Nekoliko razloga da odaberete nekretninu u novogradnji

Privezak u obliku kuće, ključ od stana

U trećem kvartalu 2022. godine prodat je manji broj stanova u odnosu na isti period prethodne godine, što pokazuje blaži pad tražnje, trend koji ima tendenciju da se nastavi i tokom sledeće godine.

Prema tome, stručnjaci predviđaju da će do kraja 2023. godine cena stanova pasti!

Tokom prvog kvartala 2022. godine, dok je bio primetan veći obim kupovine stanova u odnosu na isti period prethodne godine, veća potražnja je bila za starom gradnjom zbog jeftinijeg kvadrata.

Verujemo da će doći do poravnanja potražnje između stare i nove gradnje, usled smanjenja cena koje se najavljuju.

U narednim redovima smo se posvetili prednostima kupovine stana u novogradnji, pri čemu ćemo prikazati dugoročnu isplativost, uprkos većoj početnoj ceni kvadrata.

Novogradnju možete pronaći na najboljim lokacijama u gradu

Jedna od najvažnijih prednosti nekretnina u novogradnji jeste upravo odabir najboljih mogućih lokacija za podizanje stambenih kompleksa.

Verujemo i da su stare zgrade podignute na lokacijama koje su nekada bile odlične, ali je činjenica da se urbanistički plan, saobraćajnice i celokupna infrastruktura grada menja.

Nove zgrade se upravo podižu u skladu sa modernim tokovima i predstavljaju idealno rešenje za kupce. Najbolje nekretnine na Voždovcu, Zvezdari, Savskom Vencu, Novom Beogradu ili nekoj drugoj lokaciji, grade se tako da zadovolje sve lokacijske standarde!

Odlična lokacija novog stambenog prostora značiće vam iz ugla uštede vremena i odlične povezanosti sa drugim delovima grada. Jedan od benefita koji više utiče na kvalitet života nego direktno na materijalnu situaciju, ali je svakako važan!

Povrat PDV-a kupovinu prvog stana u novogradnji

Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost bliže se određuju uslovi pri kojima se kupac oslobađa poreza prilikom kupovine.

Uslovi za povrat novca su sledeći:

  • državljanin Republike Srbije;
  • prebivalište u Republici Srbiji;
  • punoletna osoba;
  • bez vlasništva nad nekretninama pre kupovine.

Povrat PDV-a za stan iznosi 10% i može se zahtevati za 40 kvadratnih metara, dok svaki sledeći član domaćinstva može zahtevati povrat za dodatnih 15 kvadrata, ako takođe nema vlasništvo nad nekom nekretninom na svoje ime.

Ovo je odlična olakšica za sve one koji planiraju kupovinu stana u novogradnji, zato što ipak umanjuje početnu cenu nekretnine koja je veća u odnosu na starogradnju.

Par drži ključeve od stana

Kvalitetniji i efikasniji materijali gradnje

Danas ćete često u klasičnim razgovorima prijatelja, komšija i rodbine čuti kako novogradnja nikako ne valja, da je nekvalitetna i tome slično.

Iako da sigurno postoje pojedini investitori koji štede na materijalima i potkradaju kupce, ne možemo generalizovati ovu pojavu i sve staviti “pod isti koš”.

Materijali koji se koriste u novogradnji jesu standardizovani, omogućavaju dobru izolaciju, veću otpronost na spoljne uticaje i ekološki su održivi. Prosečnog posmatrača može zbuniti brzina kojom niču nove zgrade, ali ne dozvolite da ovo utiče na vaše rasuđivanje.

Danas su zidovi tanji i koristi se manje cigle, dok je primena novih tehnologija pri izgradnji sve učetalija pojava. Samim tim, gradnja je brža, ali ne i nekvalitetnija u najvećem broju slučajeva.

Još jedna od pogodnosti jesu nove instalacije i kompletna oprema, tako da nema potrebe za ulaganjima pred useljenje. Dakle, renoviranje će doći na red tek nakon 5 do 10 godina od useljenja, dok se za početak možete posvetiti preuređenju dnevnog boravka i ostatka enterijera.

Parking u sklopu stambenog kompleksa

Nedostak dovoljnog broja mesta u većim gradovima postao je jedan od većih problema svakodnevnog funkcionisanja pojedinaca.

Investitori kroz izgradnju modernih stambenih kompleksa teže ka tome da makar donekle reše ovaj problem, obezbeđujući svojim stanarima mogućnost rezervacije parking mesta u okviru kompleksa.

Samim tim, kao kupac sebe lišavate svakodnevne potražnje i ulažete u svoje dragoceno vreme i živce. Najčešće ćete u sklopu ponude pri kupovini stana dobiti i mogućnost otkupa parking mesta, što vam dobronamerno savetujemo i da uradite.

Broj vozila se samo na ulicama Beograda povećao za 20% u periodu između 2010. i 2018. godine, prema nezvaničnim podacima. Svakako važan podatak i pokazatelj trenda rasta motornih vozila na ulicama, pri čemu pronalazak parking mesta postaje otežan gotovo u svim delovima grada.

Utičite na raspored prostorija

Još jedna od prednosti odabira stanova u novogradnji svakako jeste i mogućnost prostornog planiranja.

Naravno, to nije uvek slučaj, pa se zato investitorima morate javiti na vreme i razmotriti opcije. Nekada prosto nije moguće uslišiti sve želje kupaca iz građevinskih razloga.

Sa druge strane, kada god je to u planu gradnje moguće, investitori će vam omogućiti da odaberete raspored prostorija pre početka izgradnje objekta. Planiranje rasporeda prostorija posebno je značajno kada planirate ili već imate porodicu!

Scroll to Top