Kako da unovčite svoj hobi?

Četkice za slikanje

Poslovi od osam do četiri su već dugo postali samo jedna od opcija. Mnogo ljudi sa idejama, talentom i/ili sredstvima se odlučuju da započnu svoj biznis, odnosno da budu preduzetnici.

Međutim nisu svi istih mogućnosti, ako niste sigurni u ishode ne morate da dajete otkaz i stavljate sva jaja u jednu korpu, kako kaže izreka, uvek se možete baviti nečim van svog redovnog posla, bar dok ne uspete u nečem svom.

Pokazaćemo vam u nastavku savete kako i vi da napravite od hobija i nečeg u čemu uživate dok radite, dodatan prihod za život, a možda i jedini, glavni!

Startuje svoj posao “sa strane”

Pravite svoje rukotvorine od različitih materijala i za različite namene? Lepo crtate, pričate više jezika ili znate da žonglirate i složite rubikovu kocku? Sve su ovo veštine koje su nekome potrebne kao usluge, zašto ih onda vi ne bi pružili!?

Ono što vam je potrebno jeste forma komunikacije sa spoljašnjim svetom, odnosno potencijalnim klijentima, kojima bi vaša rešenja koristila.

Kao sredstvo za otkrivanje vas i vaših sposobnosti su u početku u redu i društvene mreže, gde ćete kačiti svoje kreacije i nuditi usluge. Zatim će biti neophodno nešto što će vas izdvojiti od konkurencije ili vas bar učiniti vidljivijim i profesionalnijim, a za to je pogodna izrada web sajtova.

Možete sami da vodite i uređujete sajt u zavisnosti od veština, ali svakako će biti koristan, jer onda imate mogućnost da sarađujete i sa oglašivačima koji će predstavljati svoje proizvode na vašoj stranici u vidu reklama.

Privlačenje pažnje javnosti nije jednostavan zadatak, možda je u početku bio kada je internet tek krenuo da se razvija, ali je sad neiscrpan prostor, koliko god to glupo zvučalo, pred pucanjem od količine sadržaja.

Uložite vreme i novac

Kako bi se prevazišla prepreka koja nastaje od prezasićenosti sadržajem, marketing je osmislio više trikova za promociju.

Na primer nativno oglašavanje je efikasno za svrhe promocije, ako niste još čuli za to objasnićemo u nastavnku šta ovaj tip podrazumeva.

  • Pojavljivanje vaše stranice u sadržaju medija sa kredibilitetom, efikasan je način reklamiranje jer govori njihovoj velikoj bazi čitaoca, gledaoca i slušalaca da mogu i vama da veruju.

Ovaj vid sadržaja je potrebno vi da obezbedite i to na način na koji će se uklopiti u stil sa kojim već izvori posluju i neće biti očigledno da je plaćena reklama, ovakve već zahtevnije usluge ne mogu svi sami da obavljaju, zbog čega se okreću profesionalcima.

U suštini nije vam potrebno mnogo, možete razvijati biznis od kuće u slobodno vreme. Sve je na vama i vašim ambicijama. Koliko uložite vremena i novca, toliko ćete i dobiti zauzvrat.

Unapređivanjem svojih veština i znanja možete da dođete do većeg posla i više klijenata, zato predlažemo stalno unapređivanje sebe i pohađanje kurseva u toj oblasti, ako su dostupni.

Poklon kutijahre

Kako seješ tako ćeš i da žanješ

Testirajte tržište pre nego što se odlučite da će vam to biti životni put kom ćete se maksimalno posvetiti, ako vam se čini ostvarljivo onda težite da vam biznis uvek bude modernizovan, jer ga to čini konkurentnim na tržištu.

Ukoliko ste već ozbiljniji u svojim namerama da uspete u onom čime se bavite sa strane, ali vas brinu finansije, predlažemo da se oprobate u nekom honorarnom ili part time poslu sa skraćenim radnim vremenom.

Omladinska zadruga Niš ili iz drugih regiona Srbije, ima veliku ponudu poslova za studente i nezaposlene, odvojite vremena koliko želite za svoj biznis u nastajanju.

Dodatno, ovo je dobar način kada vam već uznapreduje posao da pronađete pomoćne radnike iz Niša ili nekog drugog grada, koji će vam pomoći u radu.

Kreiranje strategije aktivnosti

Organizovanost štedi vreme i čini same obaveze jednostavnijim za obavljanje. Isplanirajte sebi dan i šta je neophodno da završite, zatim preostalo vreme iskoristite za primenu ideja za unapređenje transformacije hobija u posao.

Nemojte u početku da vas obeshrabri ako ne vidite željene rezultate, svaki početak je težak i nijedan uspeh nije išao linearnom putanjom. Biće velikih dobitaka, ali i velikih zastoja.

Inspirištite se i edukujte gledajući osobe koje se bave istim što i vi, ali u inostranstvu. Često znaju biti ispred Srbije u kreativnim solucijama za promovisanje.

Držite konkurenciju na oku i pratite njihove aktivnosti, zatim pokušajte da ih prevaziđete kroz aktivnosti koje oni ne radi ili ih loše rade, a imaju potencijal da donesu veću posećenost.

Napravite sebi ograničenja u tome koliko možete da se posvetite i završite stvari u danu, kako vam nekad drag hobi ne bi postao mrska obaveza, koju jedva postižete.

Dodatno, ne obećavajte više nego što možete da pružite i ne lažite o proizvodima, ne želite da se proširi o vama glas da ste prevaranti.

Uzevši sve u obzir pred vama je velika odluka, ali savetujemo da pokušate nemate šta da izgubite, a dodatan prihod može da ode upravo ka finansiranju opreme koju želite za taj hobi, a koju inače ne bi mogli da kupite.

Želimo vam veliki uspeh u svim poduhvatima i da nas pozovete jednog dana na korporativnu proslavu!

Scroll to Top