Cista na jajniku – simptomi i lečenje

devojka sedi u krevetu savijena od bolova

Ciste na jajniku su vrećice ispunjene tečnošću koje se razvijaju na ili unutar jajnika.

Dok je većina cista na jajnicima bezopasna i često se rešava sama od sebe, neke mogu izazvati nelagodnost i zahtevaju medicinsku pomoć. Razumevanje simptoma povezanih sa cistama na jajniku i dostupnih opcija lečenja je ključno za rano otkrivanje i efikasno lečenje.

Ovaj članak ima za cilj da pruži sveobuhvatne informacije o cistama, njihovim simptomima i potencijalnim strategijama lečenja.

Šta su ciste na jajniku?

Cista na jajniku je mala vrećica ispunjena tečnošću koja se formira na jajniku ili unutar jajnika.

Ove ciste se mogu razviti tokom menstrualnog ciklusa i mogu se razlikovati po veličini, od malih cista veličine graška do većih cista veličine do nekoliko centimetara. Većina cista na jajnicima su funkcionalne ciste, što znači da su deo normalnog funkcionisanja jajnika i obično se rešavaju same u roku od nekoliko menstrualnih ciklusa.

Cista na jajniku – simptomi

U mnogim slučajevima, ciste jajnika ne izazivaju primetne simptome i otkrivaju se samo tokom rutinskih ginekoloških pregleda. Međutim, kada se simptomi pojave, oni mogu uključivati:

 • Bol u karlici: Može se osetiti tup ili oštar bol u donjem delu stomaka ili karlice. Intenzitet bola može varirati i može biti povremen ili uporan.
 • Menstrualne nepravilnosti: Ciste na jajnicima mogu poremetiti normalnu hormonsku ravnotežu, što dovodi do promena u menstrualnom ciklusu. Ovo može uključivati neredovne menstruacije, obilno ili lakše krvarenje od uobičajenog ili izostanak menstruacije.
 • Bolni odnosi: Neke žene sa cistama jajnika mogu osetiti bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa.
 • Problemi urinarnog sistema i creva – velike ciste na jajniku mogu vršiti pritisak na bešiku ili creva, što dovodi do učestalog mokrenja, poteškoća u potpunom pražnjenju bešike ili promena u navikama creva.
 • Nadimanje abdomena – ciste na jajniku, posebno veće, mogu izazvati nadimanje i osećaj punoće ili težine u donjem delu stomaka.
 • Mučnina i povraćanje – retko se velike ciste mogu uvrnuti ili popucati, što dovodi do jakog bola, mučnine i povraćanja. Ovo zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Opcije lečenja ciste na jajnicima

 • Pažljivo čekanje i praćenje – ako je cista mala, asimptomatska i izgleda da je funkcionalna cista, lekar može preporučiti redovno praćenje putem kontrolnih pregleda ili ultrazvuka kako bi se osiguralo da se sama reši.
 • Lekovi – hormonski kontraceptivi, kao što su pilule za kontrolu rađanja, mogu pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i sprečiti stvaranje novih cista. Takođe mogu smanjiti veličinu postojećih cista i ublažiti povezane simptome.
 • Hirurška intervencija – ako je cista velika, traje nekoliko menstrualnih ciklusa, ne prolazi sama od sebe, izaziva teške simptome ili deluje sumnjivo, lekar može preporučiti operaciju. Postoje dve glavne vrste hirurških procedura:
 1. Cistektomija: Ova procedura uključuje uklanjanje ciste uz očuvanje netaknutog tkiva jajnika. Često se izvodi minimalno invazivnim tehnikama, kao što je laparoskopija, koja podrazumeva pravljenje malih rezova na stomaku.
 2. Ooforektomija: U nekim slučajevima neophodno je ukloniti ceo jajnik, posebno ako je cista složena, čvrsta ili se sumnja da je maligna. Ako se uklone oba jajnika, to se naziva bilateralna ooforektomija.

Mere prevencije i poželjan način života

Iako se ciste na jajnicima ne mogu uvek sprečiti, određene mere životnog stila mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja novih cista ili upravljanju postojećim:

 • Redovno vežbanje – redovne fizičke aktivnosti mogu pomoći u regulisanju nivoa hormona i poboljšati opšti kvalitet života žene.
 • Zdrava ishrana – konzumiranje uravnotežene ishrane bogate voćem, povrćem, celim žitaricama i nemasnim proteinima može podržati hormonsku ravnotežu i opšte blagostanje.
 • Hormonska terapija – uzimanje hormonskih kontraceptiva, kao što su pilule za kontrolu rađanja pod nadzorom ginekologa, može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa i sprečiti stvaranje funkcionalnih cista.
 • Redovni ginekološki pregledi – rutinski pregledi karlice i redovni pregledi kod ginekologa mogu pomoći u ranom otkrivanju i lečenju cista na jajnicima.
 • Svest o porodičnoj istoriji – treba znati da li postoji porodična istorija cista na jajnicima ili raka ženskih reproduktivnih organa jer to može pomoći da se utvrdi rizik i da se usmere odgovarajuće preventivne mere.
 • Upravljanje stresom – visok nivo stresa može poremetiti ravnotežu hormona. Uključivanje u aktivnosti koje smanjuju stres kao što su joga, meditacija, boravak u prirodi ili psihoterapija može pomoći u održavanju hormonske ravnoteže.

Kada tražiti medicinsku pomoć?

Dok je većina cista na jajnicima benigna i nestaje sama od sebe, određene situacije zahtevaju hitnu medicinsku pomoć:

 • Iznenadni i jaki bol u stomaku ili karlici
 • Nesvestica i vrtoglavica
 • Ubrzano disanje ili otežano disanje
 • Uporna mučnina i povraćanje
 • Groznica i znaci infekcije
 • Iznenadne i primetne promene u funkciji bešike ili creva

Zaključak

Ciste na jajnicima su česta pojava kod žena u reproduktivnom dobu.

Iako često ostaju neprimećeni, od suštinskog je značaja razumevanje simptoma povezanih sa cistama jajnika i dostupnih opcija lečenja. Redovni ginekološki pregledi, održavanje zdravog načina života i svest o bilo kakvim neuobičajenim simptomima mogu pomoći u ranom otkrivanju i brzom lečenju.

Ako osetite uporne ili ozbiljne simptome, važno je da se konsultujete sa ginekologom radi postavljanja tačne dijagnoze i prepisivanja odgovarajuće terapije. Uz odgovarajuću negu i medicinske smernice, većina žena može efikasno da se izbori sa cistom!

Scroll to Top