Šta sve poneti na letovanje sa decom – kompletan spisak za more

Letovanje sa malom decom može biti veliki izazov, posebno ako se ne pripremite unapred. Osim smeštaja, hrane i pića, važno je da ponesete i neke druge stvari koje će vaš odmor učiniti prijatnijim i lakšim.

Međutim, mnogi novopečeni roditelji nisu sigurni koje se sve potrpštine moraju naći na spisku za more, te nije nesvakidašnje da one najvažnije zapravo ne spakuju.

S tim na umu, u narednim redovima ćemo vam dati neke savete o tome šta sve treba da ponesete na putovanje sa decom na more – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

#1 Koju dečiju odeću za more morate poneti?

Dečija odeća je, naravno, prva stvar koja se mora naći u vašem koferu – u skladu sa tim ključno je da se odlučite za odeću od prirodnih materijala, jer su oni najpogodniji tokom sparnih dana.

Lagani i prozračni materijali su nepogrešiv izbor jer omogućavaju koži da nesmetano “diše”. Pored toga, većina prirodnih materijala je hipoalergena, što znači da sprečava nastanak iritacija, crvenila, kožnih alergija i neželjenih reakcija koje se mogu dogoditi tokom letnje sezone.

Bilo da pakujete kupaći za dečake ili haljinu za devojčice, naš savet je da birate garderobu koja ima većinski udeo prirodnih materijala.

Pa tako možete razmotriti odeću od pamuka, lana, bambusa ili pak svile, jer se oni savršeno prianjaju uz kožu i pružaju maksimalnu udobnost tokom celeodnevnog nošenja.

Količina garderobe će naravno zavisiti od dužine boravka i putovanja, ali neka optimalna količina bi uključila:

  • 10 pari gaća
  • 10 pari čarapica
  • 2 pidžame za decu
  • 8 majica na kratke rukave
  • 3 majice bez rukava
  • 3 šorca za dečake ili 2 haljine i šorc za devojčice
  • 2 para bermuda za dečake ili 2 suknje za devojčice
  • 1 komplet trenerka u slučaju lošeg vremena ili zahlađenja
  • 2 dečija kupaća kostima

Količina će zavisiti i od uzrasta deteta, ali svakako je bolje spakovati nešto više stvari, usled činjenice da deca vrlo lako isprljaju odeću. Stoga, ponesite dovoljno garderobe za svaki dan, ali nemojte preterivati.

#2 Kozmetika za decu – ne zaboravite zaštitu od sunca i losion za telo

Kada ste na plaži, važno je da su vaša deca zaštićena od sunca. Ponesite kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite od UV zraka (UVA i UVB zračenje).

Ono što morate imati na umu jeste da se zaštitni faktor (SPF) na pakovanju ne odnosi samo na intenzitet zaštite, već i na vreme tokom kojeg je koža vašeg deteta zaštićena.

SPF je broj koji ukazuje koliko dugo bi UV zračenju sunca bilo potrebno da izazove opekotine na koži (kada vam koža “izgori”) u odnosu na količinu vremena bez kreme za sunčanje.

Primera radi, sa SPF 30 bi vam trebalo 30 puta duže da izgorite nego bez kreme. Vreme za koje ćete izgoreti zavisi od genetike, boje kože i klimatskih uslova, ali obično se kreće u rasponu od 5 do 20 minuta – s tim da mala deca imaju osetljiviju kožu, koja brže “gori”.

Preporuka dermatologa je da svakako uzmete najveći faktor zaštite, tj. SPF 50 PA ++++. Ponovo namažite dete nakon par sati izlaganja suncu.

Ako je vaše dete sklono opekotinama od sunca, ponesite i majicu sa UV zaštitom i izbegavajte odlazak na plaži u periodu od 12 do 15 časova. Kapa i naočare za sunce su takođe važni, jer štite glavu i oči od sunčevih zraka.

#3 Oprema za plažu – dečiji rekviziti za kupovanje koje morate imati kod sebe

Na letovanju je važno voditi računa o higijeni i sigurnosti vaše dece. Ponesite sa sobom peškire, papuče za plažu i jednokratne pelene ako vaše dete još uvek nije naučilo da koristi nošu.

Takođe, ponesite sa sobom nekoliko flašica sa vodom, jer slana voda može iritirati kožu vaše dece.

Ako putujete sa bebom ili malim detetom, prenosivi krevetić može biti veoma koristan. To će vam omogućiti da vaše dete ima svoj sopstveni krevet i spava u udobnosti, bez obzira na smeštaj koji ste izabrali.

Prenosivi krevetići su lagani i jednostavni za sklapanje i rasklapanje, što ih čini idealnim za putovanje.

#4 Igračke za plažu – oprema bez koje je nemoguće otići na more

Deca će se verovatno najviše zabavljati na plaži, zato je važno da ponesete neke igračke za plažu.

Lopta za plažu, kantica i lopatica, frizbi i ostale igračke su idealne za igru na plaži. Osim toga, ponesite neke društvene igre koje mogu da igraju kada se sunce spusti, ukoliko je vaš mališan dovoljno star.

#5 Dodatna oprema za plažu i putovanje

Pored svega navednog, postoje i neke druge stvari koje mogu učiniti vaš odmor sa decom lakšim i prijatnijim.

Na primer, ponesite neke grickalice i vodu za put, jer deca često postaju gladna i žedna tokom vožnje. Sveže voće poput jabuka, kao i sendviči od zrna celih žitarica i bez mlečnih proizvoda su idealan izbor, jer su lagani za stomak i nisu kvarljivi.

Takođe, ponesite sa sobom neke igračke i knjige koje mogu koristiti dok putujete.

Na kraju, ne zaboravite da se pripremite za vanredne situacije.

Ponesite sa sobom prvu pomoć, uključujući zavoj, sterilnu vatu, antiseptičko sredstvo i važne medikamente. Takođe, upoznajte se sa lokalnim brojevima hitne pomoći i osigurajte se da znate kako doći do najbliže medicinske ustanove u slučaju potrebe.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativan, te da smo vam pružili sve relevantne podatke kako biste lako i bez muke organizovali putovanje – Srećno!

Scroll to Top