5 saveta – Šta uzeti u obzir pri kupovini polovnog automobila?

Kontrolna tabla automobila sa narandžastim brojevima koji pokazuju brzinu.

Kada se upuštate u proces kupovine polovnog automobila, važno je imati na umu da razmotrite više faktora kako biste izabrali najbolju opciju. U nastavku teksta, istražićemo pet ključnih saveta koji će vam omogućiti da se bolje pripremite za ovaj proces i minimizirate rizike.

Pregled tržišta polovnih automobila – kakav polovni automobil želite da kupite?

Pre nego što donesete bilo kakvu odluku, obavite temeljno istraživanje tržišta polovnih automobila. Proučite popularne modele, njihove karakteristike i prosečne cene. Ovo vam pomaže da steknete bolju predstavu o tome šta možete očekivati u pogledu raspona cena i kvaliteta vozila. 

Polazna tačka uvek je ili koji automobil želite da kupite, ili budžet kojim raspolažete. Takođe, važno je obratiti pažnju da li automobil kupujete od fizičkog lica ili agencije – ovde postoji razlika da li ima dodatnih troškova u vidu provizije. Međutim, kada je u pitanju otkup automobila od iskusnih dilera, imate sigurnost da je vozilo na pravi način procenjeno i pregledano pre dalje prodaje.

Pored budžeta, ovo su odgovori na pitanja, koji će vam značajno suziti pretragu i pomoći da donesete najbolju odluku:

  • Koliko često vozite
  • Kolike razdaljine prelazite
  • Koliko vam je budžet ne samo za kupovinu, već i za gorivo i održavanje

Tehnički pregled i stanje vozila

Nakon što ste identifikovali automobil koji vas interesuje, obavezno izvršite detaljan tehnički pregled. Ovo uključuje pregled motora, transmisije, kočnica, vešanja i svih ključnih sistema. Ako niste stručnjak, razmotrite angažovanje mehaničara kako biste identifikovali moguće probleme ili potencijalne nedostatke.

Obavezno proverite motor automobila, ukoliko nemate iskusnog mehaničara sa sobom postoji nekoliko stvari koje i sami možete proveriti. Najbolja opcija je otvaranje haube, možete spolja proveriti da li postoje znakovi rđe na motoru. Zatim, stanje ulja je veoma bitno proveriti – ovo je jedan od znakova da li je automobil na pravi način održavan. Otvorite poklopac, izvadite i proverite količinu ulja, odnosno do kog nivoa se ulje nalazi – ovako ćete proveriti da li ima dovoljno ulja u motoru. Takođe, boja ulja govori mnogo – ukoliko je boja crna, ovo ukazuje na to da ulje nije redovno menjano i da bi ga trebalo što pre zameniti u cilju ispravnosti i dugotrajnosti automobila.

Test vožnja – obavezno zatražite od trenutnog vlasnika, bilo da se radi o fizičkom licu ili agenciji da provozate automobil. Sedite na vozačevo mesto, proverite signalnu tablu, da li svi signalni dugmići rade, brisači, menjač, svetla, pokazivači stanja goriva, brzine, itd. Takođe, prilikom vožnje proverite i kočnice, na maloj brzini i čistom pravcu zakočite naglo da biste testirali kočnice. Obratite pažnju i na centriranje volana.

Provera “limarije” je jednako važna. Najvažnije je proveriti delove automobila koji se najviše habaju i dolaze u dodir sa vodom – točkovi, trap, vrata, branici, gepek. Ne bi trebalo da bude nikakvih rupa u limariji, znakova rđe. Proverite boju automobila, odnosno očuvanost farbe, malo detlajnijim pogledom uvidećete da li se radi o prvoj farbi, ili je auto naknadno farban, što može ukazati da je pretrpeo udarce ili učestvovao u udesu.

Istorija servisa i održavanja

Podaci o istoriji servisa i održavanja pružaju dragocen uvid u to kako je vozilo tretirano. Pregledajte servisne zapise kako biste saznali o redovnosti i kvalitetu servisiranja. Automobili sa dokumentovanom istorijom održavanja često su pouzdaniji, jer ukazuju na to da je vlasnik ulagao u pravilno održavanje vozila.

Ovde je bitno obratiti pažnju i na ukupnu pređenu kilometražu, nekada nije samo važno koliko je automobil star, već i koliko kilometara je prešao. Zato je važno da vaš mehaničar proceni stanje vozila, razlika je da li je automobil bio garažiran, da li je vožen na duga putovanja, po kakvim putevima je vožen, a brzi pregled iskusnog mehaničara brzo će dati odgovore na ova pitanja i vi ćete biti bliže odgovoru da li je to baš pravi automobil za vas. 

Beli avatar drži veliki ključ i stoji ispred zelenog oldtajmer automoibla.

Cene – analiza i pregovaranje

Kada steknete bolje razumevanje tržišta i tehničkog stanja vozila, možete realnije proceniti pravu vrednost automobila. Koristite ovu informaciju kao osnovu za pregovore sa prodavcem. Postavljanje pitanja o istoriji, eventualnim nedostacima i obavljanje detaljnih inspekcija omogućiće vam da pregovarate za povoljniju cenu.

Upravo detaljan pregled mehaničara može učiniti da procenite da stanje automobila i nije onakvo kakvim se čini, međutim ukoliko automobil kupujete od iskusnih dilera ili agencija, svakako ste korak bliže tome da je auto već pregledam, čak i dodatno servisiran pre prodaje, tako da možete biti sigurniji u kvalitet ponude pre odluke o kupovini.

Nekada ne diktira samo vaša spremnost da platite, tj. budžet kakav ćete automobil izabrati, važno je obratiti pažnju i gde planirate automobil da vozite, ukoliko često private beg iz grada, i automobil vozite u različitim uslovima i stanju puteva, bitnije je da za budžet koji imate izaberete pozdaniji i noviji auto, u odnosu na brend vozila, dok ukoliko će se automobil voziti samo po gradu u tom slučaju model ili čak i boja mogu biti presudni za odabir, u zavisnosti od vaših preferencija.

Na širu sliku o ceni utiče i informacija kada je automobil registrovan, ukoliko je to dodatni trošak za koji morate da izdvojite ili uklopite u svoj budžet odmah na startu, važno je uračunati i sve dodatne troškove oko registracije vozila.

Pravni aspekti i dokumentacija

Pre nego što zaključite kupovinu, pažljivo proverite sve pravne aspekte. Obratite pažnju na vlasničke dokumente, tehnički pregled, garanciju i sve ostale potrebne papire. Provera pravnih aspekata osigurava da nema skrivenih pravnih problema ili dugova povezanih sa vozilom. Takođe, potrebno je proveriti sa prodavcem ko snosi troškove prenosa, odnosno poreza, kako ne bi došlo do iznenadnog povećanja troškova.

Kupovina polovnog automobila zahteva strpljenje, istraživanje i informisanost. Prateći ove korake, povećavate šanse da pronađete pouzdan i odgovarajući automobil. Pažljiva analiza tržišta, tehničkog stanja, servisne istorije i pravnih aspekata omogućava vam da donesete informisanu odluku i uživate u sigurnoj i zadovoljavajućoj vožnji.