Osnovni alati koje svako domaćinstvo treba da poseduje

Dobro opremljen dom alatom je pravilo za efikasno obavljanje svakodnevnih zadataka i rešavanje raznih kvarova. Iako se definicija osnovnog kućnog alata može razlikovati u skladu sa individualnim potrebama, postoje određeni osnovni alati koje svaki dom treba da ima. Od jednostavnih popravki do redovnog održavanja, posedovanje odgovarajućeg alata može uštedeti vreme, novac i energiju.

Osiguravanjem prisustva ovih osnovnih alata, vlasnici kuća mogu rešiti manje popravke, čime nećete morati za svaku sitnicu da zovete majstore i dodatno gubite vreme i novac.

Osnovni kućni alati za sitne popravke

U kući se često dešavaju sitni kvarovi, koji naravno ne oduzimaju mnogo vremena niti su previše zahtevni i naporni, ali zahtevaju određeno znanje i alat. Kao na primer utičnica, da bi je izvadili iz zida, potreban nam je samo mali šrafciger i 5, 6 krugova šrafcigerom. Neki od osnovnih alata za najsitnije popravke u kuči zapravo jesu:

 • Bušilice: omogućavaju brzo i efikasno bušenje, pričvršćivanje i šrafljenje, eliminišući potrebu za ručnim naporom.
 • Čekić: Robustan, višenamenski čekić predstavlja najosnovniji alat za utiskivanje eksera i obavljanje osnovnih stolarskih poslova oko kuće.
 • Klešta: Asortiman klešta, poput podesivih klešta, klešta sa uskom ivicom i klešta za zaključavanje, ključan je za hvatanje, savijanje i sečenje žica, kao i za rešavanje problema sa vodovodom.
 • Metar: Precizna merenja su obavezna za bilo koji projekat, zbog čega je metar neophodan alat za postizanje preciznosti u stolarskim radovima, sklapanju nameštaja i unutrašnjem dizajnu.
 • Univerzalni nož: Univerzalni nož pomaže pri sečenju materijala poput kartona, tepiha i plastike, olakšavajući razne zadatke kao što su otvaranje paketa i manje popravke.
 • Ključ za zatezanje: Kolekcija ključeva, uključujući ključeve za podešavanje i ključeve za matice, omogućava vlasnicima kuća da stežu ili otpuštaju matice i šrafove, popravljaju vodovodne instalacije i rešavaju mehaničke probleme.
 • Set šrafcigera: Kompletna kolekcija šrafcigera, uključujući ravne i krstaste glave, neophodna je za sklapanje nameštaja, popravljanje labavih fiksnih elemenata i obavljanje raznih kućnih zadataka. Možete zategnuti šarke na vratima kuhinjskih polica ili čak pričvrstiti crevo na usisivaču.
 • Libela – vaser vaga: Održavanje ravnoteže i poravnanja je najčešće za kačenje polica, slika i drugih zidnih elemenata, zbog čega je libela neophodan alat za postizanje profesionalnih rezultata.
 • Testera: Bilo da je u pitanju ručna testera ili električna testera, važno je imati testeru pri ruci za sečenje drveta, plastike i drugih materijala tokom raznih radova i popravki u kući.
 • Baterijska lampa: Baterijska lampa, iako zvuči kao ne toliko neophodan alat, tokom nestanka struje, aktivnosti na otvorenom i situacija koje zahtevaju poboljšanu vidljivost u slabo osvetljenim delovima kuće, lampa je nešto bez čega se ne može.
 • Zaštitna oprema: Uključujući predmete poput radnih rukavica, zaštitnih naočara i kompleta za prvu pomoć, osigurava ličnu zaštitu i spremnost za rešavanje manjih povreda i nesreća tokom kućnih zadataka.

Ovi osnovni alati će vam olakšati najsitnije popravke koje sami možete bez ikakve intervencije majstora obaviti bez ikakvog problema.

Održavanje bašte i dvorišta

Kada je u pitanju održavanje bašte i dvorišta, nekoliko alata je neophodno zaza održavanje lepote vašeg dvorišta i bašte. Baštenske makaze omogućavaju precizno orezivanje biljaka i grmova cveća, pružajući bašti uredan i očuvan izgled.

Grabulje su najbolji alat za skupljanje lišća, grančica i drugog otpada, čime se održava čistoća dvorišta i omogućava zdrav rast biljaka. Lopate su obavezne za kopanje, presađivanje biljaka i postavljanje novih baštenskih površina, pružajući osnovnu pomoć za rad u bašti.

Osim toga, baštenske ručne kosilice mogu biti korisne za održavanje manjih travnatih površina bez potrebe za angažovanjem profesionalnih usluga održavanja. Kvalitetni sistem za navodnjavanje, iako ne spadaju u osnovni alat poput creva, ali takođe mogu biti veoma značajne za održavanje zdravog rasta biljaka, osiguravajući optimalnu vlažnost tla i minimalizujući potrebu za ručnim zalivanjem.

Organizacija i skladištenje alata

Efikasna organizacija i skladištenje alata izuzetno olakšava održavanje urednog i funkcionalnog radnog prostora. Velike kutije i koferi za alat omogućavaju organizovano skladištenje alata i dodatnih delova, olakšavajući njihovo pronalaženje prilikom upotrebe. Podešavanje polica za alat po potrebi omogućava efikasnu upotrebu prostora u radionici ili prostoriji za održavanje alata, omogućavajući organizovanje alata prema vrsti, veličini ili funkciji.

Takođe, dodatni elementi kao što su pločice za kačenje alata ili sklopive radne površine mogu unaprediti radni prostor, pružajući više prostora za rad i olakšavajući pristup često korišćenim alatima. Uz dobro organizovanu radionicu, svaki alat je lako dostupan i spreman za korišćenje, čime se poboljšava efikasnost i produktivnost prilikom obavljanja različitih zadataka.

Organizacija kablova i električnih produžnih kablova takođe može biti izuzetno korisno za održavanje bezbednog i urednog radnog okruženja, minimizirajući rizik od povreda i olakšavajući pristup struji za različite električne alate.

Posedovanje osnovnog alata nije samo praktično već i omogućava vlasnicima kuća da reše svakodnevne izazove bez potrebe za profesionalnom pomoći majstora. Investiranjem u ove osnovne alate, domaćinstva mogu biti nezavisna od majstora i na taj način samostalno izvršavati najmanje i najlakše domaćinske posliće.

Redovno održavanje i male popravke postaju lakše uz pravi set alata, što domaćinstvima omogućava da se ponose svojom sposobnošću održavanja svojih domova. Zapamtite, dobro opremljen dom alatima je spreman dom, spreman da se nosi sa bilo kojom neočekivanom situacijom koja može da se pojavi.

Scroll to Top