Top 3 polovna automobila za 2022. godinu

Volan automobila, Škoda

Iako je tržište novih i polovnih automobila u poslednjih nekoliko godina doživelo svojevrstan krah iz ugla kupaca, i dalje je tražnja za mnogim modelima velika.

Bez obzira na to za koji se model na kraju odlučite, činjenica je da pažnju javnosti uvek najviše privlače oni najkvalitetniji polovni automobili.

Renomirani britanski magazin o automobilima, Auto Express, za tekuću 2022. godinu odvojio je listu od 3 najbolja polovna automobila prema sledećem redu:

  1. Škoda Karoq;
  2. Citroen C3 Aircross;
  3. Volvo S90.

Samo neki od najvažnijih kriterijuma prilikom odlučivanja bili su cena, dostupnost, pouzdanost, ali moramo napomenuti da se ovde radi o globalnom tržištu, koje je mnogo naprednije od našeg domaćeg.

Uprkos tome što su u pitnaju polovni automobili, modeli o kojima ćemo pisati u nastavku i koji se nalaze na našoj listi, izvan su mogućnosti većine kupaca kod nas, ali i ipak imamo jedan isplativ predlog.

Prodajom vašeg polovnog automobila možete steći početni kapital za prikupljanje budžeta i kasniju kupovinu pomenutih ili sličnih modela. Pored Beograda, otkup automobila vrši se i u Novom Sadu, kao i u mnogim drugim gradovima širom Srbije, tako da vrlo jednostavno i sigurno možete unovčiti svog ljubimca na četiri točka.

Saznajte i više o top 3 polovnih automobila po izboru magazina Auto Express, čije se ime vrlo ceni u svetu automobila.

#1 Škoda Karoq – atraktivnost, nove tehnologije i ekonomičnost

Čini se kako iz Češke kompanije Škoda sve više novca ulažu u napredak modela iz kategorije SUV. Pravi primer koji potvrđuje ovu tvrdnju jeste Škoda Karoq iz 2021. godine, koji je po performansama toliko unapređen da prati svog brata iz iste porodice – Kodiaq.

Evo i šta je vozačima donela unapređena verzija modela, čiji je prethodnik prodat u preko 500.000 primeraka:

  • novi dizajn;
  • poboljšana aerodinamika;
  • nova tehnologija.

Izgled prednjeg dela automobila donosi mnogo više samopouzdanja i znatno jači utisak, čemu su doprineli: novi branik, šira rešetka hladnjaka, i uži raspored LED farova.

Zadnja strana takođe je izmenjena u duhu veće robusnosti, pa su svetla i branici izrađeni po sličnom prinicpu kao i prednji deo. Pored toga, novi model dopunjen je sa zadnjim spojlerom na vrhu petih vrata.

U Škoda Karoq-u ćete moći da pronađete neki od 5 motora iz generacije Evo, od kojih će 3 biti na benzin, a 2 na dizel. Pored motora, za izradu enterijera korišćeni su ekološki materijali, među kojima se ističe ECO tkanina.

Napredna tehnologija smanjuje mogućnost izazivanja saobraćajne nesreće, zahvaljujući sistemu kočenja za hitne situacije, prediktivnom tempomatu, asistenciji za zadržavanje vozila u traci kojoj se kreće i tome slično.

Cotroen  znak

#2 Citroen C3 Aircross – udobna vožnja i estetske promene

Prvi Citroen C3 Aircross izašao je na tržište još 2017. godine i tada je bio jedan od popularnijih modela iz SUV porodice automobila. Istini za volju, tada još uvek nije bio razvijen trend proizvodnje terenaca od strane skoro sivh proizvođača.

Kada su na tržište uplivali novi modeli sa svih strana, iz kompanije Citroen su shvaltili da se stari model mora unaprediti.

Sigurno je da se na poboljšanju stare verzije radilo predano, ali se čini kako je tehnološki napredak lišen većeg potencijala zbog stare platforme. Pa ipak, dosta je unapređeno u estetskom smislu i udobnosti.

Uz sitnije farove i agresivniju masku, prednji deo novog modela izgleda znatno “namrštenije”, što i jeste bila želja, dok se na zadnjem delu nije mnogo čega promenilo.

Novi model nije preterano reprezentativan kao automobil koji donosi luksuzan dizajn enterijera, jer je skoro sve prekopirano iz stare verzije. Ono na čemu se radilo jeste udobnost i novi sunđerasti sloj u sedištima.

Što se tiče bezbednosti tokom vožnje, Citroen C3 Crossover poseduje sisteme za optimizaciju vožnje u odnosu na podlogu i ograničavanje brzine.

#3 Volvo S90 – komoforan i siguran

Volvo S90 spada u kategoriju luksuznih limuzina i prema tome se može porediti sa nemačkim modelima Audi, Mercedes, BMW. S obzirom da je S90 otpočeo sa prodajom još 2016. godine, 2020. je došlo samo do blagog redizajna, kako se ne bi iskvarila elegantnost starog modela.

Na sledećim delovima je došlo do promena tokom redizajniranja:

  • branici;
  • LED farovi;
  • točkovi.

Tehnološka unapređenja ogledaju se u novom sistemu za prečišćavanje vazduha unutar kabine i moderan audio sistem. Unutrašnjost je udobna i prostrana, o čemu svedoči širina međuosovina od 3m.

Postoji sasvim dovoljno mesta za sve putnike kada je u pitanju sama vožnja, dok se automobil smatra veoma pogodnim za putovanja, zbog velikog prtljažnika zapremine 460 litara.

Čitava instrument tabla prebačena je na unutrašnji ekran sa odličnom rezolucijom.

Zbog želje kompanije Volvo da sva vozila ograniči na maksimalnu brzinu kretanja od 180 km/h, ni model S90 neće oduševiti ljubitelje brze vožnje sa svojim benzinskim i dizel motorima manje kubikaže.

Automobil je veoma jednostavan, prilagođen i praktičan za upravljanje, dok je bezbednost tokom vožnje na visokom nivou.

Verujemo da ste uvideli zbog čega su 3 opisana modela završila na samom vrhu liste polovnih automobila, kao i da ćete imati priliku da ih makar provozate ili još bolje pazarite u budućnosti. Srećno!

Scroll to Top