Koja su najisplatljivija zanimanja danas?

arhiteksta za računarom

Brojni faktori poput ekonomskog blagostanja u državi, aktuelnih tržišnih zahtjeva, društvenih trendova i geopolitičke situacije mogu uticati na rangiranje i isplativost pojedinih zanimanja, kako u našoj zemlji, tako i u svijetu.

Prema proračunima ekonomista, predviđa se da će u narednih 10 godina nestati preko 10 miliona zanimanja, koje potpadaju pod kategoriju pojedinih uslužnih delatnosti. Naime, procjenjuje se da će vještačka inteligencija marginalizovati pojedine profesije, te da će se oformiti potpuno “nova civilizacija” koja će živjeti online i komunicirati u kodovima.

IT programeri, građevinski inženjeri i analitičari tržišta već uveliko nose titulu najisplatljivijih zanimanja u Srbiji prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, a region se ne razlikuje nešto drastično.

U tim djelatnostima su plate i najveće – skoro četiri puta veće u odnosu na prosječnu platu.

Ukoliko razmišljate da promijenite karijeru, uplovite u nove poslovne vode ili ste nedolučni u vezi budućeg zanimanja, u narednim redovima ćemo vam predstaviti i detaljnije interpretirati najisplatljivija zanimanja u zemlji – stoga pročitajte tekst do kraja!

#1 Inženjer arhitekture i građevinski inženjer – poslovi koji neće iščeznuti

Sasvim je izvjesno da će uvijek biti potražnje za izgradnjom i unaprijeđenjem puteva, stambenih objekata i drugih građevina, te je i samo logično da će biti i potražnje za kvalitetnim arhitektama i inženjerima građevine.

Građevinska preduzeća se bave projektovanjem, izgradnjom i radovima u građevinarstvu po sistemu inženjeringa i to iz sledećih oblasti:

  • Niskogradnja – putevi, željezničke pruge, mostovi, tuneli
  • Visokogradnja – stambeni, industrijski, zdravstveni i razni drugi objekti
  • Hidrogradnja – luke, obaloutvrde, sistemi za navodnjavanje, vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda
  • Montažni i završni radovi u građevinarstvu

Posao arhitekte uključuje strategijsko planiranje i izradnju nacrta sa egzaktnim mjerama, potom plotovanje arhitektonskih crteža i radova i konsultacije sa timom građevinaca u vezi realizacije projekta.

Programer

#2 IT sektor – zanimanje budućnosti

Već je poznato da je IT sektor jedan od visokoplaćenih branši, te da skoro neće skidati svoju titulu, a kao potpora ovih tvrdnji stoji i činjenica da je u martu ove godine prosječna neto zarada (zarada koja leže na račun i koja ne podrazumijeva poreze i doprinose) iznosila pozamašnih 176,335 dinara. Ova zarada je ujedno i 3,7 odsto veća od republičkog proseka.

Najtraženija zanimanja koja potpadaju pod kategoriju IT sektora su programeri, kao i IT menadžeri, team lideri i slično. Ova branša iziskuje poznavanje različitih računarskih jezika, principa optimizacije i poznavanje tehnologije kojim se specifična firma bavi.

#3 Stručnjak iz oblasti vazdušnog saobraćaja – visokocijenjena struka

Piloti su oduvijek važili za visokocijenjenu poziciju, te i nije nelogično što su se našli na našoj listi najisplatljivijih zanimanja. Njihove uniforme i danas predstavljaju simbol perfekcionizma i odvažnosti. U skladu sa podacima Republičkog zavoda za statistiku, u ovom sektoru su u martu mjesecu prosječna primanja iznosila 162, 468 dinara.

Pod stručnjakom iz oblasti vazdušnog saobraćaja potpadaju zanimanja kao što su stjuardesa, pilot i avio-tehničar.

#4 Ekspert u digitali – specijalista za digitalne platforme i oglašavanje

Digitalni marketing je doživio ekspanziju poslednjih nekoliko godina, a njihov globalni impakt se osjeća i u našem regionu. Istraživanje i analiza tržišta se umnogome oslanjaju na digitalna oruđa kojima raspolažu marketing specijalista. Uz to, mnoge kompanije se opredjeljuju na reklamiranje putem interneta umesto tradicionalnim kanalima za oglašavanje. Prema riječima mnogih zaljubljenika u digitalu, ovaj posao je za većinu počeo kao hobi, a kao što to neretko i biva, doživio je tranziciju od hobija do uspješnog biznisa u kratkom vremenskom periodu.

Posao onih koji se bave organizovanjem i implementiranjem reklamnih kampanja, kao i izgradnjom veb sajtova bilježi značajan rast, i procjenjuje se da će on nastaviti da raste u narednim godinama. U skaldu sa tim, u oblasti reklamiranja i istraživanja tržišta je zabilježena prosječna zarada od 131, 447 dinara.

Zanimanja iz ovih oblasti uključuje pozicije kao što su marketing menadžer, SEO specijalista, digital marekting menadžer, menadžer naloga na društvenim mrežama, specijalista za reklamiranje na društvenim mrežama i na Google-u.

#5 Finansijski sektor – delatnost koja je uvijek potrebna

Primetno je da su u svijetu zarade u finansijskom sektoru znatno više od prosjeka u poređenju sa drugim djelatnostima, a naš region u ovom trendu ne zaostaje. Naime, najviše se zarađuje u oblasti finansijskih usluga (izuzev osiguranja i penzionih fondova). Oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava ostvaruju mjesečnu zaradu od oko 100 hiljada dinara.

Današnji trendovi ispituju da li dobar zanat znači siguran posao, a kako primanja sve više diktira tržište i njegovi prohtevi, eksperti nerijetko savjetuju da se odlučite za ona zanimanja koja su okarakterisana kao “evergreen”.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija da jasnije i kristalnije sagledate ekonomsku sliku regiona i eventualno se oprobate u novom zanimanju – za još zanimljivosti iz društva, pratite naš portal.

Scroll to Top