Savet roditeljima – šta kupiti pre dolaska prve bebe?

Nmaštaj u sobi za bebu

Roditeljstvo zasigurno potpada pod kategoriju najodgovornijih uloga koje čovek može preuzeti u toku života, a dolazak prve bebe predstavlja nepresušan izvor sreće, euforije, ljubavi, ali i brige.

Većina novopečenih roditelja se gotovo uvek nalazi u dilemi prilikom odabira odgovarajuće bebi opreme uoči dolaska njihovog prvog mališana – da li je mudro kupiti sve potrepštine odjednom ili se odlučiti za metod dokupljivanja? Kada je bolje kupiti novu opremu za bebe, a kada je prihvatljivo da se ona nasledi?

Kako bismo vam olakšali prvu kupovinu, za vas smo pripremili kratak vodič koji će vam pomoći da izaberete najkvalitetnije stvari za bebu!

#1 Garderoba za bebe – od portikle do benkice

Većina roditelja, a pogotovo novopečene mame, će se zaneti tokom ovog koraka, te će verovatno obezbediti drastično više stvari nego što je bebi potrebno u njenim prvim danima. Deca, u inicijalnim fazama života, rastu vrlo brzo, pa nije nužno da u odmah na početku kupite previše stvari.

Ukoliko ne znate odakle da nabavite garderobu, naš savet je da ovde poručite stvari za bebe sa potpisom renomiranog brenda Kido, a mi ćemo vam u produžetku izlistati šta sve spada u osnovnu bebi garderobu:

  • Benkice i bodići za bebe – u zavisnosti od vremenskih uslova najpre treba nabaviti bodije za decu različitih dužina rukava. Pa je tako potrebno imati bodiće bez rukava, sa kratkim i sa dugim rukavima. Kako je ovo elementarni komad odeće, savetujemo da nabavite makar 3 komada od svakog tipa.
  • Pantalonice za bebe – kao poseban deo garderobe, savetuje se da u prvim danima vašim mališanima obezbedite duge pantalonice, bilo da imate dečaka ili devojčicu.
  • Jednodelno odelo – u zavisnosti od vremenskih temperatura (da li je letnje ili zimsko vreme) obezbedite vašem detetu odelce na kratke ili na duge rukave. Ovakav tip garderobe je izuzetno praktičan u prvim mesecima. Naša preporuka je da nabavite makar 5 komada.
  • Čarapice za decu – propratan deo garaderobe koji često biva zaboravljen. Čarapice su veoma važan deo bebi opreme jer će održavati optimalnu temperaturu vašeg deteta, pogotovo za vreme zimi
  • Portikle za bebe – apsolutna neophodnost kada pričamo o bebi opremi, a naša topla preporuka je da obezbedite minimum 5 komada – trebaće vam
  • Jaknica za bebe – ukoliko je vaša beba rođena u zimskim mesecima, jaknica se podrazumeva, međutim za ovaj tip odeće je dovoljan jedan komad.

Patofne za bebe

#2 Kolica za bebe – za komfornu i udobnu šetnju 

Kvalitetna kolica za bebe su još jedna neminovnost koju vaš dom treba da poseduje. Ono što je ključno prilikom odabira kolica jeste da imate na umu da se ona biraju u skladu sa i uzrastom i kilažom deteta, jer je svaki detetov razvoj individualan, te nije preporučljivo da se fokusirate na samo jedan aspekat.

Druga ključna stvar se odnosi na kriterijum praktičnosti i udobnosti – kolica za bebe bi trebala da budu lagana za nošenje i lako sklopljiva, jer ćete često menjati lokacije tokom šetnje. 

Možete se odlučiti i za višenamenska kolica, odnosno za kolica 2 u 1 i 3 u 1 – ove brojke označavaju broj dodatne opreme koja dolazi uz pomenuta kolica. S tim u vezi, prva opcija se odnosi na činjenicu da kolica mogu da posluže i kao nosiljka za bebe. Druga opcija se pak odnosi na mogućnost da se kolica koriste i kao nosiljka, ali i kao autosedište za bebu.

#3 Krevetac za bebe – za miran prvi san

Izdržljiv i udoban krevetac za bebe se ubraja u najvažniju opremu, te je od ogromne važnosti da ovom koraku posvetite dodatno vreme.

U skladu sa vašim ličnim afinitetima i potrebama, možete se odlučiti za statičan ili prenosiv krevetac za bebe. Prva opcija se preporučuje roditeljima koji vode malo dinamičniji život, koji često putuju ili se sele. Druga opcija je idealna jer možete da privučete krevetac uz vaš krevet, a možete i da odmah naviknete bebu da spava u zasebnoj prostoriji.

Uz krevet, nužno je i da obezbedite vašem mališanu kvalitetan i čvrst dušek kako bi on lakše zaspao, ali i kako bi se pravilno razvijao. S tim u vezi, razmotrite i posteljinu za bebe koja treba da bude izrađena od čistog pamuka, jer su bebe sklone čestim kožnim iritacijama i osipima. Stoga su prirodni materijali esencijalni za pravilnu negu bebine kože.

Plišana igračka za bebe je apsolutna neminovnost – prema nekim studijama one mogu pomoći detetu da razvije svoj intelektualni kapacitet jer podstiču kreativnost i maštu kod dece.

Nadamo se da vam je ovaj blog bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam samnjili tenziju i pružili sve relevantne podatke kako da u budućnosti bez muke obezbedite svom mališanu najosnovije stvari!

Ukoliko želite da pročitate još saveta o roditeljstvu i životu, pratite WWF portal.