Šta su pumpe za vodu i čemu su namenjene?

čovek zaliva biljke

Voda je esencijalni resurs za održavanje života na našoj planeti, bilo da se koristi za piće, navodnjavanje poljoprivrednih kultura, snabdevanje industrije ili održavanje higijene. 

Međutim, kako bismo iskoristili ovaj dragoceni resurs, često moramo preneti vodu s jednog mesta na drugo. Tu nastupaju pumpe za vodu. U ovom tekstu istražićemo šta su pumpe za vodu, kako funkcionišu i čemu su namenjene, a posebno ćemo se osvrnuti na baštenske pumpe za vodu. 

Pumpe za vodu – snaga za prenos tečnosti

Pumpe za vodu su uređaji koji koriste mehaničku snagu da izvlače vodu iz izvora i prenose je na željeno odredište. Mogu biti različitih veličina i snaga, u zavisnosti od namene i zahteva.

S druge strane, baštenske pumpe za vodu su kompaktne i prenosive pumpe koje su posebno dizajnirane za upotrebu u baštama. One takođe koriste mehaničku snagu da izvlače vodu iz izvora, kao što su bunari i rezervoari, a zatim ih prenose do željenih područja u vašem dvorištu. 

Obično su manje snage u poređenju sa industrijskim ili kućnim pumpama, ali su dovoljno efikasne za različite zadatke u okviru domaćinstva. 

One su potrebne gotovo svakoj kući sa dvorištem, a na ovom linku možete pogledati ponudu različitih baštenskih pumpi visokog kvaliteta: https://najpovoljnijialati.rs/kategorija/bastenski-alat/pumpe-za-vodu/.

Funkcija pumpi za vodu

Pumpe za vodu imaju nekoliko različitih namena, a u nastavku ćemo navesti najvažnije.

  • Snabdevanje domaćinstava i komercijalnih objekata: Pumpe za vodu igraju ključnu ulogu u snabdevanju domova i komercijalnih objekata vodom za piće, pranje i druge svakodnevne potrebe. One mogu izvlačiti vodu iz bunara, cisterni ili reka i preneti je u sisteme vodosnabdevanja.
  • Navodnjavanje: Poljoprivreda je jedna od najvažnijih industrija koja zavisi od pumpanja vode. Pumpe za vodu omogućavaju navodnjavanje poljoprivrednih kultura, bilo da se koristi za male bašte ili velike farme. Ove pumpe obezbeđuju ravnomerno zalivanje biljaka, čime se poboljšava prinos i produktivnost.
  • Industrijska upotreba: Industrijske operacije često zahtevaju velike količine vode za proizvodne procese, hlađenje i održavanje. Pumpe za vodu se koriste za snabdevanje ovih industrija vodom iz reka, jezera ili dubljih izvora. Takođe, pumpe za vodu se koriste u hemijskoj industriji, rafinerijama i rudarskim operacijama za prenos tečnosti kao što su ulja, hemikalije ili otpadne vode.
  • Protivpožarni sistemi: U slučaju požara, brz pristup vodi je ključan. Pumpe za vodu se koriste za snabdevanje protivpožarnih sistema, kako bi se obezbedio adekvatan pritisak i protok vode za gašenje vatre.
  • Vodovodi i kanalizacija: Pumpe za vodu se takođe koriste u sistemima vodovoda i kanalizacije za prenos vode i otpadnih materija. Ove pumpe omogućavaju efikasno odvođenje otpadnih voda iz domaćinstava i javnih mesta.

navodnjavanje cevi

Baštenske pumpe za vodu – namena

Glavna namena baštenskih pumpi za vodu je zalivanje biljaka. One omogućavaju snabdevanje vodom čak i kada izvor vode nije blizu vrta. Baštenske pumpe efikasno crpe vodu iz bunara, rezervoara ili drugih izvora, a zatim je prenose do rasprskivača ili creva za zalivanje. Ovo vam omogućava ravnomerno zalivanje biljaka, čime se održava njihovo zdravlje i rast.

Baštenske pumpe za vodu takođe mogu poslužiti za stvaranje lepe fontane ili jezerca u vašem vrtu. One mogu izvlačiti vodu iz rezervoara ili dubljih izvora, a zatim je pumpati kroz fontane ili stvoriti kaskade vode u jezerima. Ovo stvara estetski privlačan element i dodaje prirodnu atmosferu svežine u vrtu.

Mogu biti korisne i za pružanje vode za baštenske alate kao što su prskalice, pištolji za prskanje ili sistemi za navodnjavanje kap po kap. One obezbeđuju dovoljan pritisak i protok vode za efikasno korišćenje ovih alata, olakšavajući održavanje vašeg vrta i biljaka. 

Ako imate rezervoare za sakupljanje vode, baštenske pumpe mogu vam pomoći da ispraznite njihov sadržaj tamo gde je potrebno. To je posebno korisno kada želite preneti vodu s jednog mesta na drugo ili je iskoristiti za navodnjavanje.

Vrste pumpi za vodu 

Postoje različite vrste pumpi za vodu, a neke od one koje se najviše koriste su: 

  • Centrifugalne 
  • Potapajuće 
  • Vretenaste 
  • Vijačne 
  • Periferne

Najčešće korištene su centrifugalne pumpe za vodu. One koriste rotirajući disk, nazvan „rotor“, koji ubrzava vodu i stvara centrifugalnu silu koja je gura prema spolja, stvarajući pritisak. Centrifugalne pumpe su efikasne i pogodne za širok spektar primena, uključujući kućnu upotrebu, navodnjavanje i industrijske svrhe.

Pumpe s dubinskim potapajućim motorom se koriste za crpljenje vode iz dubokih bunara ili rezervoara. Imaju potapajući motor koji je smešten u vodi i povezan sa sistemom pumpi. Ova vrsta pumpe je pogodna za duboke bunare jer mogu izvlačiti vodu sa velikim pritiskom.

Rotirajuće vreteno koriste vretenaste pumpe kako bi gurale vodu kroz cevi. One su pogodne za rad s visokim pritiscima i mogu se koristiti u industriji, sistemima za požarne sprinklere ili za navodnjavanje na većim površinama.

Vijačne pumpe koriste vijačni mehanizam za prenos vode. Imaju vijak koji se okreće unutar cilindra, stvarajući pritisak i gurajući vodu napred. Vijačne pumpe su pogodne za prenos tečnosti sa visokim sadržajem čvrstih čestica, kao što su mulj ili otpadne vode. Takođe se često koriste za ispumpavanje viših visinskih razlika.

Periferne pumpe koriste perifernu akciju za stvaranje pritiska. Imaju centrifugalni rotor s perifernim kanalom koji brzo rotira, stvarajući pritisak i guranje vode prema izlazu. Periferne pumpe su često korištene u domaćinstvima za snabdevanje vodom iz bunara, baštenskih fontana ili manjih sistema navodnjavanja.

Pumpe za vodu su nezamenjiv alat za prenos vode s jednog mesta na drugo.

Bez njih, mnoge od naših svakodnevnih aktivnosti bi bile nemoguće. Bilo da nam omogućavaju pristup čistoj vodi za piće, podržavaju poljoprivredu ili održavaju industriju, ove pumpe su ključni činioci održavanja protoka života. Stoga, trebamo ceniti i razumeti njihovu važnost u održavanju našeg svakodnevnog funkcionisanja.

Scroll to Top