Zašto je jogurt dobar za zdravlje?

Jogurt na stolu

Jogurt – savršen dodatak svakom doručku i večeri. 

Sa pecivom je najbolji par, ali se fenomenalno slaže i sa jajima, mezetlucima, prženicama, pa čak i omiljenim bakinim krofnama. Daje osvežavajući ukus svemu što jedete i kao takav, predstavlja idealan napitak uz najrazličitije obroke.

Na našim prostorima, ispijanje jogurta ima dugu tradiciju i može se reći čak i kulturološki značaj. Sigurno i vas jogurt asocira na porodicu, mir, nedeljno jutro ili mirne, subotnje večeri uz lepu večeru u krugu najbližih? Moja Kravica jogurt je postao pravi simbol porodične trpeze!

Pored svega, on je i dobar za zdravlje! 

Istražili smo zbog čega je jogurt preporučljiv napitak iz nutricionističkog i zdravstvenog aspekta, kao i na šta treba da obratite pažnju kada birate mlečni napitak u čijem ćete ispijanju uživati. U nastavku teksta upoznajemo vas sa svime što smo otkrili!

#1 Jogurt je vrlo zasitna namirnica

Jogurt je bogat proteinima i zdravim mastima, što ga čini veoma zasitnim doručkom ili užinom.

Oba ova hranljiva sastojka su ključna za osećaj sitosti. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje jogurta sa visokim sadržajem proteina i masti, kao popodnevne užine, dovodi do manje gladi, povećanog osećaja sitosti i odlaže potrebu za hranom.

Dakle, ako ste super gladni i trebate nešto brzo da pojedete, jogurt je odlično rešenje! Razmislite i sami – uvek kada uz doručak popijete jogurt, mnogo ste duže siti nego kada to ne učinite, zar ne? Zato uz jogurt imate manje potrebe za hranom tokom ostatka dana, što može da smanji i kalorijski unos, te utiče na održavanje ili smanjenje telesne težine!

#2 Jogurt je odličan za kosti

Jogurt sadrži dosta važnog minerala – kalcijuma. On je najvažniji za zdravlje kostiju. Kalcijum pomaže kostima da ostanu jače povećavajući njihovu gustinu. Ovo može prevenirati nastanak osteoporoze. Kalcijum je neophodan i za vaskularnu kontrakciju, funkciju mišića, nervni rad i ćelijsku signalizaciju. Visokokvalitetni proteini u jogurtu takođe doprinose zdravlju kostiju, kao i snazi mišića.

Zbog toga se oduvek deci, koja su u fazi odrastanja i razvoja, preporučuje da konzumiraju jogurt. No, isto bi trebalo da važi i za ljude svih drugih životnih doba. Zašto bismo pili suplemente, kada sasvim dovoljno kalcijuma možemo da dobijemo i iz šolje omiljenog jogurta? 

#3 Jogurt kao lek za digestivni sistem

Jogurtje bogat probioticima – dobrim bakterijama. 

Oni ojačavaju imuni sistem i poboljšaju zdravlje probave održavanjem nivoa ‘dobrih bakterija’ u crevima. Ove dobre bakterije pomažu u razgradnji laktoze i poboljšavaju simptome sindroma iritabilnog creva. 

Osim što ima benefite po probavni sistem, probiotik iz jogurta će pozitivno uticati i na vaš mozak. Naučne studije su pokazale jaku vezu između zdravlja creva i zdravlja mozga. To znači da redovno ispijanje jogurta može pomoći i kod kognitivnih funkcija i kod raspoloženja. 

Kako biste osetili benefite za digestivni sistem, jogurt bi trebalo da konzumirate redovno. Baš kao i sve druge dobre stvari koje nam dolaze iz namirnica koje konzumiramo, korisne funkcije probiotika osetićemo tek onda kada ih budemo unosili redovno, ali i u dovoljnim količinama. 

#4 Jogurt kao odličan napitak za srce

Želite da vaša ishrana bude dobra i za zdravlje vašeg srca? 

Jogurt je onda namirnica koju treba da imate u frižideru!. Naime, jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda kao što je jogurt (oko dve porcije nedeljno) dugoročno može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ovo jogurt čini posredno, smanjenjem krvnog pritiska. Iako može biti iznenađujuće, postoji korelacija između hranljivih sastojaka koji su korisni za creva i koji su dobri za srce, a jogurt je među namirnicama koje to jesu. 

Jogurt u čaši

#5 Jogurt kao prevencija od dijabetesa

Istraživanja su takođe pokazala da jogurt može igrati ulogu u prevenciji dijabetesa tipa 2. 

Jogurt sadrži jedinstvena svojstva, kao što je sadržaj bakterija mlečne kiseline, koje mogu uticati na mikrobiotu creva i imaju potencijalnu ulogu u smanjenju glikemijske varijabilnosti. Jednostavnijim jezikom – reakcije na šećer u organizmu bivaju bolje kada je u crevima “sve kako treba”, a jogurt pomaže da stanje digestivnog sistema bude u najboljem redu. 

Jogurt može da pomogne da ne dolazi do dramatičnih promena nivoa šećera u krvi kod onih koji ga konzumiraju. Naravno, važno je imati na umu da jogurt koji odaberete nije pun šećera. U suprotnom – ovaj benefit jogurta neće važiti. Uvek čitajte deklaracije namirnica, ako želite da one budu zaista zdrave i dobre za vaše telo i vaš organizam. 

Jogurt i laktoza – da li ga možete konzumirati?

Vaš omiljeni Moja Kravica jogurt možete pronaći i sa oznakom – bez laktoze!

Ovo znači da alternativu za jogurt imaju i sve one osobe koje su intolerantne na mlečni šećer. Međutim, čak i ukoliko se ne odlučite za ovaj jogurt – i običan ima mnogo manje laktoze od recimo – mleka. Takođe, on sadrži bakterije koje pomažu varenje i tako na neki način smanjuju i neželjene reakcije na mlečni šećer. 

Kao rezultat toga, ljudi koji osećaju nelagodnost, nadimanje ili gasove nakon konzumiranja tečnog mleka ili sladoleda često mogu tolerisati jogurt bez simptoma.

Ako znate da ste intoleranti, najbolje je da probate malu količinu jogurta, recimo, četvrtinu šolje, da vidite kako vaše telo reaguje. 

Uživajte u šolji gustog, mlečnog zadovoljstva i pratite WWF magazin za još korisnih i zabavnih tekstova! Prijatno!

Scroll to Top