Top 5 najukusnijih uskršnjih slatkiša

Baklave servirane na tacni

Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, koji se osim u Srbiji, slavi širom sveta, gde god da ima naših ljudi i drugih pripadnika pravoslavne veroispovesti. Pored mnogobrojnih običaja na ovaj dan, pripremanje raznih đakonija, a posebno slatkiša je ono što nas veoma raduje

Torta za Uskrs je obavezna, ali je običaj da se se pored toga pripremaju i mnogbrojne druge poslastice kao što su kolači koji su tradicionalno na uskršnjoj trpezi. Zato, ukoliko želite da oduševite svoje ukućane i pripremite im neke od najboljih recepata, nastavite sa čitanjem teksta.

U ovom blogu ćemo vam predstaviti pet najukusnijih poslastica za Uskrs koje se tradicionalno pripremaju u Srbiji i ne postoji osoba koja ih ne voli.

Pogledajte naše ideje i proverite šta je sve potrebno od sastojaka za svaki od ovih kolača.

#1 Pletenica – simboličan oblik i još lepši ukus

Pletenica je jedan od najpoznatijih kolača koji se pripremaju za Uskrs. Ona predstavlja simbol povezanosti i jedinstva, što joj daje posebnu vrednost kada je ovaj praznik u pitanju. 

Uz to je i izuzetno ukusna, zanimljivog oblika i jednostavno se priprema.  

Sastojci koji su potrebni za pripremu pletenice su brašno, kvasac, mleko, šećer, so, jaja, puter i rum. Nakon što se testo umesi, ostavlja se da naraste, a zatim se pletenica peče u rerni dok ne dobije lepu, zlatno smeđu boju.

Tada ćete znati da je gotova, pa nakon toga sačekajte da se malo ohladi i navalite!

#2 Uskršnji kolač – nema bake koja ga nije pravila

Uskršnji kolač je takođe nezaobilazna poslastica na uskršnjoj trpezi, a nema bake koja ne voli da ga servira odmah nakon obilnog uskršnjeg ručka, da svima malo podigne šećer!

Testo se pravi od brašna, mleka, kvasca, jaja, maslaca i šećera, a nakon što se umesi, ostavi se da odstoji. Zatim se testo oblikuje u kolač, premaže umućenim jajetom i peče u rerni dok ne dobije smeđu boju.

Postoji veliki broj varijacija na temu šta se sve može dodati kao ukrasno/ukusni detalj, a najčešće se radi o višnjama i drugom bobičastom voću, koje daje poseban šmek.

Kolač od višnje na tanjiru

#3 Kolač sa orasima – jednostavan recept i savršen ukus

Kolač sa orasima je jedan od najukusnijih kolača koje možete pripremiti za Uskrs. Sastojci za ovaj kolač su kao i kod većine ovih jednostavnih domaćih kolača slični, a to su brašno, kvasac, mleko, jaja, šećer, so, puter, orašasti plodovi i med

Kada se testo umesi, ostavlja se da naraste, a zatim se dodaju naseckani orašasti plodovi i med. Kolač se zatim peče u rerni dok ne dobija lepu boju i hrskavost, dok ostavljamo vama da sami procenite koliki vam stepen zapečenosti odgovara, jer ukusi su drugačiji!

#4 Sirnica – omiljena slana poslastica

Iako vas u samom tekstu mahom podsećamo na neke od čuvenih poslastica i dajemo vam ideje kako da zasladite ukućane nakon obilnog ručka, na spisku je morao da se nađe i ovaj slani užitak, koji se topi u ustima, pa i bolje od slatkiša.

Uskrs jeste čest termin za pripremu sirnice, ali ne postoji datum kada ona nije dobar doručak.

Sirnica je tradicionalni uskršnji doručak, koji se pravi od kora koje se umese od brašna, kvasca, mleka, jaja i maslaca. Fil se pravi od sira, jaja, kisele pavlake, soli i bibera

Kada se slože jedna na drugu, kore se peku u dobro zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi sve dok ne porumene.

#5 Baklava – najbolje za kraj

Baklava je slatki kolač koji se sastoji od slojeva tankih kora i fila od oraha i meda

Baklava se pravi tako što se tanko razvija testo, a zatim se filuje naseckanim orasima i medom. Slojevi se stavljaju jedan na drugi, a zatim se kolač peče u rerni.

Preliv za baklavu sastoji se od vode, šećera i soka od jednog limuna koji je proključao. Nakon ključanja se sirup kuva 10 minuta i zatim dodaje na ohlađenu baklavu, a dobili ste savršenu slatku poslasticu, koja se može posužiti i za bilo koji vid proslave.

Pletenica, uskršnji kolač, kolač sa orasima, sirnica i baklava su samo neke od poslastica koje se mogu naći na uskršnjoj trpezi. Važno je naglasiti da se priprema ovih poslastica često započinje na Veliki petak, a završava se na dan Uskrsa. Bez obzira na to koju poslasticu izaberete, ona će sigurno učiniti vašu uskršnju trpezu još bogatijom i ukusnijom.

U Srbiji se održava i takmičenje u pravljenju uskršnjih kolača, koje se zove „Vaskršnji kolač“, i svake godine se održava u drugom gradu. Učesnici takmičenja pripremaju kolače u skladu sa svojim receptima, a stručni žiri određuje pobednika. Ovo takmičenje privlači mnogo pažnje medija i javnosti, a pobednički kolač se često nađe na trpezi kod mnogih porodica tokom Uskrsa. 

Za još zanimljivih i korisnih tekstova, čitajte naš magazin!

Scroll to Top