Šta vam je sve potrebno od opreme za kampovanje u Beogradu?

Kampovanje - zalazak sunca

Volite prirodu i opuštenost koju vam ona donosi? U redu vam je višednevno provođenje vremena na istom mestu sa određenim životinjicama koje vas mogu ometati? 

Ako su oba odogovora potvrdna, onda ste vi pravi kandidat za kampovanje! 

Znamo da je ovaj hobi definitvno najbolji način da doživimo sve što nam priroda može pružiti i i da osetimo slobodu do maksimuma. Zato, pakujte se i krenite na izlet od par dana, te u prirodi napunite baterije za novu radnu nedelju.

Ukoliko vam je ovo prvi put da kampujete u Beogradu ili inače, spremite se za jedan veoma zanimljiv izazov, a ako ste na zemljanom terenu već domaći, onda samo upotpunite svoje znanje. 

Da saznate šta vam je to sve od opreme potrebno za kampovanje i bez čega ne bi trebalo da se upustite u ovaj doživljaj, pročitajte nastavak našeg teksta! 

Kampovanje sa društvom u prirodi

#1 Ranac za kampovanje – sve neophodne sitnice spakujte u njega

Za sve sitnice koje planirate da ponesete sa sobom na kampovanje biće vam potreban neki dobar ruksak koji će vam služiti za skladištenje potrepština. Možete sebi izabrati neki lep klasičan, jednobojni model, ali možete i da budete moderni, sa štampom na rančevima za kampovanje.

Pri odabiru ranca obratite pažnju na njegovu funkcionalnost. Najbitnija stvar jeste da ima mnogo džepova kako biste mogli da rasporedite sve potrebne stvari u poseban deo i tako bili maksimalno organizovani. Tako ćete uvek znati gde vam koja sitnica stoji i moći ćete da spasite sebe dugoročnog traganja.

U traganje za rančevima i ostalom opremom možete ići zajedno sa svojim društvom ili sa svojom voljenom osobom ukoliko ste zajedno isplanirali da ovako provedete vikend obilaska Novog Sada ili Beograda.

#2 Šator za kampovanje – bez njega ne možete nigde

Šator treba da bude među prvim stvarima koje nabavljate za svoje kampovanje. U zavisnosti od broja osoba ili jednostavno veličine prostora koju želite da imate, treba da izaberete onaj primerak koji vam najviše odgovara. Ne morate se brinuti ni oko cena, s obzirom na činjenicu da su zapravo veoma pristupačni.

Takođe, nije teško naći ih. Dostupni su u veoma velikom broju radnji, pa ne morate brinuti da ćete na potražnju potrošiti mnogo vremena. Današnji, moderni, šatori su u većini slučajeva jako lagani. Teže od tri do pet kilograma i mogu se sklopiti jako brzo, za čak 3 do 10 minuta. 

Imajte na umu da se šatori razlikuju od sezone do sezone, te ukoliko želite da budete osigurani tokom čitave godine najbolje bi bilo da za sebe odaberete neki od dvoslojnih šatora. Oni vas mogu zaštiti od kiše i slabijeg snega. 

Ova solucija je najbolja za sve one koji ne idu prečesto na kampovanje, te mogu jedan šator koristiti u svim prilikama. Međutim, ukoliko planirate da postanete iskusni kamper, možete uzeti šatore za različite prilike. 

#3 Vreća za spavanje – postoji nekoliko vrsta 

U zavisnosti od godišnjeg doba, postoji nekoliko tipova vreća za spavanje – vreća za spavanje za zimsko doba, za letnje vreme i za međuperiode. Kada budete kupovali vreću, nemojte izabrati na svoju ruku onu koja je deblja, zato što ne mora da znači da je baš ta ona koja je toplija.

Obavezno pitajte prodavca iz radnje da vam pomogne pri odabiru. Vreće koje su za hladnije dane jesu uglavnom u obliku mumije. Ovo bi značilo da su gore široke, a dole uske i da uz to imaju kapuljaču za glavu. Ovakve vreće se zovu kokon vreće i one će pratiti liniju vašeg tela, što će dovesti do toga da vam bude dodatno toplije.

Takođe, moderne vreće bi trebalo da su poprilično lagane. Kreću se od oko 500g do kilogram i po. Uz to su veoma kompaktne i jednu zimsku vreću bi trebalo da možete da spakujete u futrolu koja če na kraju biti veličine nekog vašeg odevnog komada.

#4  Podloga za vreću – spavanje će biti udobnije ukoliko imate podlogu

Među glavnim funkcijama podloge za vreću jeste, naravno, udobnost. Teren na kom kampujete će najverovatnije biti neravan, te će vam biti potrebna nekakva potpora da bi vam bilo lakše da spavate. Podloga za spavanje će vam pomoći u tome da imate mirniji san, kao i da se probudite bez ikakvih bolova.

Takođe, druga glavna funkcija podloge za spavanje jeste održavanje toplote. Mnogo će vam toplije biti ukoliko ležite na nečemu što vas odvaja od zemlje, nego ukoliko ste na nekakvoj tankoj podlozi koja vas skoro nimalo ne štiti.

#5 Mobilni telefon – navigacija je bitna

Iako telefon praktično ne spada konkretno u opremu za kampovanje, važno je napometu da je bitno da ga ponesete i da bi uz njega trebalo da imate i nekoliko eksternih baterija, kako bi vam duže trajao.

Ako se pitate zašto treba imati pametni telefon kod sebe tokom putovanja, postoji nekoliko odgovora na to. Pre svega, kampovanje će vam biti mnogo bezbednije jer će vam imanje signala donositi određenu dozu sigurnosti, navigacija će vam biti olakšana, a moći ćete da pravite i savršene fotografije.

Ako i vama kampovanje postane novi hobi, bićete u prilici da obiđete nova divna mesta, zanimljive delove gradova, da uživate u najlepšim srpskim jezerima i formirate savršena sećanja. Možda se usput upoznate i sa nekim vrstama ugroženih životinja u Srbiji!

Ovo je bilo nekoliko najbitnijih stvari koje obavezno treba nabaviti prilikom prvog kampovanja. Nadamo se da vam se naš tekst svideo i da vam je bio zanimljiv. Isto tako se nadamo da smo uspeli da vam pomognemo oko odluke vezane za to šta treba nabaviti za ovakvu avanturu. 

Ostalo je još samo da odaberete savršenu lokaciju za kampovanje!

Želimo vam lep provod sa društvom!

Scroll to Top