Bez koje dodatne opreme ne možete proći tehnički pregled automobila?

Kada govorimo o tehničkom pregledu i onome šta je najvažnije da bi isti prošli, uglavnom se komentarišu delovi na samom automobilu. Često mnogi vozači zaboravljaju da je pored ispravnosti vozila potrebno imati i dodatnu opremu.

Obavezna oprema u automobilu je takođe neophodna kako bi u potpunosti prošli tehnički pregled. Ako se pitate bez koje dodatne opreme ne možete proći tehnički pregled automobila, pročitajte tekst do kraja.

Obavezna oprema u automobilu za tehnički pregled

Pre svega da naglasimo da se obavezna oprema ne odnosi samo na tehnicki pregled, već je morate imati u svakom trenutku u vozilu. Zaboravite malverzacije, pozajmite od prijatelja sve samo za tehnički.

Pri svakoj rutinskoj kontroli policija vas može kazniti ukoliko nemate svu neophodnu opremu. Nije slučajno to propisano, svaki element opreme ima svoju svrhu i može vam spasiti život.

Zato ukoliko nemate kompletiranu opremu, nabavite što pre jer nikada ne znate kada će vam zatrebati. Kompletan spisak opreme:

  • uže/sajla ili poluga za vuču;
  • svetloodbojni prsluk;
  • sigurnosni trougao;
  • paket prve pomoći;
  • rezervni točak;
  • dizalica.

To je oprema koju morate imati u svakom trenutku. U zimskom periodu kada je na ulicama sneg i led obavezne su zimske gume (ili M+S) kao i lanci. Ukoliko nema snega, čak i u zimskom periodu neće vas oboriti sa letnjim gumama.

Takođe, nije na odmet da imate aparat za gašenje požara i rezervne sijalice. Ove dve stavke nisu obavezne, ali se preporučuju iz bezbednosnih razloga.

Sajla ili poluga za vuču

Kada vam auto negde stane, ne možete da ga vozite, biće potrebno da ga odšlepate. Za to će vam biti neophodna sajla ili poluga za vuču. Svakako da je praktičnije imati sajlu, jer zauzima manje mesta, a i jednostavnije je za upotrebu.

Kada govorimo o sajli, neophodno je da bude dužine od 3-5m. Dok poluga mora biti dužine 3m.

Svetloodbojni prsluk

Iz bezbednosnih razloga svetloodbojni (reflektujući) prsluk morate imati pri ruci uvek. Kada god izlazite iz auta sa namerom da ga pogledate, a pritom se nalazite na kolovozu, morate ga obući. Na taj način bićete vidljiviji drugim vozačima.

Savetuje se da prsluk držite negde u kabini, svakako zauzima malo prostora. Jer ukoliko vam je gepek pun, dok vi tražite upravo tada može doći do nezgode.

Sigurnosni trougao

U slučaju kvara, nakon što u kabini obučete reflektujući prsluk, odmah treba postaviti sigurnosni trougao na propisnu razdaljinu. Trougao možete držati u gepeku, ali savetujemo da ga postavite na neko lako dostupno mesto. Važno je da se postavi u što kraćem roku od trenutka zaustavljanja.

Trougao se postavlja na 10m udaljenosti u naseljenom mestu, dok se van naselja postavlja na 50m od vozila.

Paket prve pomoći

Svima je jasno pravilo da prvu pomoć moramo imati u svakom vozilu. Taj paket uvek mora biti fabrički, tj ne sme biti prethodno upotrebljivan. Svaki put kada nešto iz paketa iskoristite, neophodno je kupiti nov.

Vodite računa na datum važenja, jer vas mogu kazniti ukoliko je rok istekao.

Rezervni točak

Uvek morate imati rezervni točak, a on može biti standardni kao i ostali na vozilu, ili zamenski. Zamenski je točak manjih dimenzija, koristi se da bi zauzeo manji prostor u gepeku a može poslužiti dok se prebacite do prvog vulkanizera.

Ako ne želite da imate točak iz bilo kog razloga, možete kao zamenu imati bilo koji alat pomoću kog se popravljaju gume. To može biti sprej za krpljenje guma ili bilo koje slično sredstvo i alat.

Dizalica

Džabe vam rezervni točak ako kod sebe nemate dizalicu i alat pomoću kog ćete odvrnuti šrafove kako bi skinuli točak. Zato su dizalica i ključevi deo obavezne opreme, ukoliko imate rezervni točak.

Uglavnom svaki automobil ima plastični deo u kom je spakovana dizalica i alat, a nalazi se unutar rezervnog točka. Ako to nemate, možete kupiti u prodavnicama auto delova ili poručiti putem interneta.

Najbrži tehnički pregled i registracija u Beogradu

Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa dodatnom opremom ili bilo kojim delom koji se tiče tehničkog pregleda i registracije, budite slobodni da nas kontaktirate. DON registracija ima veliki centar za tehnički pregled i registraciju vozila na Vilinim vodama. Telefonom nas možete dobiti radnim danima od 9-17h i subotom od 9-14h. Takođe, tu je i naš mejl ako je potrebno poslati i neku fotografiju.

Jedan smo od najvećih centara u Beogradu koji vam pruža širok spektar usluga. Kod nas završavate sve u vezi automobila, pod jednim krovom bez čekanja u redovima. Istražite dodatno naš sajt i saznajte kako vam sve možemo pomoći.

Scroll to Top