Kada treba da posetite fizijatra?

Niko ne voli da ide kod doktora ako ne mora, međutim, određena stanja, bolesti ili povrede, jednostavno zahtevaju stručnu medicinsku pomoć.

Ukoliko ste povredili kost, mišić, ili neko drugo meko tkivo, obično ćete pomisliti na jednu od dve moguće solucije – poseta doktoru sportske medicine, ili odlazak kod ortopedskog hirurga. To naravno zavisi od prirode povrede koja vas je zadesila.

Međutim, daleko od toga da je lečenje mišićno-skeletnih povreda ograničeno samo na ove specijaliste. Štaviše, fizijatri se neretko bave istim problemima za koje se specijalizuju ortopedi i doktori sportske medicine. Od ključne važnosti je da prepoznate kada i kome da se obratite za pomoć, a najbolji fizijatar u Beogradu sposoban je da reši većinu problema koji vas muče.

Naravno, ukoliko vam nije potrebna operacija kičme ili zgloba. U tom slučaju neophodna je poseta ortopedskom hirurgu.

Dijagnostika i lečenje kod fizijatra

Detaljni pregled mišićno-skeletnog sistema, obično je prvi korak dijagnostičkog pregleda kod fizijatra, koji u tu svrhu koriste specijalnu dijagnostičku opremu. To čine kako bi pravilno pregledali i analizirali stanje koštanih, mišićnih i nervnih tkiva, u čitavom telu.

Kako bi kompetirali dijagnozu, fizijatri će utvrditi da li pacijent ima neko od postojećih medicinskih stanja (najčešće mišićno-skeletna i neurološka), zbog kojih se ne oseća dobro.

Fizijatri izuzetno cene “višestrani” pogled na medicinu koji poseduju, a jedan od osnovnih zadataka fizijatrije je pravilna edukacija pacijenta o njegovoj dijagnozi, trenutnom stanju i postupku lečenja.

Takođe, bitno je naglasiti da uzmaju u obzir svaki aspekt života svog pacijenta, sagledavajući situaciju iz više uglova. Na primer, razmatraju vrstu posla kojim se bavi i da li on uključuje potencijalne fizičke napore, svakodnevne fizičke aktivnosti (i nedostatak istih), psihološke i emocionalne aspekte i još mnogo toga.

Medicinski stručnjaci imaju tendenciju da opisuju fizijatriju kao rehabilitacionu medicinu tj. granu koja se fokusira na dijagnostiku, lečenje, ali i prevenciju povreda, koje uključuju nerve, kosti, mišiće i mozak.

Zapravo, cilj ove grane medicine je da poboljša funkcije pacijenta do maksimalnog potencijala. Ovakvim pristupom, fizijatri nastoje da smanje stepen bola (npr. u leđima) pacijenta, uz istovremeno poboljšanje ukupnog kvaliteta života.

Jednostavno rečeno, fizijatri sagledavaju stanje pacijenta iz više uglova, dok se problemi leče na konzervtivan način.

Neki primeri fizijatrijskog tretmana

 • Utvrđivanje benefita za pacijenta putem terapije vežbanjem, kao i uspostavljanje režima fizikalne terapije.
 • Pružanje medicinskih saveta pacijentima, što uključuje i savete za poboljšanje zdravstvenog stanja čitavog organizma. Ovaj proces može uključivati i savete o promeni načina života, posebno ukoliko je pacijent pušač, ili pati od gojaznosti.
 • Uspostavljanje čvrstog odnosa između pacijenta i lekara i prepisivanje lekova protiv bolova, ukoliko su pacijentu u tom trenutku neophodni.
 • Tretman područja pogođenih bolovima minimalno invazivnim inekcijama, koje se pacijentu obično daju uz pomoć ultrazvuka, ili rendgenskog snimanja. Cilj je, naravno, da se vrati funkcija bolom pogođenim područjima i omogući maksimalna pokretljivost.
 • Preporuka za alternativni vid terapije, poput akupunkture ili tai čija, uz dodatnu psihosocijalnu podršku.

