Koje su sve efikasne postojeće terapije za bolove

terapija masažom protiv bolova

Lečenje bola je suštinski aspekt zdravstvene zaštite, jer pomaže u poboljšanju kvaliteta života osoba koje pate od akutnog ili hroničnog bola. Dostupne su brojne terapije protiv bolova, od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Ovaj vodič pruža pregled najčešćih i efikasnih terapija protiv bolova, nudeći uvid u njihove mehanizme, prednosti i potencijalne neželjene efekte.

1. Lekovi

Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta:

Ovi lekovi su lako dostupni bez recepta i obično se koriste za blagi do umereni bol.

Uključuju:

 • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID): Ibuprofen, naproksen i aspirin se obično koriste za smanjenje upale i ublažavanje bolova.
 • Acetaminophen (paracetamol): Efikasan za blagi bol i smanjenje temperature, ali ne smanjuje upalu.

Lekovi na recept:

Ove lekove propisuju zdravstveni radnici za umerene do jake bolove.

Uključuju:

 • Opioidi: Jaka sredstva za ublažavanje bolova, kao što su morfijum, oksikodon i hidrokodon, koji deluju vezivanjem za opioidne receptore u mozgu. Obično se propisuju za kratkotrajnu upotrebu zbog potencijala zavisnosti i neželjenih efekata.
 • Mišićni relaksanti: Lekovi kao što su ciklobenzaprin i metokarbamol se koriste za ublažavanje grčeva u mišićima i srodnih bolova.
 • Antidepresivi i antikonvulzanti: Određene vrste ovih lekova, kao što su amitriptilin i pregabalin, mogu biti efikasni u lečenju neuropatskog bola.

2. Fizikalna terapija

Fizikalna terapija ima za cilj da poboljša pokretljivost, snagu i funkciju uz smanjenje bolova.

Tehnike uključuju:

 • Vežbanje: Vežbe jačanja mišića, istezanja i aerobne vežbe mogu pomoći u ublažavanju bolova i poboljšanju ukupne fizičke funkcije.
 • Manualna terapija: Tehnike kao što su masaža, mobilizacija i manipulacija mogu pomoći u ublažavanju bolova i poboljšanju pokretljivosti zglobova.
 • Modaliteti: Primena toplote, hladnoće, ultrazvuka ili električne stimulacije može pomoći u smanjenju bola i upale.

3. Kiropraktika

Kiropraktičari koriste tehnike ručne manipulacije kako bi ispravili nepravilnosti u kičmi i drugim zglobovima, što može pomoći u ublažavanju bolova i poboljšanju ukupne funkcije.

4. Akupunktura

Akupunktura uključuje umetanje tankih igala u određene tačke na telu kako bi se stimulisao nervni sistem, što može pomoći u smanjenju bolova i ubrzavanju zarastanja.

5. Transkutana električna stimulacija nerva (TENS)

TENS terapija koristi električnu struju niskog napona da stimuliše nerve i ometa signale bola, pružajući privremeno olakšanje bola.

6. Nervni blokovi

Nervni blokovi uključuju ubrizgavanje anestetika ili antiinflamatornog leka direktno u određeni nerv ili grupu nerava kako bi se blokirali signali bola. Primeri uključuju epiduralne injekcije steroida i injekcije u fasetne zglobove.

7. Biofeedback

Biofeedback je tehnika um-telo koja uključuje korišćenje elektronskih uređaja kako bi naučili pojedince kako da kontrolišu svoje fiziološke odgovore, kao što su napetost mišića ili otkucaji srca, kako bi im pomogli u upravljanju bolom.

8. Kognitivno-bihejvioralna terapija

Ovo je oblik terapije razgovorom koji pomaže pojedincima da promene svoje misaone obrasce i ponašanja u vezi sa bolom, na kraju smanjujući percepciju bola i poboljšavajući veštine suočavanja.

9. Svesnost i meditacija

Tehnike svesnosti i meditacije mogu pomoći pojedincima da usredsrede svoju pažnju na bol i razviju bolje strategije suočavanja.

10. Alternativne i komplementarne terapije

Ove terapije se mogu koristiti u kombinaciji sa konvencionalnim tretmanima kako bi se ublažio bol.

Primeri uključuju:

 • Terapija masažom: manipulacija mekim tkivima za ublažavanje napetosti mišića i podsticanje opuštanja.
 • Aromaterapija: Upotreba eteričnih ulja za podsticanje opuštanja i smanjenje bola.
 • Biljni lekovi: Prirodne supstance, kao što su kurkuma ili đumbir, koje mogu imati antiinflamatorna i analgetska svojstva.

11. Interventno upravljanje bolom

Interventno upravljanje bolom uključuje minimalno invazivne procedure za ciljanje specifičnih izvora bola.

Primeri uključuju:

 • Radiofrekventna ablacija: Procedura koja koristi toplotu generisanu radio talasima za uništavanje nervnog tkiva odgovornog za bol.
 • Stimulacija kičmene moždine: implantacija uređaja koji šalje električne signale kičmenoj moždini da bi ometao signale bola.
 • Intratekalna isporuka leka: implantacija uređaja koji isporučuje lekove za ublažavanje bolova direktno u kičmenu tečnost.

12. Hirurška intervencija

U nekim slučajevima, operacija može biti neophodna za rešavanje osnovnog uzroka bola, kao što je operacija dekompresije kičme za diskus herniju ili operacija zamene zglobovakod teškog artritisa.

Zaključak

Lečenje bola je složeno i višestruko polje, sa brojnim terapijama koje su dostupne za rešavanje različitih vrsta bola. Neophodno je blisko sarađivati sa zdravstvenim radnicima kako bi se razvilo prilagođeno upravljanje bolom i napravio plan koji uzima u obzir individualne potrebe, preferencije i potencijalne rizike.

Istražujući različite terapije protiv bolova i kombinujući ih po potrebi, pojedinci mogu maksimalno povećati svoje šanse da pronađu olakšanje i poboljšaju svoj kvalitet života.

Scroll to Top