Nekoliko saveta za povoljno i praktično uređenje domaćinstva

Sa sve većim brojem ljudi i sve intenzivnijom urbanizacijom, potrebe nam se menjaju. Konstantne inovacije su neophodne kako bismo se prilagodili ubrzanom tempu, a to se odnosi i na naš dom.

Kako možemo olakšati sebi da nam dom bude što sređeniji uz što manje napore? Pročitajte odgovor na ovo pitanje u daljem tekstu!

Birajte podne površine koje se lako čiste

Ukoliko su vam ušteda vremena i fizički lakše opcije prioritet, laminat je definitivno izbor za vas. Iako parket možda deluje kao lepša opcija, laminati su danas dosta napredovali. Laminat je najčešće korišćena drvena podloga u svetu. On se lako ugrađuje, cena mu je niska i veoma je otporan na habanje.

Druga opcija jesu pločice, ali bez podnog grejanja ovo je loša opcija jer je to jako hladan materijal.

Linoleum je popularna opcija, vrlo je čest u upotrebi i veoma je povoljan, ali mu je nedostatak lako habanje.

Održavanje mogu otežati tepisi, staze i tome slično, pogotovo ako u svom domu imate ljubimca. Ukoliko ipak želite da vam oni krase dom, preporuka su tepisi sa kraćom dlakom radi lakšeg pranja. Takođe ne bi bilo loše da potražite tepihe koji imaju gumenu površinu na donjoj strani kako biste izbegli neželjeno pomeranje.

Kupujte multifunkcionalan nameštaj

Ovo je veoma efikasan način da uštedite na prostoru i organizaciji. Sada je već veoma prisutno da nameštaj bude tzv. 3 u 1 odnosno da u isto vreme može biti na primer sto, stolica i polica.

Ovo je posebno korisno za stanove manje kvadrature, na primer u studentskim domovima, iznajmljenim stanovima itd.

Ne dozvolite da vas mrzi da sklopite nameštaj sami

Ogroman broj proizvođača trenutno kao opciju ima dostavu nameštaja u kutiji na ličnu adresu. Ova metoda će vas spasiti od nošenja teškog nameštaja, plaćanja firmi za selidbu i drugih komplikacija.

Nameštaj ove vrste uvek dolazi sa detaljnim uputstvom i njegovo sklapanje čak može biti interesantna porodična aktivnost. Kada završite sa sklapanjem bićete ponosni na sebe i leđa će vam ostati netaknuta!

Okačite što više stvari u kuhinji

Pune fioke i haos u kuhinji mogu izazvati nervozu. Savet za prevazilaženje ovoga jeste da što više escajga i pomoćnih elemenata u kuhinji okačite na zid.  Ovako ne samo da ćete imati više mesta u fiokama i komodama, nego će vam i sve što vam zatreba biti pregledno i na dohvat ruke.

Staklo je u modi

Stakleni stolovi su sve popularniji zbog raznih prednosti koje idu uz njih. Za početak, trenutno vlada trend minimalističkih postavki u kućama i kancelarijama i teški drveni stolovi polako izlaze iz upotrebe.

Sekundarno, stakleni sto dosta je praktičnija opcija što se prostora tiče i definitivno će vam olakšati život, pogotovo u malim prostorijama i stanovima.

Na kraju krajeva, sa staklom ne morate da razmišljate o uklapanju boja i materijala – on će se uklopiti u sve!

Klub stolovi – ušteda prostora

Sigurno ste negde videli ovu vrstu stočića. To su uglavnom 3 stočića različite visine koji se savršeno uklapaju jedan u drugi.

Ovo je veoma efikasno rešenje za situaciju kada vam dolaze gosti i svi borave u jednoj prostoriji, te vam je potrebna veća površina za posluženje, njihove stvari i slično. Nakon upotrebe, oni se jednostavno uklope jedan u drugi i ponovo zauzimaju mesto samo jednog stola.

Postoji mnogo različitih modela ovakvih stolova i možete ih naći u raznim bojama, materijalima i oblicima.

Dosta kompanija nudi mogućnost samostalnog sklapanja ovih stolova, što s obzirom na njihovu veličinu ne predstavlja problem.

Napravite prostor za stvari ispod kreveta

Bilo da ugradite fioke u krevet ili napravite mesto za stvari ispod dušeka, ova opcija je idealna za odlaganje stvari koje retko koristite.

Na primer u ovom prostoru možete držati zimsku odeću, obuću, sportske rekvizite koje koristite samo par puta godišnje, posteljinu za krevet koja zauzima puno mesta itd.

Ormari i police do plafona

Ušteda prostora tako što će vam ormari i police ići u visinu, a ne širinu i dužinu daje vam mogućnost da sačuvani prostor popunite nečime što vas zaista ispunjava.

Pravilo je isto kao i u prethodnom savetu – u najvišim delovima ormara trebalo bi da držite stvari koje relativno retko koristite kako bi vam one koje koristite češće bile na odgovarajućoj visini i na dohvat ruke.

Na osnovu ovih predloga zaključujemo da nam nije potrebna velika i skupa kuća ili stan da bismo bili zadovoljni u njoj. Sve što nam treba je da pametno iskoristimo prostor i dobro istražimo opcije pre nego što se damo u akciju preuređivanja doma.

Scroll to Top