Iako ovih nekoliko primera ukuljučuje samo mali spektar primera fizijatrijskog lečenja, verovatno možete uočiti trend da su metode minimalno invazivne, kao i da postoji visok stepen emotivnog i mentalnog prilagođavanja potrebama pacijenta.

Ukoliko vaš fizijatar smatra da je operacija jedino rešenje za vas, preporučiće vas specijalisti, kako biste dobili drugo mišljenje.

Kada treba da posetite fizijatra

Postoje različiti razlozi za posetu određenom lekaru specijalisti, a pomoć fizijatra trebalo bi da zatražite u sledećim situacijama:

 • Postoji neka vrsta hroničnog stanja ili problema. Moguće da je u pitanju bolest, invaliditet, ili prethodno neuspešno lečenje. Možda samo patite od hroničnog bola, poput išijasa, ili fibromijalgije, ili fizičke povrede koja se stalno javlja iznova. Upravo u ovakvim situacijama fizijatri su prava adresa za Vas.
 • Oporavak nakon teške operacije. Ne znači da za vas bol nije stvaran i nepodnošljiv, ukoliko se ne može identifikovati u medicinskim knjigama. Fizijitar se pre svega fokusira na brigu o pacijentima i na rešavanje njihovih stvarnih problema.
 • Prisutno je stanje koje vam onemogućava svakodnevno normalno funkcionisanje. Moguće da ste imali nesreću da pretrpite moždani udar, ili ste možda rođeni sa određenim stanjem, koje vam onemogućava da vodite život kakav želite. Tu takođe spadaju traumatske povrede mozga ili kičmene moždine.
 • Razmišljate o operativnom zahvatu, kao rešenju vaših muka. Fizijatri će učiniti sve što je u njihovoj moći da izbegnete hirurški zahvat, ukoliko nije baš neophodan. Možda će poseta fizijatru rešiti vaše probleme.

Ovde je, naravno, reč o nekim opštim primerima, a svaki specifičan problem zahteva detaljnu dijagnostiku. Ukoliko vam je potrebna medicinska nega, dobro razmislite o fizijatriji. Ovi doktori leče sve pacijente, bez obzira na godine.

Najčešća medicinska stanja koja leče fizijatri

Već ste imali prilike da otprilike steknete uvid čime se bavi fizijatrija, a ovo su neka specifična zdravstvena stanja gde će vam fizijatri biti od velike pomoći:

 • Oporavak od moždanog udara
 • Traumatske povrede mozga i kičmene moždine
 • Bol u vratu i leđima
 • Hernija i uklještenje diska
 • Išijas
 • Fibromijalgija
 • Sportske povrede
 • Artritis
 • Parkinsonova bolest
 • Fantomski bol kod amputiranih udova
 • Multipla skleroza
 • Oporavak nakon lečenja od karcinoma

Naravno, opet smo nabrojali samo pojedina stanja kod kojih je fizijatar od velike pomoći. Drugim rečima, ukoliko vam nije neophodna operacija, poseta fizijatru može biti odličan izbor za rešenje vaših akutnih, ili hroničnih problema.

U svakom slučaju, na vašem je lekaru, bez obzira na specijalizaciju, da prvo razmotri konzervativne metode lečenja, pre nego što vas pošalje “pod nož”.

Nažalost, određeni zahvati, poput artroskopije, spinalne fuzije, zamene zgloba, osteotomije ili “popravke” oštećenih mekih tkiva (pokidanih tetiva ili ligamenta) – nemogući su bez posete ortopedskom hirurgu.

Na kraju, konzervativni tretmani ipak nisu rešenje za sve. Međutim, nakon oporavka od teških operacija, sasvim sigurno ćete ponovo zakucati na vrata fizijatra, da vas dodatno “popravi” i povrati energiju i vitalnost.

Scroll to Top