Da li je hidrogen za kosu bezbedan za farbanje? Kompletan vodič

Kosa

Farbanje kose je popularan način da promenite svoj izgled i izrazite svoju individualnost. Sa toliko dostupnih opcija, od privremenih do trajnih, prirodnih boja do onih potpuno ludih, može biti teško odlučiti koji metod koristiti.

Jedna opcija koja postoji već decenijama je hidrogen za farbanje kose, hemijsko jedinjenje koje se može koristiti kao boja za kosu i sredstvo za izbeljivanje. Uprkos njegovoj popularnosti, mnogi ljudi još uvek nisu sigurni u njegovu bezbednost i efikasnost.

U ovom vodiču ćemo istražiti prednosti i nedostatke upotrebe hidrogena za farbanje kose, kao i savete o tome kako da postignete najbolje rezultate uz minimalna oštećenja vaše kose.

Bez obzira da li ste iskusani u farbanju kose ili ga isprobavate prvi put, ovaj vodič će vam pomoći da donesete informisanu odluku o tome da li je hidrogen za kosu pravi izbor za vas.

Šta je hidrogen za kosu i kako funkcioniše?

Hidrogen je hemijsko jedinjenje koje sadrži dva atoma vodonika i dva atoma kiseonika. Kada dođe u kontakt sa kosom, oslobađa kiseonik, što zauzvrat pomaže da se posvetli prirodna boja kose. Hidrogen se često koristi u kombinaciji sa drugim hemikalijama, kao što su amonijak ili blanš, za stvaranje niza boja za kosu.

Prednosti upotrebe hidrogena za farbanje kose

Jedna od glavnih prednosti korišćenja hidrogena za farbanje kose je njegova svestranost. Može se koristiti za postizanje različitih nijansi i efekata, od suptilnih isticanja boje do potpunog izbeljivanja.

Hidrogen može biti manje štetan za kosu od drugih hemijskih farbi za kosu, jer ne prodire tako duboko u kosu. Pored toga, hidrogen je široko dostupan i relativno jeftin, što ga čini popularnim izborom za farbanje kose kod kuće.

Nedostaci upotrebe hidrogena za farbanje kose

Međutim, postoje neki potencijalni nedostaci korišćenja hidrogena kao boje za kosu. Kao prvo, on i dalje može da ošteti kosu, posebno ako se koristi prečesto ili u visokoj koncentraciji. To može dovesti do sušenja, lomljenja i ispucanih vrhova. Imajte na umu da uvek morate dobro negovati svoju kosu raznim uljima ako je farbate.

Pored toga, hidrogen možda nije najbolja opcija za postizanje određenih nijansi, poput crvene ili ljubičaste. Postizanje ravnomernih rezultata boje sa ovom hemikalijom takođe može biti izazov, posebno za one sa prirodno tamnijom kosom.

Farba za kosu

Saveti za korišćenje hidrogena za farbanje kose

Da biste umanjili potencijalne nedostatke upotrebe ovog hidrogena za farbanje kose, postoji nekoliko saveta koje treba imati na umu.

Prvo, važno je da pripremite kosu i kožu glave pre nanošenja hidrogena. Uverite se da je vaša kosa čista i bez ikakvih proizvoda i nanesite zaštitnu barijeru, kao što je vazelin, na vlasište kako biste sprečili iritaciju. U zavisnosti od željenog efekta, vodonik peroksid se može mešati sa drugim sastojcima, kao što su šampon ili balzam, da bi se postigli najbolji rezultati.

Kada nanosite hidrogen, koristite nežan, ujednačen pritisak da biste izbegli preklapanje i neujednačene rezultate boje. Na kraju, nakon farbanja kose hidrogenom, vodite računa o kosi kako biste sprečili oštećenje. Ovo uključuje korišćenje tretmana duboke nege jednom nedeljno i izbegavanje alata za toplotno oblikovanje što je više moguće.

Takođe, važna je i zaštita kose od jakog sunca, kao što je ono na moru ili planini. Sunce posvetljava i oštećuje kosu, pa je nakon korišćenja hidrogena posebno važno da svoju kosu dobro zaštitimo.

Koncentracija rastvora

Jedan od najvažnijih faktora koji treba uzeti u obzir kada koristite hidrogen za farbanje kose je koncentracija rastvora. Odabir prave koncentracije je od suštinskog značaja za postizanje željene boje uz minimalno oštećenje vaše kose.

Veća koncentracija hidrogena će obezbediti više snage za farbanje i osvetljavanje, ali takođe povećava rizik od oštećenja i može prouzrokovati da kosa postane suva i lomljiva. Niže koncentracije će, s druge strane, biti manje štetne, ali možda neće pružiti željeni nivo posvetljivanja ili boje.

Za većinu ljudi, rastvor od 6 procenata je dovoljan za postizanje željene nijanse. Međutim, ako imate osetljivu ili oštećenu kosu, niža koncentracija hidrogena od 3 procenata može biti prikladnija. Važno je zapamtiti da je svačija kosa različita, tako da je uvek najbolje početi sa nižom koncentracijom i postepeno podići ako je potrebno.

I na kraju…

Hidrogen može biti siguran i efikasan način za farbanje kose, pod uslovom da se koristi pravilno i u pravoj koncentraciji. Dok hidrogen može biti jaka hemikalija koja može oštetiti kosu, često je bolja alternativa agresivnijim hemikalijama koje se nalaze u tradicionalnim bojama za kosu.

Kao što smo raspravljali u ovom vodiču, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste smanjili rizik od oštećenja i postigli najbolje rezultate. To uključuje odabir prave koncentracije, testiranje boje na malom delu kose, zaštitu kože i odeće i nastavak tretmana duboke nege.

Uz odgovarajuću negu i pažnju, hidrogen vam može pomoći da postignete lep i živahan novi izgled vaše kose. Međutim, uvek je najbolje da se konsultujete sa profesionalnim frizerom ako niste sigurni u postupak ili ako imate posebno osetljivu ili oštećenu kosu. Prateći ove savete i smernice, možete bezbedno koristiti hidrogen i postići boju koju želite za svoju kosu.

Scroll to Top