Kako se vrši balansiranje guma?

Balansiranje guma je ključni korak u održavanju točkova, ali koji, uprkos tome, nekad ostaje zanemaren. Ovaj proces ima veliki uticaj na trajnost guma i čak na sigurnost vožnje, pa bi nakon svake montaže pneumatika trebalo izvršiti i balansiranje.

Zašto je balansiranje guma važno?

Balansiranje guma se odnosi na ravnotežu težine guma i točkova kako bi se izjednačila distribucija mase. Neuravnotežena masa točkova može da uzrokuje vibracije u vozilu pri određenim brzinama, što ne samo da smanjuje udobnost vožnje, već zahteva i veće angažovanje vozača. Osim toga, neravnoteža dovodi do nejednakog habanja guma i ubrzava njihovu istrošenost.

Uravnoteženje mase točkova nije nešto što možete da obavite sami, već morate da posetite vulkanizera. On ima specijalizovanu mašinu, takozvanu balanserku, kojom se precizno obavlja balansiranje guma.

Proces balansiranja

Gume se najpre skidaju sa vozila i pažljivo pregledaju, kako bi se otkrila eventualna oštećenja ili nepravilnosti.

Svaka guma se stavlja na specijalnu mašinu poznatu kao balanserka. Ova mašina ima senzore koji očitavaju neravnotežu gume.

Balanseka rotira gumu i detektuje neravnotežu merenjem promena težišta gume dok se okreće. Na osnovu ovih podataka, mašina određuje gde je potrebno dodati tegove kako bi se postigla ravnoteža.

Kada se izvrši dodavanje kontrateže, guma se ponovo stavlja na balanserku kako bi se proverilo da li je neravnoteža uklonjena i da li je postignuta optimalna ravnoteža.

Nakon što se uspostavi balans, gume se ponovo montiraju na vozilo. Točkovi su sada ravnomerno uravnoteženi, što dovodi do bolje vožnje i manjeg habanja guma.

Redovno balansiranje guma ne samo da poboljšava udobnost vožnje već i produžava životni vek guma, štedeći vam novac na duže staze.

Vuklanizer Beograd izvršiće precizno balansiranje guma vašeg četvorotočkaša, a ponudiće vam i adekvatno skladištenje pneumatika koje trenutno ne koristite.

Hotel za gume – Važnost pravilnog skladištenja

Kao vlasnik automobila, znate koliko je važno brinuti se o svakom aspektu svog vozila. Međutim, neretko se zanemaruje pravilno skladištenje guma. Upravo kao što biste pronašli idealan hotel za sebe ili svoje goste, tako je i pravilno skladištenje guma neophodno za njihov dugotrajni život, a u tu svrhu vulkanizeri nude uslugu Hotel za gume.

Gume vašeg vozila su direktno odgovorne za vašu sigurnost i udobnost tokom vožnje. Pravilno skladištenje pneumatika koje trenutno ne koristite ima ključni uticaj na njihovu efikasnost i trajnost.

Međutim, čak i oni savesni vozači koji znaju sve principe pravilnog skladištenja, često nisu u mogućnosti da svu tu pažnju posvete gumama. Zato je dobro potražiti Hotel za gume. To je mesto gde će one biti zbrinute po svim standardima i preporukama i spremno dočekati sledeću montažu.

Pre skladištenja u Hotelu za gume, one će biti temeljno oprane i očišćene od kamenčića, blata i slično. Važno je da se uskladište suve.

U Hotelu za gume zakupljujete prostor u regalima ili na policama, koji je suvo i tamno mesto za skladištenje guma i u kome se održava oprimalna temperatura.

Deformacije guma ovde nisu opcija, jer vulkanizeri koji nude ovu uslugu znaju da li ih treba skladištiti vertikalno ili horizontalno, kako i koliko često ih rotirati…

Pravilno skladištenje guma je ključno za produženje njihovog životnog veka i očuvanje njihovih performansi. Baš kao što birate najbolji hotel za sebe, tako i gume vašeg automobila zaslužuju najbolji tretman tokom perioda kada nisu u upotrebi.

A kada dođe vreme za ponovnu montažu, gume ćete pronaći u najboljem stanju, a vulkanizer će vas podsetiti i na neophodnost da se točkovi i ovaj put balansiraju.

Scroll to Top