Poznajete li nekoga ko može da odoli ukusnoj italijanskoj pici?
Ili bilo kojoj drugoj pici kad smo već kod toga?
Ovo jelo prvobitno je bilo okarakterisano kao hrana za siromašne i jedna priča kaže da je nastalo tako što su italijanski pekari u svojim pećima pripremali tanko testo da bi proverili temperaturu pećnica, a zatim ga, da ga ne bi bacali, na štandovima besplatno delili siromašnima koji nisu mogli priuštiti sebi hranu.
Od tada je prošlo mnogo godina i pica je danas svačije omiljeno jelo.
Omiljene vrste pice
Nekada je bila obrok koji se kupuje na ulici i jede “s nogu”, a danas se na svim jelovnicima najluksuznijih restorana može pronaći sveža italijanska pica ukusnog i hrskavog testa.
Sigurno ste se bar jednom upitali u čemu je tajna ovog jela i kako je lokalna brza hrana jedne države postala toliko rasprostranjena i popularna širom sveta.
Rekli bismo da je italijanska pica posebna upravo zbog svoje jednostavnosti i pažljivo biranih sastojaka. Pravi italijanski pica majstori se uvek vode parolom “manje je više” i na picu stavljaju samo odabrane sveže i najkvalitetnije sastojke. Ovo pravilo važi za sve omiljene vrste italijanskih pica.
#1 Margarita (Margherita) – kraljica među picama
Margarita je nastala u Napulju. Napuljski šef Rafael Espozito osmislio je novo jelo pod nazivom pica Margarita u čast italijanske kraljice Margarite Savojske i italijanskog ujedinjenja koje se dogodilo za vreme njene vladavine.
Prva napuljska pica bila je napravljena od paradajza, mocarela sira, svežeg bosiljka, soli i maslinovog ulja.
Sastojci za ovu picu nisu bili slučajno odabrani:
Paradajz, mocarela i bosiljak – crvene, bele i zelene boje.
Rafael je očito bio inspirisan zastavom Italije.
Ova pica je popularizovana upravo zbog kraljice, ali je jelo sa identičnim sastojcima postojalo u Napulju dosta ranije, već u 18. veku, samo je čekalo svoj trenutak slave.
Preporučeni sastojci za Margaritu:
- 200g paradajz sosa ili pelata
- 200g mocarela sira
- 5-6 listova svežeg bosiljka
- maslinovo ulje
#2 Kaprićoza (Capricciosa) – prevrtljiva pica
U pitanju je jednostavna pica sa lako dostupnim sastojcima. Brzo se priprema, a mami upravo svojom jednostavnošću i prepoznatljivim ukusom.
Priprema se u originalu sa mocarelom, pečenom šunkom, pečurkama i paradajzom, ali u nekim varijantma mogu se dodati i trapist ili kačkavalj. Vrste pečuraka koje se mogu koristiti za ovu picu su svakako šampinjoni, ali postoje i druge opcije.
Njeno ime – Capricciosa na italijanskom znači “prevrtljiva”, a nastala je u Rimu 1937. godine u piceriji koja je nosila isti naziv. U Centralnoj i Severnoj Italiji nije retkost da pica majstori na kaprićozu dodaju i kapar, kobasice, a ponekad čak i inćune.
Kaprićoza je najčešće poručivana pica u Srbiji i vole je i mladi i stari, a čest je izbor večere nakon napornog dana na poslu ili fakultetu, ali i lek za mamurluk po povratku iz noćnog izlaska. Idealna je i kao hrana za korporativnu proslavu. Zanimljivo je da danas picu mogu da prave čak i automati. Lanac automata Urban Pizza omogućava gladnim ljubiteljima pice da poruče Kaprićozu i druge pice u svako doba dana i noći, a što je najvažnije – ona je uvek sveža i tek ispečena!
Preporučeni sastojci za Kaprićozu:
- 200g paradjz sosa ili pelata
- 200g mocarela sira
- 200g šunke
- 100g šampinjona
- origano
- masline
- maslinovo ulje
#3 Četiri godišnja doba (Quattro Stagioni) – pica po svačijem ukusu
Recept za ovu picu zavisi od picerije do picerije, ali njena suština jeste da je ona podeljena na četvrtine i svaka od njih sadrži druge sastojke. Samim tim je možemo ukrasiti onim šta najviše volimo da jedemo.
Veruje se u Italiji da svaki deo pice predstavlja jedno godišnje doba. Artičoke predstavljaju proleće, par adajz ili bosiljak leto, pečurke predstavljaju jesen, a šunka, pršuta ili masline zimu.
Idealna je za sve neodlučne i izbirljive ljubitelje pice jer praktično sadrži četiri različite pice u jednoj.
Preporučeni sastojci za picu Četiri godišnja doba:
- 200g paradajz sosa ili pelata
- 200g izmrvljenog mocarela sira
- 3 artičoke
- 50g šampinjona
- 150g šunke
- masline
#4 Četiri vrste sira (Quattro Formaggi) – za sve zaljubljenike u sir
Ovo je jedna od najomiljenijih pica širom sveta i priprema se od četiri različita sira, kao što i sam naziv kaže. Po tradicionalnom receptu Quattro Formaggi podrazumeva mocarelu i gorgonzolu kao glavne komponente, a izbor preostalih sireva zavisi od podneblja u kom se sprema i preferencija pica majstora.
Jedino je bitno da sirevi budu punomasni, ili polumasni i različiti po ukusu.
Ova pica nema jasno definisano poreklo, ali veruje se da potiče iz regiona Lacija i da je nastala najverovatnije početkom 18. veka.
Preporučeni sastojci za picu Četiri vrste sira:
- 200g paradajz sosa ili pelata
- 200g mocarela sira
- 50g gorgonzole
- 50g edam sira
- 50g parmezana
- ruzmarin
- maslinovo ulje
#5 Bela pica (Bianca) – može i bez paradajza
Pica Bianca je italijanska pica specifična po tome što nema pelat i crvenu boju karakterističnu za većinu italijanskih pica.
Uglavnom se sastoji od belog luka, maslinovog ulja, spanaća i začinskog bilja, a dokaz je da pica može biti fantastičnog ukusa čak i bez paradajza! Idealna je za sve one ljude koji nisu ljubitelji istog, ali bi želeli da uživaju u ovom okruglom italijanskom gurmanluku.
Preporučeni sastojci za picu Bianca:
- 120 grama rikote (ili krem sira)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 češanj belog luka
- so, biber, ruzmarin
- 125 gr rendane mocarele
- 20 gr rendanog parmezana
- nekoliko cvetova tikvica
Da li je i vama pošla voda na usta nakon čitanja ovog teksta?
Ukoliko jeste, znate šta vam je činiti! Odaberite jednu od čuvenih italijanskih pica, pokušajte da je rekonstruišete na osnovu originalnih italijanskih receptura i upustite se u uzbudljivo gastronomsko putovanje! Možete odabrati i lakši način i poručiti je ili prošetati do grada i kupiti u slučaju da ste baš mnogo gladni!
Prijatno!