Praktični vodič za održavanje higijene i čistoće kupatila

Kupatilo, kao prostor posvećen higijeni i osveženju, zahteva redovno održavanje kako bi ostalo prijatno i bezbedno za korišćenje. Česta upotreba, vlaga i hemikalije mogu da ostave traga na sanitarijama i drugim površinama.

Zato je potrebno da se pridržavate određenih pravila čišćenja, sprečavanja stvaranja buđi i očuvanja dugotrajnosti sanitarija i pločica, kako biste Vašem kupatilu pružili maksimalan sjaj i svežinu.

Pravilno čišćenje

U svetu modernog enterijera, kupatilo igra ključnu ulogu kao prostorija posvećena higijeni, udobnosti i estetici. Upravo tu dolaze do izražaja nezamenljive komponente svakog kupatila, odnosno sanitarije za kupatilo i drugi kupatilski nameštaj i galanterija. Da bi oni bili bezbedni za korišćenje i dugo vas služili, važna je pravilna rutina održavanja.

Koristite specijalizovane proizvode za čišćenje WC šolje, koji sadrže dezinfekciona sredstva. Redovno čistite unutrašnju i spoljašnju površinu toaletne šolje, koristeći četku i čistu krpu. U slučaju tvrdokornih mrlja, koristite pastu za čišćenje i ostavite da deluje pre brisanja.

Kada je reč o lavabou, upotrebljavajte sredstva za čišćenje koja nisu abrazivna kako biste izbegli oštećenje njegove površine. Redovno uklanjajte tragove sapuna i kamenca, da biste sprečili sakupljanje naslaga.

Tuš kabine i kade neophodno je da održavate tako da ih poštedite stavaranja naslaga kamenca i buđi. Na tržištu postoje razna sredstva za uklanjanje kamenca i buđi namenjena upravo ovim kupatilskim elementima. Odaberete proizvod koji je bezbedan za upotrebu na ovim površinama. Poželjno je da nakon svake upotrebe kabine ili kade iste prebrišete mekom krpom kako biste uklonili višak vlage. Osim toga, temeljno čišćenje upražnjavajte barem jednom nedeljno da biste održali svežinu i čistoću.

Za čišćenje pločica koristite meku četku ili sunđer da biste izbegli oštećenje glazure. Izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava koja mogu izgrebati površinu pločica.

Ne zaboravite da očistite baterije za kupatilo jer se i na njima često nakupljaju prljavština i kamenac. Koristite sredstva namenjena ovim površinama, koja su uglavnom blaga i ne sadrže agresivne hemikalije. Ona, takođe, ne ostavljaju tragove ili mrlje, što je važno kada je estetika u pitanju.

Sprečite stvaranje kamenca i buđi

Površine pod kamencem i buđi pogodne su za razmnožavanje bakterija, a to sigurno ne želite u svom kupatilu gde održavate ličnu higijenu.

Stvaranje kamenca i buđi na površinama u kupatilu može imati neke negativne posledice, a nije zanemarljiv ni estetski efekat, jer neurednost sigurno nije utisak koji želite da ostavite.

Naslage kamenca izgledaju neuredno i prljavo. One mogu da promene izgled površine, uzrokuju formiranje mrlja i smanjuju sjaj.

Stvaranje kamenca na slavinama i tuš glavama može da smanji protok vode, što rezultira slabijim pritiskom. To otežava pravilno ispiranje sapuna, šampona i ostalih proizvoda sa negu tela.

Naslage kamenca i buđi na pločicama, staklenim površinama, sanitarijama i drugim delovima kupatila mogu dugoročno da oštete materijale. Kamenac prodire u mikropukotine i na taj način može da ošteti površine.

Nakupljanje buđi u kupatilu nije samo estetski neprijatno, već može da ima ozbiljne posledice po zdravlje. Buđ emituje toksine koji mogu izazvati alergijske reakcije, respiratorne probleme i pogoršati astmu. Takođe, utiče na kvalitet vazduha u kupatilu i stvara neprijatan miris.

Pobrinite se da obezbedite dobru ventilaciju, koristite odgovarajuća sredstva za čišćenje, održavajte sve površine suvim i pratite stanje fugni, zidova i drugih delova kupatila kako biste pravovremeno reagovali na potencijalne probleme u kupatilskom prostoru.

Scroll to Top