Da li je jedini lek za bronhitis antibiotik

Bolestan čovek koji pije lekove

Jesen ili zima idealna su godišnja doba za pojavu prehlade ili gripa, jer je upravo to sezona kada virusi i mikrobi šetaju vazduhom. Koliko god oni dobili dosadni, ukoliko vam ne ometaju zdravlje možete biti srećni, jer kod pojedinih pacijenata oni mogu izazvati teža oboljenja kakav je i bronhitis.

Upravo kod prehlade ili gripa uglavnom virusa (zaista ponekad je bakterijska) infekcija se zadržava u takozvanim gornjim disajnim organizma, pa možemo da dobijemo upalu grla, sluzokože nosa ili disajnih puteva takođe.

Međutim, u onom trenutku kada virusi dospeju dublje i to u respiratorni trakt, onda može doći do upale bronhija te u tom trenutku nastaje i bronhitis.

Na svu sreću – postoji mogućnost da se izleči bronhitis na potpuno prirodan način

Da se na samom početku današnjeg bloga upoznamo pre svega sa bronhijama. To su disajni putevi koji sprovode vazduh do pluća, a on se nastavljaju na dušnik od kojeg se granaju simetrično sa svake strana. U momentu kada bronhije dospeju u pluća, one se račvaju u sitnije disajne puteve koje nazivamo bronhiolama.

Virusi kada dospeju do bronhija, one postanu otečene i upaljene, a u njima se (kao što je to slučaj sa grlom tokom prehlade i gripa) stvara šlajm ili sekret. Bronhije koje su zdrave svakako sadrže određene količine šlajma koji je potreban da zaustavi sitne čestice prašine ili nečeg drugog; ali kada je bronhitis u pitanju u bronhijama je prisutno daleko više šlajma koji blokira protok vazduha.

Koji je bronhitis opasan?

Lekari razlikuju dve vrste bronhitisa: akutni i hronični. Akutni je uglavnom češći, ali je to i lakši oblik bronhitisa koji se još naziva i težim oblikom prehlade. On se uglavnom javlja kao komplikacija nakon prehlade i to u slučaju ako virusi dospeju dublje u respiratorni trakt.

Ovaj tip bronhitisa uglavnom prepoznajemo kao duboki kašalj koji prati pacijentu i probadanje u grudima. Iako ovaj tip bronhitisa nije opasan, on se relativno i brzo leči za oko par nedelja, odnosno u proseku između tri i šest nedelja. On će u mnogim slučajevima i jednostavno “proći sam od sebe” odnosno u trenutku kada se naš organizam izbori sa njim.

Akutni bronhitis je samo privremeno zapaljenje bronhija, a najpodložnija su mu deca mlađa od 5 godina i to uglavnom zbog slabijeg imuniteta – naročito u situaciji kada se klincima ne jača imunitet svakoga dana.

Hronični bronhitis jeste teži oblik zapaljenja bronhija, on je dosta ozbiljniji i zahteva ozbiljnije lečenje. U pojedinim slučajevima se javlja iznova i iznova nakon određenog vremenskog perioda, ali postoje i slučajevi kada su simptomi kod pojedinih pacijenata uporni i neprekidni.

Ovaj tip bronhitisa karakteriše duboki produktivni kašalj koji može trajati duže od tri meseca godišnje, ali se i ponavlja više od dve godine zaredom. Upravo zbog svega ovoga on spada u grupu hroničnih opstruktivnih bolesti pluća, a za razliku od akutnog ovaj tip nastaje zbog uticaja sredine.

Uticaji mogu biti različiti počev od zagađenog vazduha pa do pušenja i sl. Simptomi koji se javljaju uglavnom utiču na disanje, dok se mogu menjati tokom godine i realizovati na različite načine koji mogu da otežaju svakodnevno funkcionisanje.

Uglavnom su odrasli najpodložniji hroničnom bronhitisu, i to oni koji imaju preko 40 godina. Ugroženi su najviše pušači kao i oni koji su dugo izloženi štetnim gasovima i zagađenom vazduhu. Ipak i u tom slučaju postoji mogućnost da se izleči bronhitis, a najbolje rešenje jeste prirodnim putem.

Prirodno lečenje bronhitisa

Bronhitis je moguće izlečiti prirodnim putem, a postoji dosta načina da se ubrza samo izlečenje kao i ublažavanje simptoma.

Najpre jako je važno da naučite kako da svom telu pružite da se samo izbori sa bolešću, jer se lečenje bronhitisa svodi na jačanju organizma. Dakle, pre svega potreban vam je odmor, te se nemojte junačiti ni u kom trenutku već odmah idite pravac kreveta.

Bitno je i da hidrirate svoj organizam tako što ćete uneti dosta tečnosti, pre svega vode, ali i čajevi vam mogu pomoći da postignete isti efekat. Na ovaj način ćete razbiti šlajm koji će se razrediti te i vi ćete moći da ga lakše izbacite iz organizma – što je i jedan od glavnih preduslova za lečenje bronhitisa.

Jedan od čajeva za bronhitis i njegovo izlečenje jeste zeleni, koji sadri mnoštvo antioksidanata (vitamin C i E) te je i idealan način da se s njim obračunate sa virusima. Ipak savet je da ne preterujete sa njim, jer sadrži i dosta kofeina pa će vam biti teško da zaspite.

Takođe, možete probati i čaj od kamilice koji sadrži apigenin odnosno prirodni analgetid koji će vam ublažiti bolove koji su izazvani kongestijom.

Scroll to Top