Otkrijte čari krstarenja – vodič za letovanje iz snova

Obala mora

Krstarenje je čarobno morsko iskustvo koje svako treba iskusiti makar jednom – parola “novi grad, novo jutro” na ovaj način dobija potpuno novu dimenziju.

Jutarnji espreso u Trstu, branč u Nici i ručak u Havani, zar to ne deluje kao idiličan letnji odmor?

S tim na umu, ukoliko želite da provedete nezaboravno letovanje i otkrijete sve draži ove avanture, u nastavku smo izlistali potencijalne rute krstarenja – pročitajte tekst do kraja i saznajte koje su!

#1 Krstarenje Istočnim Mediteranom – spoj tradicije i raskoša

 

Putoholičari će se gotovo jednoglasno složiti da Mediteran predstavlja uporište najrazličitijih kultura i tradicija, a plovidbom ćete imati priliku da spoznate većinu njih.

Ako ste se zasitili standardnih letovanja koja uključuju neumorna traganja za mestom na plaži – isplanirajte krstarenje Mediteranom!

Ovako ćete regularan odmor na dobro poznatim destinacijama, poput Lefkade ili Krfa, doživeti na potpuno drugačiji način. Kruzeri vam nude sve što je potrebno kako biste imali pravi odmor: full board uslugu na brodu, kvalitetne restorane, odmarališta i kabine po sopstvenoj želji i luksuzu.

Zahvaljujući tome ćete imati taman dovoljno vremena da svojim tempom istražite gradiće i luke, kao i da se relaksirate na plaži.

Krstarenje Istočnim Mediteranom najčešće uključuje zemlje poput Italije, Malte, Grčke, Turske i Izraela.

Ukoliko budete imali viška vremena tokom boravka na Malti, preporučujemo vam da posetite famozno Popajevo selo. Ova destinacija je jedna od najvećih atrakcija na ostrvu i predstavlja pravi muzej na otvorenom. Kreirana je specifično za potrebe snimanja filma “Mornar Popaj” iz 1980. godine, sa Robin Vilijamsom u glavnoj ulozi.

Locirana je na severozapadu Malte, 3 kilometara od sela Melieha, do koga možete stići javnim prevozom – linijom 41 iz Valeta, za vrlo kratko vreme.

Ako budete odseli u Izraelu, obavezno posetite njenu najveću prirodnu atrakciju, Mrtvo more. Ono zapravo nije more, već jezero, čija je voda toliko gusta i slana da je gotovo nemoguće ući do vrata – telo se momentalno diže iznad vode, jer je slaninitet između 300 i 400 promila.

Mediteran more

#2 Krstarenje severnim morima Evrope – put utkan misterijom

Za sve pristalice skandinavskog čara i hladnije klime, preporučujemo da se ukrcaju na brod i zaplove severnim morima Evrope.

Severno i Baltičko more zapljuskuju obale Skandinavskog poluostrva, kao i većeg broja zemalja severne, istočne i centralne Evrope. S tim na umu, imaćete priliku da vidite neke od najlepših gradova u ovom delu kontinenta.

U zavisnosti od rute za koju se odlučite, možete posetiti gradove poput Hamburga, Kopenhagena, Helsinkija, Stokholma i Sankt Petersburga.

Najveća luka kraljevine Danske i grad Vikinga, Kopenhagen, će vas zasigurno zaseniti – ovde možete isprobati pravo Carlsberg pivo i ujedno degustirati neke domaće specijalitete u restoranima živopisne luke Nihavn.

Severna Venecija (Hamburg) je podjednako impresivna, te verujemo da vas neće ostaviti ravnodušnim. Obavezno posetite ulicu Reperban, koja je poznata po klubovima i barovima, a nalazi se u okviru četvrti Sv. Pauli – najpopularniji kvart u Hamburgu.

Uvereni smo da ćete uživati u ovoj ruti!

Karibi

#3 Krstarenje Karibima – nezaboravna tropska avantura

Kristalno tirkizno more, beli rastresit pesak i miris tropske klime – postoji li bolja zamisao savršenog letovanja?

Krstarenje Karibima predstavlja verovatno najraskošnije krstarenje koje možete izabrati. Karibi su oduvek plenili svojim osunčanim plažama i noćnim žurkama koje ne mogu proći bez makar jedne čašice domaćeg ruma.

Karipska ostrva se protežu na više od 3.000 kilometara, a malo je reći da je svako od njih jedinstveno na svoj način.

Ostrvo Sveta Lucija je poznato po luksuznim ugostiteljskim objektima, prirodnim izvorima i bazenima sa lekovitim blatom, te je ovo idealan izbor za sve ljubitelja spa centra.

Vulkansko ostrvo, Grenada, je čuveno po svojim eko-odmaralištima i zaštićenim područjima. Destinacija je obeležena brzim vodopadima, predivnim brdima, romantičnim plažama i zasenjujućim stazama za planinarenjeu prevodu, predstavlja pravi raj za sportiste i avanturiste.

Ovde možete isprobati neke ekstremne sportove, poput vožnje kajakom, surfovanje na SUP dasci, skakanje sa padobranom, ronjenje i slično.

Ostrvo Kurakao je takođe vrlo interesantna destinacija, a mnogi je nazivaju i “minijaturnom Evropom”. Razlog za to je holandska arhitektura. Glavni grad Vilemstad se nalazi pod zaštitom Uneska (UNESCO).

Krstarenje predstavlja jedinstvenu priliku da proširite vaše horizonte i upoznate istoriju i kulturu različitih zemalja, u relativno kratkom periodu.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vas inspirišemo da se i sami odvažite i rezervišete vaš termin za krstarenje – Za još tekstova na temu putovanja pratite naš sajt!

Scroll to Top