Evo koje rase pasa su najbolji izbor za dom!

Dakle odlučili ste se da obogatite svoju porodicu sa četvoronožnim krznenim članom, ali niste sigurni koja rasa psa je najbolji izbor za dom?

Bez brige, ne delite muku sami.

Pre nego što se odlučite za psa, trebalo bi da razmislite o mnogim faktorima, poput veličine pasmine, njihovim potrebama, da li vole decu, koliki im je prostor potreban i drugim stavkama koje mogu uticati na to da li će se vaš ljubimac prilagoditi vašem stilu života.

Kako bismo vam olakšali selekciju, u narednim redovima smo za vas izdvojili listu pasa za kuću ili stan!

#1 Doberman – lojalan pas koji će vas uvek štititi

Doberman je poznat po svojoj inteligenciji, snazi i lojalnosti.

Mužjaci su visine do 72 cm i između 40 i 45 kg, dok su ženke nešto manje, do 68 cm visine i 35 kg težine. Pripadaju kratkodlakim pasminama, sa dugačkom i izduženom glavom i mišićavim telom.

Uši se obično obrezuju kako bi stojale uspravno, ali imajte na umu da ovaj poduhvat ne donosi psu nikakav zdravstveni benefit, već se radi isključivo iz estetskih razloga – što znači da niste u obavezi da uradite.

Oni su izuzetno poslušni i lako ih je trenirati, što ih čini savršenim izborom za ljude koji vole aktivnosti na otvorenom i žele psa koji će se lako uklopiti u takav stil života.

Iako mnogi smatraju da je ova pasmina vrlo opasna za decu i ljude, dobermani su zapravo vrlo druželjubivi i zaštitnički nastrojeni, te imaju izraženu potrebu da čuvaju svoje vlasnike – ali su savršeno bezbedni za okolinu ukoliko se adekvatno istreniraju.

Međutim, dobermani su poznati po tome što zahtevaju mnogo fizičke aktivnosti i pažnje, tako da možda nisu najbolji izbor za one koji nemaju puno vremena da se posvete svom psu.

#2 Bigl – idealan izbor za stan i male prostore

Bigl je jedna od najpopularnijih pasmina na svetu.

Oni su veseli, ljubazni i inteligentni psi koji su izuzetno društveni i vole da budu deo porodice.

Mužjaci su visine do 41 cm i težine do 11 kg, dok su ženke iste visine, sa nešto manjom kilažom – do 9 kg. Krzno im je gusto i kratko, što ih čini lakim za negovanje.

Bigl je takođe pas sa lakim uslovima za održavanje, jer ne zahteva puno nege i uglavnom nema problema sa zdravljem.

Međutim, bigl su poznati po svojoj upornosti i tvrdoglavosti, pa mogu biti izazovni za treniranje, stoga se preporučuje porodicama koje imaju vremena da se posvete nešto strožijoj obuci.

Zahvaljujući niskom stasu, savršen su izbor kako za stan, tako i za kuću sa velikim dvorištem.

#3 Labrador retriver – nepogrešiv izbor sa velike porodice sa decom

Labrador retriver, poznat i kao lab, je jedna od omiljena rasa pasa kod dece.

Oni su izuzetno poslušni i inteligentni, što ih čini savršenim izborom za ljude koji žele psa koji će se lako trenirati.

Labrador potpada pod kategoriju pasa srednje veličine (zajedno sa španijelima i retriverima), gde mužjaci teže u proseku između 35 kg i 50 kg, a ženke između 30 kg i 40 kg.

Labrador retriveri su poznati po svojoj ljubaznosti, prijateljskom stavu i izuzetnoj društvenosti, tako da će uvek biti spremni za igru i druženje.

Međutim, oni mogu biti veliki psi i zahtevaju mnogo vežbanja, tako da možda nisu najbolji izbor za one koji žive u stanu ili nemaju puno vremena da se posvete fizičkoj aktivnosti.

#4 Nemački ovčar – savršen pas za kuću i dvorište

Nemački ovčar, poznatiji i kao vučjak, je jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svetu.

Karakteristični su po blago izduženim mišićavim telom, a pripadaju kategoriji pasa srednje veličine.

U skladu sa tim, mužjaci dosežu visinu i do 65 cm, dok su ženke nešto niže, oko 60 cm. Težina vavrira od pola, pa mužjaci teže obično između 30 kg i 40 kg, dok ženke teže između 20 kg i 30 kg.

Oni su izuzetno poslušni, inteligentni i hrabri, što ih čini savršenim izborom za ljude sa velikim porodicama. Nemački ovčari su takođe poznati po svojoj vernosti i ljubaznosti prema svojim vlasnicima.

Međutim, oni zahtevaju puno fizičke aktivnosti, pa možda nisu najbolji izbor za one koji žive u stanu ili nemaju puno vremena da se posvete vežbanju.

Izbor pasmine psa za vaš dom zavisi od mnogih faktora. Pre nego što donesete konačnu odluku, trebalo bi da razmislite o svojim potrebama, životnom stilu i prostoru koji imate na raspolaganju.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo uspeli da vam pružimo sve relevantne informacije kako biste se što lakše odlučili za najbolju rasu psa za vaš dom i porodicu – pratite naš sajt za još zanimljivih saveta!

Scroll to Top