Najbolje destinacije za planinarenje u Srbiji i inostranstvu

Planinarenje, bilo da ste rekreativac ili profesionalac, je odličan način da održavate svoje mentalno i fizičko zdravlje, ali i da istražujete prirodne lepote neke zemlje.

Ljubitelji ove aktivnosti uživaju u osvajanju i najnepristupačnijih vrhova, lepotama planinskih predela, a ujedno se i zabavljaju sa drugima, jer se na planinarenje obično ide u grupi.

Ukoliko ste i sami zaljubljenik u ovaj provod na otvorenom, u nastavku pročitajte predloge najboljih destinacija za planinarenje u Srbiji i inostranstvu.

Srbija ili inostranstvo za planinske avanture

Evropa obiluje planinskim vencima sa kojih se pružaju nestvarni pogledi. Ako želite da otputujete u inostranstvo i oprobate se u šetnji na Alpima, Pirinejima ili Dolomitima, istražite dostupnost smeštaja u željenom mestu, kupite avionske karte, rezervišite parking na aerodromparking.com i pakujte svoju opremu!

Sa druge strane, ukoliko niste ljubitelj dalekih destinacija, naša zemlja može da ponudi brojne planinske predele. Atraktivni pejzaži privlače sve veći broj profesionalnih i amaterskih planinara svake godine, pa je i sve veći broj organizovanih akcija.

Odlučite li se za neku od planina u Srbiji, možete pripremiti svoj automobil za put, spakovati sve što vam je potrebno i uputiti se na svoju najdražu avanturu.

Staze na planinama u Srbiji

U Srbiji postoji veliki broj planinarskih društava, klubova i udruženja koja organizuju mnoge izlete na nekim od naših najlepših planina. Ova društva razvijaju svoje delovanje u različitim sekcijama – alpinističke, speleološke, orijentiring i druge.

Stara planina – netaknuta divlja priroda

Ovaj planinski masiv se proteže na samoj srpsko-bugarskoj granici i predstavlja pravu oazu potoka i vodopada.

Ono što privlači veliki broj planinara jeste neistražena divlja priroda sa bogatom florom i faunom i brojnim spomenicima. U prirodnim rezervatima rastu mnoge zaštićene biljne vrste poput javora, bukove prašume, Pančićeve žablje trave i šumskog ljiljana.

Iskusni planinari se mogu uputiti u osvajanje Midžora, koji je najviši vrh i nalazi se na nadmorskoj visini od 2169m, Tri čuke ili Babinog zuba. Ukoliko ste početnik u planinarenju, možete se oprobati u manje zahtevnim obilascima rezervata Arabinje i vodopada u šumskom predelu Dojkinačke reke.

Planina

Fruška gora – idealna za rekreativce

Fruška gora ili “ostrvo Panonskog mora” je idealan izbor ukoliko želite da pobegnete iz svakodnevnih obaveza i gužve.

U bajkovitim predelima lipovih šuma, vinograda i voćnjaka nalazi se 16 pravoslavnih manastira. Ovde se nalazi i preko 50 zaštićenih biljnih vrsta kao i šume graba, hrasta, lipe i bukve.

Postoje mnoga novosadska planinarska društva koja redovno organizuju pešačke ture, a svakog aprila se održava i čuveni maraton.

Kopaonik – srpska planina Sunca

Ova planina naziva se i planinom Sunca zbog toga što ima preko 200 sunčanih dana godišnje. To je čini omiljenom destinacijom svih rekreativaca u Srbiji.

Nacionalni park Kopaonik se prostire na gotovo 12 000 hektara površine i obuhvata 11 prirodnih rezervata. Prirodno je stanište mnogobrojnih endemičnih vrsta kao što su Pančićeva potočarka, Kopaonička ljubičica i Kopaonička čuvarkuća.

Posebno su zanimljive pešačke ture do rezervata Jankove bare i Bele stene, gde se mogu videti jedinstveni primerci i specifične biljne zajednice. Ove staze nisu ni preterano zahtevne i imaju oznake srednje težine.

Ukoliko želite da osvojite najviši vrh Kopaonika, stručnjaci preporučuju pešačku turu do arheološkog lokaliteta Nebeske stolice, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1800m, odakle je moguće popeti se žičarom na Pančićev vrh.

Evropske destinacije za planinarenje

Širom Evrope nalaze se neki od najpopularnijih regiona za planinarenje na svetu – Alpi, Pirineji, Rila, Tatra, Karpati i drugi. Odabir neke od ovih destinacija omogućiće jedinstven provod na otvorenom i neke od najlepših pejzaža koji postoje.

Italija – gvozdeni putevi Dolomita

Dolomiti su planinski masiv koji se nalazi u severnim italijanskim Alpima i imaju 18 vrhova sa nadmorskom visinom preko 3000m.

Ovde možete videti neke od najlepših planinskih panorama na svetu sa vertikalnim stenama, prostranim dolinama i snažnim vodopadima. Idealno je mesto za klasično i sportsko penjanje, planinski bicikl, trekking i čuvene via ferate, zbog kojih su Dolomiti najviše i posećeni.

Via ferata u bukvalnom prevodu znači “gvozdeni put”. Ove staze su nastale u prvom svetskom ratu, a termin se odomaćio u čitavom svetu za sve staze koje su ovog tipa. One su danas uzbudljiv izazov mnogim planinarima i predstavljaju najbezbedniji način da obezbedite sebi dozu adrenalina.

Švajcarska – nestvarni pejzaži

U Švajcarskoj postoji nekoliko desetina hiljada kilometara dugih staza koje prelaze sve regije u zemlji. Ukoliko se odlučite da posetite ovu zemlju i uputite se u šetnje njenim stazama, mir i spokoj prelepih predela će vas ostaviti bez daha.

Bezbroj staza vam ostavljaju mogućnost da odaberete onu koja je baš po vašem ukusu, a mnoge će vas voditi do jedinstvenih švajcarskih jezera. Pogledi na vinograde i pećine, kao i jedinstveni primerci biljnih i životinjskih vrsta, samo su neki od razloga zašto bi trebalo da posetite švajcarske planinske predele.

Za koju god opciju da se odlučite, sigurno nećete pogrešiti. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste već počeli da planirate svoju narednu uzbudljivu avanturu.

Scroll to Top