano društvo

Među najzanimljivijim načinima vraćanja čitalačkoj rutini jeste, naravno, formiranje čitalačkog grupa sa zainteresovanom ekipom

Koja je tačno poenta čitalačkog kluba?

Svrha ovakve aktivnosti jeste da se određen broj ljudi iz društva okuplja u isto vreme kako bi komentarisali prethodno izabrano delo koje su, razume se, svi do konkretizovanog datuma i pročitali. Pravila možete da osmislite sami, ali uglavnom se ekipa nalazi jednom mesečno, svaki put nakon čitanja novog naslova. 

Na kraju svakog održanog sastanka bira se osoba koja će odrediti naredno delo za proučavanje. Svaki put će različite osobe birati knjige, i tako sve dok se opet ne krene u novi krug odabira. Čitalački klubovi su idealni za rešavanje ovakve vrste problema jer se u toku njih osećate kao da komentarišete odgledanu seriju, dešavanja u svetu ili neki događaj koji se u sklopu društva desio, što će dodatno opustiti atmosferu.  

Zato, organizujte savršenu kućnu sedeljku uz čaj, kolačiće i novo izabrano delo!

#4 Napravite pauzu – ne terajte se na čitanje po svaku cenu

Ukoliko primetite da nijedna od gore navedenih solucija trenutno ne funkcioniše, ne terajte se na čitanje kada vam se to zaista ne radi. Poenta čitanja dela jeste da u njima uživate i obrađujete ih samo onda kada vam se to učini zanimljivim. Upravo zato, kada krenete da čitate i shvatite da osećate prezasićenje, slobodno stanite, te nastavite onda kada za time dobijete potrebu.

Takođe, ako u toku nastavka čitanja osetite da vam u nekom momentu to više ne prija u istoj meri, slobodno se odmorite te nastavite sa čitanjem omiljenih knjiga kada vas to osećanje prođe. Za to vreme možete pronaći neke nove hobije za itavu ekipu, kao što je, na primer, igranje društvenih igara, zajednička putovanja ili usavršavanje neke nove veštine. 

Ovo su bili naši saveti za vraćanje čitanju usled nastanka čitalačke krize. Nadamo se da vam se naš tekst dopao i da ste uspeli iz njega da izvučete neke zaključke, koji će vam pomoći u dostizanju zacrtanog cilja. 

Želimo vam mnogo novih omiljenih knjiga i zapamtite da čitanje nikada ne izlazi iz mode!

Scroll to Top