Umetnost aranžiranja cveća – saveti i trikovi za početnike

Cveće

Aranžiranje cveća je umetnička forma koja se praktikuje vekovima. Uključuje aranžiranje cveća, lišća i drugih prirodnih materijala na vizuelno prijatan način.

Iako početnicima može izgledati komplikovano, uz nekoliko saveta i trikova svako može da napravi prelep cvetni aranžman. U ovom blogu ćemo pokriti osnove aranžiranja cveća, uključujući odabir pravog cveća, stila koji ćemo koristiti i aranžiranje cveća na vizuelno prijatan način.

Izbor pravog cveća

Prvi korak u aranžiranju cveća je odabir pravog cveća. Prilikom odabira cveća uzmite u obzir boju, oblik i teksturu cveća.

Važno je odabrati cveće koje se dopunjuje i stvara kohezivan izgled. Neki popularni cvetovi za aranžmane uključuju ruže, božure i hortenzije. Preporučljivo je kada se upustite u ovaj hobi već znati za proverenu cvećaru kao što je Cvetam.rs, koja ima veliki izbor različitog cveća na raspolaganju u svakom trenutku.

Na taj način ćete biti obezbeđeni šta god da vam zatreba u toku pravljenja vaših aranžmana.

Izbor vaze

Kada izaberete svoje cveće, sledeći korak je da izaberete u čemu će ono stajati.

Vaš izbor zavisi od veličine i oblika vašeg aranžmana. Važno je odabrati kontejner koji je proporcionalan veličini vašeg aranžmana. Možete koristiti tradicionalnu vazu, ukrasnu posudu ili čak teglu.

Priprema cveća

Pre nego što počnete da aranžirate svoje cveće, važno je da ga pripremite.

Isecite stabljike cveća pod uglom, to pomaže cveću da apsorbuje vodu. Uklonite sve listove koji će biti ispod vodene linije, kako bi sprečili stvaranje bakterija u vodi. Napunite posudu vodom i dodajte cvetni konzervans, ovo pomaže da se produži život vašeg cveća.

Aranžiranje cveća

Kada sređujete svoje cveće, počnite prvo sa najvećim cvećem.

Postavite ih u posudu na različitim visinama i uglovima da biste stvorili utisak dubine. Zatim dodajte cveće srednje veličine, a onda i manje cvetove. Popunite praznine lišćem ili cvećem. Koristite različite teksture i oblike da biste napravili vizuelno prijatan aranžman.

Završni dodiri

Nakon što ste aranžirali svoje cveće, vreme je da dodate neke završne detalje.

Dodajte mašnu ili traku svom aranžmanu da biste stvorili svečani izgled. Takođe možete dodati ukrasno kamenje ili mermer na dno posude da dodate boju i teksturu.

Cvetni aranžman

Briga o vašem cvetnom aranžmanu

Da biste osigurali da vaš aranžman traje što je duže moguće, važno je da se o njemu pravilno brinete.

Promenite vodu u posudi svakih nekoliko dana i dodajte svež cvetni konzervans. U zavisnosti od vrste cveća, postoje različiti trikovi za očuvanje njihove svežine. Odrežite stabljike cveća svakih nekoliko dana kako biste im pomogli da apsorbuju vodu. Držite svoj aranžman dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Eksperimentišite sa različitim stilovima

Kada savladate osnove aranžiranja cveća, vreme je da eksperimentišete sa različitim stilovima.

Možete kreirati tradicionalni okrugli buket, kaskadni buket ili moderan, asimetričan aranžman. Nemojte se plašiti mešanja različitih vrsta cveća i lišća da biste stvorili jedinstven izgled.

Aranžiranje cveća treba da bude zabavna i opuštajuća aktivnost. Ne brinite previše o stvaranju savršenog aranžmana, fokusirajte se na uživanje u procesu. Sa vežbom, postaćete sigurniji u svoje sposobnosti.

Upoznajte simboliku cveća koje koristite

Cveće je vekovima korišćeno da simbolizuje različita značenja i emocije.

Razumevanje simbolike cveća koje koristite u svojim aranžmanima može dodati dubinu i značenje vašim kreacijama. Evo nekoliko primera popularnog cveća i njihovog značenja:

  • Ruže – boja ruža može da simbolizuje različite emocije. Crvene ruže predstavljaju ljubav i strast, dok žute simbolizuju prijateljstvo i radost. Bele ruže se često povezuju sa čistoćom i nevinošću.
  • Božuri – ovo prelepo cveće se često povezuje sa romantikom, prosperitetom i srećom.
  • Ljiljani – ljiljani se često povezuju sa čistoćom i duhovnošću. Oni takođe mogu simbolizirati obnavljanje nakon smrti.
  • Suncokreti – ovo svetlo i veselo cveće predstavlja lojalnost, obožavanje i dugovečnost.
  • Bele rade – često se povezuju sa nevinošću i čistoćom, a takođe mogu da simbolizuju nove početke.

Poznavanje simbolike cveća koje koristite može vam pomoći da odaberete pravo cveće za određenu priliku ili poruku. Takođe može dodati dublji sloj značenja vašim aranžmanima.

Znajte istoriju i poreklo svog hobija

Aranžiranje cveća se praktikuje hiljadama godina.

U starom Egiptu, cvetni venci su korišćeni u verske i ceremonijalne svrhe. U staroj Grčkoj, cveće se koristilo za ukrašavanje domova i javnih prostora. Rimljani su takođe koristili ove ukrase iz prirode za dekoraciju, a u to vreme nastaju i prvi cvetni aranžmani slični današnjim.

Tokom srednjeg veka, aranžiranje cveća postalo je složenije, a cveće se koristilo za ukrašavanje crkava i javnih prostora. U 15. i 16. veku, cvetni aranžmani su postali još razrađeniji i korišćeni su za stvaranje složenih dizajna i šara.

U 17. veku umetnost aranžiranja cveća postaje formalizovanije, razvojem „Jezika cveća“ i stvaranjem specifičnih stilova i dizajna.

Tokom 18. i 19. veka, aranžiranje cveća postalo je popularan hobi među višim slojevima, a razrađeni cvetni dizajni su korišćeni za ukrašavanje domova i javnih prostora.

Danas je aranžiranje cveća popularna umetnička forma koja se praktikuje širom sveta. Postoji mnogo različitih stilova i tehnika, a bilo da ste početnik koji ovo vidi kao lep način da se provede slobodno vreme ili iskusan dizajner cveća, uvek postoji nešto novo za naučiti i istražiti u svetu aranžiranja cveća!

Scroll to Top