Šta su serumi za lice i zašto ih treba uvrstiti u redovnu negu?

stilizovana fotografije bočice seruma

Serumi za lice postali su jedan od najpopularnijih proizvoda za negu kože. 

Oni nude koncentrovane sastojke koji će učiniti da vaša koža zadrži iskričav sjaj i blistavost, a ujedno mogu pomoći i prilikom uklanjaja dosadnih imperfekcija poput tragova hiperpigmentacije, mitisera ili akni.

Pre nego što se uputite u šoping, važno je da budete u potpunosti upoznati sa ovim produktom – a u ovom tekstu ćemo detaljno opisati šta su serumi za lice, kada se koriste, koji sastojci se najčešće nalaze u njima, kao i koji su benefiti njihove upotrebe.

Šta su serumi za lice?

Serumi za lice su proizvodi za negu kože koji su dizajnirani da se koriste posle čišćenja lica, a pre hidratantne kreme. Oni su koncentrovani proizvodi koji sadrže različite aktivne sastojke, poput vitamina, aminokiselina, peptida i antioksidanata. Kao i kod ostalih proizvoda za negu kože, serumi su dostupni u različitim formulacijama, pa se mogu prilagoditi različitim tipovima kože.

Kada se koriste serumi za lice?

Serumi za lice se obično koriste nakon čišćenja lica, a pre nanošenja hidratantne kreme

To je zato što serum ima laganiju teksturu u odnosu na kremu, što omogućava brže upijanje u kožu. 

Ukoliko koristite tonik ili esenciju, serum za lice se koristi nakon njih, a pre hidratantne kreme. 

Ako koristite više seruma u jednoj rutini, najbolje bi bilo da prvo nanesete serum koji ima najtanju teksturu, a nakon toga onaj sa gušćom teksturom.

Na taj način će vaša koža adekvatnije i lakše apsorbovati sve nutrijente i aktivne sastojke iz pomenutih preparata, a krajni rezultat će biti glatko i blistavo lice.

ruke koje pipetom vade serum iz bočice

Koji sastojci se najčešće nalaze u serumima za lice?

Serumi za lice mogu sadržati različite sastojke, ali neki od najčešćih su:

  • Hijaluronska kiselina – hidratantni sastojak koji može pomoći da se koža zadrži hidriranom i zategnutom.
  • Vitamin C – antioksidans koji može pomoći u zaštiti kože od štetnih uticaja slobodnih radikala.
  • Retinol – derivat vitamina A koji može pomoći u smanjenju vidljivosti bora i finih linija, poboljšanju teksture kože i smanjenju hiperpigmentacije.
  • Glikolna kiselina – alfa-hidroksi kiselina koja može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i smanjenju hiperpigmentacije.
  • Niacinamid – vitamin B3 koji može pomoći u smanjenju hiperpigmentacije, upale i poboljšanju teksture kože.

Serumi za lice sadrže visok procenat i drugih aktivnih sastojaka koji su veoma korisni za kožu, kao što su vitamin E, glicerin, peptidi, ceramidi, ekstrakti biljaka, aminokiseline i kolagen. 

Ovi sastojci pomažu u hidrataciji, zaglađivanju i ujednačavanju tena, redukciji tamnih mrlja, smanjenju vidljivosti pora, uklanjanju sitnih linija i bora, jačanju kožne barijere i poboljšanju opšteg izgleda kože.

Ključno je da se opredelite za kombinaciju u skladu sa potrebama vaše kože, a kako biste bili sigurni koji su sastojci najadekvatniji za vas – naša topla preporuka jeste da se prethodno konsultujete sa vašim odabranim lekarom ili dermatologom.

Koji tipovi seruma su dobri za kožu sklonu aknama?

Za kožu sklonu aknama, najbolji su serumi sa salicilnom kiselinom, glicerinom i niacinamidom

Salicilna kiselina prodire duboko u pore i pomaže u njihovom čišćenju, dok glicerin i niacinamid smanjuju upale i crvenilo, a takođe i regulišu proizvodnju sebuma. 

Ako imate problematičnu kožu sklonu aknama, izbegavajte serume sa teškim uljima i sastojcima koji bi mogli da začepite pore, poput kokosovog ulja ili mineralnog ulja.

Koji serum se preporučuje zreloj koži?

Za zrelu kožu preporučuje se serum sa retinolom, hijaluronskom kiselinom i peptidima. 

Retinol je vitamin A u obliku koji koža lako apsorbuje, a koji se koristi za smanjenje vidljivosti finih linija, bora i tamnih mrlja. Hijaluronska kiselina pomaže u hidrataciji kože i zaglađivanju tena, dok peptidi pomažu u jačanju kožnih ćelija i stimulisanju proizvodnje kolagena.

Možete ukombinovati serum za lice sa drugim anti agenig proizvodima, kao što su kreme protiv bora za predeo oko očiju ili AHA piling za lice.

ruke koje nanose serum

Benefiti seruma za lice – šta možete očekivati nakon redovnog korišćenja seruma?

Serumi za lice nude mnoge benefite kojih nećete biti svesni dok ih ne probate. 

Među najznačajnijim beneficijama su hidratacija, poboljšanje teksture kože, smanjenje finih linija i bora, smanjenje tamnih mrlja i podočnjaka, uklanjanje sitnih ožiljaka od akni, ujednačavanje tena, smanjenje vidljivosti pora, jačanje kožne barijere i zaštita od spoljnih faktora (UV zraci, zagađenje, vetar, mraz i slično).

Mnogi serumi sadrže moćne antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala – molekula koji dovode do oksidacije i preveremenog starenja kože.

Važno je da znate da je neophodno da koristite i zaštitni faktor u toku dana kako biste “zaključali” sve benefite koji dolaze uz redovno koršćenje seruma. ovo je pogotovo važno ukoliko koriste serum za lice sa vitaminom C ili sa retinolom.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija kako biste bez muke pronašli odgovarajući preparat za vašu kožu.

Za još saveta pratite naš sajt!

Scroll to Top